lørdag 18. november 2017

Knallbra ørretfiske på Mjøsa

FLOTT ØRRET:
Lars Thomas Pettersen lar seg ikke
stoppe av snø og kulde.
Ørretkubben veide 4,7 kg. 

Lars Thomas Pettersen (44) har vært ute etter storørreten på Norges største innsjø igjen. Lars Thomas er kjent som storørretfanger, og også lørdag hadde han bra fiske. Eller hva sier du om denne trioen? 4,7 kg, 3 kg og 2 kg.

Dette er allikevel for småfisk å regne sammenlignet med rekorden hans på Mjøsa. En hunderørret på hele 9,82 kg fra 2014.

PRAKTØRRET: Lars Thomas Pettersen
fra Gjøvik med sin ørretrekord. 9,82 kg
tatt 24. juli 2014 ved Kise.

Foto: Einar Finstuen

Fiskesjuk som jeg er så tok jeg en liten Facebook-chat med Lars Thomas mens han ennå var utpå Mjøsa lørdag ettermiddag.

- Hvor mange fiskedøgn har du i året? 

- Blir vel mellom 100 og 150 fiskedager.

- Hvor fikk du fisken i dag og på hva?

- Reiste fra Gjøvik før seks i dag tidlig og kjørte fort opp til Brøttum. Fisket meg nordover til jeg var godt nord for Bergseng stasjon. Da fikk jeg den første på 3 kg. Den tok 5 meter ned på riggen på Rapala husky.

Mjøsa-veteraner: Slik finner du storørreten

Lars Thomas forteller at fisket stilnet av og at han kjørte sørover igjen på Biri-siden. Han fikk da en ørret på 2 kg på samme wobbler og dybde.

TRIPPEL: Dagens fangst
for Lars Thomas Pettersen.
Flotte ørreter på 4,7, 3 og 2 kg. 

- Fisket meg videre sørover og fant en stor fôrball jeg kjørte rundt en stund. Hadde tenkt å glemme den, men på den siste runden dro det avgårde på ei stang på taket.

En ørret på 4,7 kg hadde tatt en femtoms Tomic i overflaten og havnet i håven. Lars Thomas forteller at wobblerne fiskene tok gikk i gult og lilla.

Les også: Ble dreggemester med praktørret

- Det ble mer fart i fisken og mer bevegelse i overflaten da snøværet startet. Kjørte i litt over 2 knop i hele dag, sier Lars Thomas Pettersen.

- Dine beste tips for fisket på seinhøsten?

- Kjører veldig mye nordover der ørreten beiter mye retursild fra lågen. Bruker ofte større sluker enn sommer og vår da fisken beiter mere krøkle. Setter ned farten en del da vannet er kaldere. Ellers er det nok like deler timer, erfaring og flaks som teller på høsten også, sier Lars Thomas.

- Andre viktige forskjeller på vår- og høstfisket?

- For min egen del er det jo stor forskjell. På våren er jeg jo tradisjonsfisker med trebåt og dreggevinner. Først i slutten av mai setter jeg ut trollingbåten, og da går det mye i wobblere som Vehlo, Lappia og andre i ca 10 cm lengde. Om høsten når lagesilda er populær går jeg mer over på Rapala Husky og femtoms Tomic. Ellers er Tasmanian Devil noe jeg bruker både sommer og høst. Årets to største ørreter på 5,6 og 5,7 kg er tatt på tassie.

Lars Thomas forteller også at han bruker agnfisk mye i mai, men lite ellers.

- Når avslutter du fiskesesongen på Mjøsa?

- Når det blir for mørkt på nyttårsaften og det er på tide å tenke på å ta opp igjen båten. Har tatt mye fisk i jula siste åra.

Oppdatert kl. 21.30 lørdag 18.11.: Lars Thomas fikk en ørret til på rett under 2,5 kg etter at det ble mørkt.

Les også: Wobblere og sluker for mjøsfisket
De beste tipsene for storørret
Tips og triks: Lær deg trolling

Lik og følg oss på Facebook, @teampropell