tirsdag 4. september 2018

Satellittmerket tunfisk døde

MERKET: Her settes makrellstørjen som ble
 fanget i forskningens tjeneste torsdag 30. august
tilbake. Dessverre overlevde den ikke.  

Foto: Havforskningsinstituttet

Den aller første blåfinnede tunfisken (makrellstørje) som noen gang er merket i norskt farvann døde dessverre. Fire dager etter at den ble merket av forskere i samarbeid med norske sportsfiskere utenfor Øygarden ved Bergen fløt satellittmerket opp til overflaten, skriver Hooked.

- Det er triste nyheter, men dette er dessverre slikt som kan skje i denne type prosjekter. Hvorfor fisken døde vet vi ikke, men vi kan si med 100 prosent sikkerhet at den er død, og at det ikke bare er senderen som har løsnet, sier prosjektleder og havforsker Keno Ferter til Hooked.

Han forteller at signalene viser at senderen har ligget helt i ro på 100 meters dyp i tre dager før den løsnet, og at den fløt opp på nesten samme sted som fisken ble satt tilbake. Ferter forklarer at senderne er programmert til å løsne etter nettopp tre dager dersom fisken de sitter fast i ikke beveger seg og at det derfor ikke er tvil om at fisken er død.

Det var team 14 som klarte å få en makrellstørje torsdag i forrige uke vest av Glesvær i Hordaland. Fisken ble fanget helt mot slutten av fiskedagen og merkebåten måtte kjøre den lange veien fra Øygarden til Glesvær i tøff sjø.

Les også: Minst 48 tunfisker merket i Danmark

- Vinden tok seg opp underveis, og vi brukte en god stund på å komme oss ned til fiskerne, men fra fisken hugg til den var merket og satt tilbake igjen, gikk det bare to timer. Det er normalt sett godt innenfor tidsrammene for at fisken skal klare seg fint basert på erfaringer fra andre prosjekter. Fiskerne gjorde ting helt etter boken, sier Keno Ferter.

Fisken ble målt til 240 centimeter og forsvant raskt under båten, men den har altså gått rett til bunns like i nærheten av fangststedet kort tid etter, opplyser Havforskningsinstituttet.

- Fisken var naturlig nok sliten etter kampen, men den hadde ingen fysiske skader, og den så ut til å skulle å klare seg fint, sier Ferter.

Prosjektlederen har snakket med ICCAT sin koordinator på makrellstørjemerking, og instruksene er krystallklare: Hendelsen får ikke noen konsekvenser for prosjektet videre. Målet er fremdeles å få merket inntil 20 blåfinnede tunfisker. Ferter har fått vite at det er vanlig at noen fisker dør i slike prosjekter.

Den døde tunfisken gjør allikevel at det blir én endring: Havforskningsinstituttet snevrer inn fiskeområdet, slik at merkebåten til enhver tid er så nært de fiskende båtene som mulig. Det er i alt 15 båter som deltar i prosjektet på ulike tidspunkter.

Les alle saker om tunfisket her
Lik og følg gjerne @teampropell på Facebook

Ingen kommentarer: