tirsdag 30. oktober 2018

Her gyter laksen - midt i Oslo



Denne filmen viser flotte lakser i Akerselva midt i Oslo. Ta en kikk - det er et vakkert skue. Filmen er laget av Oslomarkas Fiskeadministrasjon (OFA) og de skriver følgende på Facebook:

- Vi filmet litt under brua i Kubaparken i går! Der står det tett av store hannlaks som passer på gytegropene. De fleste av disse på filmen er ferdig utgytte, og noen bærer preg av skikkelige bitekamper om de beste plassene. Legg merke til tennene på den største hannen.

- Det er gytegroper å se overalt, så denne grusen er nok proppfull av rogn. Hunnfiskene svømmer oftere ut i sjøen rett etter gytingen, og vi så ingen hunner igjen der i går. Mange av hannene blir derimot stående og passe på gyteplassen livet ut. Nå er det mye liv i elva. Her passer det å rette en stor takk til kollegaene våre i Sandvikselva for deres utrettelige kultiveringsinnsats der borte. Arbeidet deres har sørget for rognoverskuddet som vi fikk til å bygge opp bestanden i Akerselva etter 2011. (...) Et viktig tiltak fremover nå vil være å bygge en laksetrapp i Øvre Foss (Seilduksfallet), slik at laksen kan få gyte på en litt lengre strekning.

Laksefisket i Akerselva kan være kjempebra. I fjor var det godt med fisk, og det kan du lese mer om her.

Les mer om: Laks | Video

fredag 26. oktober 2018

Laksekongen er blitt kveitekongen

FISKELYKKE:
Radarparet Bjørn Bjølgerud (t.v) og
Espen Østlie med kveite på 58 kg.

 Foto: Dave Telen

Bjørn Bjølgerud (73) fra Hokksund er mest kjent som laksekongen i Drammenselva, men han lurer opp digre kveiter også.

Torsdag smalt det på nytt. Bjørn er hos Vesterålen Fishing sammen med Cato Bekkevold, Espen Østlie og Andreas Nilsen. Litt utpå dagen sendte han en jigg ned i dypet et stykke utenfor Anda fyr. Det var tydeligvis et godt valg, for nede på 24 meter dro brutalt til. Ei kveite på 168 centimeter hadde latt seg friste.

- Hvordan var fighten?

- Hard. Det var et skikkelig hugg og jeg trodde nesten den var større. Den gikk rett ned da den kom opp til båten. Det er som det pleier å være med stor fisk, sier Bjørn Bjølgerud til meg via Facetime fredag formiddag.

- Hva fikk du den på?

- En blå Prey-jigg.

- Hvor mange kveiter har du fått totalt nå?

- Jeg fikk sju kveiter første turen jeg var her oppe for noen år siden, men har kommet ut av tellingen, sier Bjørn Bjølgerud.

En ting er ihvertfall sikkert. Den største kveita Bjørn har fått var ca 170 cm lang og hadde anslått vekt 70 kg etter kveitetabellen. Fisken ble sluppet pent tilbake i sjøen ved Andøya etter lengdemåling i 2011. Også denne gangen var Bjørn på tur sammen med Espen Østlie.

Ekspert: Slik fisker du kveite

Torsdagens kveite ble veid til 58 kg i land. Dave Telen, innehaver av Vesterålen Fishing, var med ut på kveitejakt både torsdag og fredag.

- Hvordan har kveitefisket vært i det siste?

- Noen gjester fikk ei kveite på 62 kg nylig. Omtrent hver gruppe har fått kveite i høst, sier Dave Telen.

Les mer om: Kveitefiske | Vesterålen Fishing
Lik og følg gjerne @teampropell på Facebook

Det var tregere kveitefiske da Atle Knapp og jeg var hos Vesterålen Fishing i juni, men vi klarte å lure opp ei stor kveite. Du kan se film av det under:

tirsdag 23. oktober 2018

Større premier i Trolling Master Bornholm

BESTE NORSKE I 2018:
Jarle Olsen (t.v.) og Aslak Brækken
 i Team Blega knep 4.-plassen i beste
båt-kategorien i 2018. Det er
den beste norske plasseringen
 noensinne. 

Tidligere i høst ble det besluttet å øke antall båter i Trolling Master Bornholm 2019 med 50. Dette gir økte inntekter med 42.000 dkr, skriver TV 2/Bornholm i et nyhetsbrev.

En del av pengene går til økte utgifter som feks havneleie i Allinge hvor de 50 ekstra teamene må starte. Overskuddet etter utgiftene er 26.000 dkk som skal brukes til høyere dagspremier som deles ut hver kveld, skriver Jan Jørgensen i nyhetsbrevet.

Dagspremiene blir følgende i 2019:

Største fisk:
1. 5000 dkk.
2. 2500 dkk.

Beste båt:
1. 4000 dkk.
2. 2000 dkk.

Den totale premiesummen blir i 2019 på 266.000 danske kroner. Den som får den største laksen i løpet av konkurransen får en premie på 100.000 dkk. Den beste båten får 40.000 dkk.

Fisakemakker Tord Fladeby og jeg gleder oss som unger, og stiller i konkurransen for 3. gang. I 2018 kom Team Propell på en 31.-plass etter å ha fått null laks i konkurransen i 2017. Du finner alle resultater for 2018 her (fungerer dessverre ikke på mobil). Husk at du må kjøpe fisketegn om du skal fiske i dansk farvann.

STØRSTE LAKS I 2018: 
Kjempelaksen på 21,78 kg sikret
Søren Graack Jensen og Team Sallinge
premien på 100.000 dkk. 

Foto: Team Sallinge

Reglene i Trolling Master Bornholm er kort som følger: 
  • Det er kun laks som teller i konkurransen
  • Det fiskes med maks 10 agn/sluker
  • Minstemål er 80 cm
  • Det kan veies inn 4 lakser hver konkurransedag
  • Det gis 10 poeng per fisk og 10 poeng per kilo. En laks på feks 7,8 kg gir dermed 88 poeng
  • Maks 420 båter deltar i 2019. 370 starter og går i mål i Tejn havn, og 50 ekstrapåmeldte teamene starter og går i mål i Allinge havn. Alle team må veie inn fisken i Tejn havn. Skippermøter foregår i Tejn havn

Fikk du med deg disse sakene?

Under kan du se en smakebit av hvordan Team Propell opplevde Trolling Master Bornholm 2018:


mandag 22. oktober 2018

Fikk storørret fra land i Mjøsa

KNALL-FANGST: Kåre Skogsrud
med ørreter på 2,6 og 5,8 kilo.

Alle foto: Kåre Skogsrud

Det tas mye diger ørret på Mjøsa - fra båt. Kåre Skogsrud (62) fra Lillehammer har en litt annen metode. Han tar ørretene fra land.

Kåre hadde aldri prøvd dette før fordi han trodde det var håpløst å lure ørreten på denne måten i Norges største innsjø. I oktober bestemte han seg for å gjøre noen forsøk, og det ble full klaff.

Fredag 19. oktober ruslet han ned til vannkanten på vestsiden av Mjøsa langt nord mot Lillehammer og begynte å kaste. Plutselig var det bom stopp. Noe digert hadde tatt den blanke og grønne Møresilda.

- Den var kjempestor. Hoppa høyt flere ganger og tok mange meter i første utraset. Fikk skjelven i venstre bein. Helt rått. Ble nok en 20-25 minutters fight. Stor mjøsørret har vært en drøm i mange år. Endelig!, skriver Kåre til meg. 

Ikke nok med at Kåre fikk praktørreten på 75 cm og 5,8 kilo. Han fikk også en ørret til på 2,6 kilo samme dag.

Sett denne? Fikk kjempeørret på Mjøsa

Kåre forteller at han fisker på dagtid: - Reiser ned rundt kl. 12 og fisker til det mørkner. Den store fikk jeg rundt kl 16. De andre tidligere, gjerne i sola.

ØRRET-MAT: Disse lagesildene
ble funnet i de to ørretene Kåre Skogsrud
fikk 19. oktober. Store mengder lagesild
og krøkle er grunnen til at
mjøsørreten blir så stor. 

- Hvor mange har du fått i år fra land?

- Har fiska siste uka, begynte søndag 14. oktober. Har fått 5 ørreter og mista 2. Har også hatt 3 hugg.

- Er det mange som driver med slikt fiske i Mjøsa?

- Nei, alle dregger, men har fått trigga én til å bli med. Ellers sitter fiskekompisene i båt. Gidder ikke å slenge fra land. «Håpløst» sa de helt til jeg tok fisk. Artig at det fungerer, skriver Kåre til meg med et smilefjes.

For den uinvidde så er «dregging» dorgefiske fra båt med inntil 4 stenger. Dreggingen har lange tradisjoner i Mjøsa.

Kåre forteller også at en mann på Hamar som hadde sett bilde av ham tok seg en tur. Han skal ha fått en ørret på 80 cm fra land. 

- Blir flere som prøver nå håper jeg. En må ha kjempetålmodighet, gode armer, skuldre og  ryggmuskler for å orke og kaste timesvis. Er noen hundre kast bak fiskene. 

Det er bra Kåre, som straks fyller 63, er godt trent slik at han orker dette. Han forteller til meg at han trener hver dag og er spesielt glad i skigåing. Birken har han begynt å stake seg gjennom. Etter å ha jobbet 44 år på G-Sport på Lillehammer er han nå pensjonist, og har god tid til å dyrke hobbyene sine. 

- Hvor fisker du?

- Fra Vingrom og nordover mot Vingnes. Er noen fine fiskeplasser der. Ullhammern, kirka osv.

FAVORITT-SLUKEN:
En av ørretene som har latt seg
 lokke av 18 grams stingsild.
Ørreten veide 2 kg. 
 

- Bruker du noen spesiell teknikk?

- Ja, sveiver veldig ujevnt. Sluken skal jo være fisk. Så ujevn sveiving trigger fisken mer, tror jeg da. 

- Hva fisker du med?

- Nå har jeg kun brukt ei Møresild som er blank og grønn på 18 gram. Begynte med 0,10 fireline. Tok 2 ørreter med den. Så bytta jeg til 0,28. Tenk hvis det går på noe stort, tenkte jeg. 

- Fisker du aldri fra båt i Mjøsa?

- Nei. Må kjenne hugget. Nytelsen når fisken går på, skriver Kåre Skogsrud.

Mjøsa-veteraner: Slik får du storørreten

FIN MJØSØRRET: Vekten var 2,3 kg. 

Ferskvannsbiolog Morten Kraabøl som også har en doktorgrad på hunderørret har en teori om hvorfor det har lyktes å ta ørret så nærme land i år.

- Kombinasjonen av flom og grumsete vann kan ha medført at lagesilda, og dermed også ørreten, har gått nærmere land enn de vanligvis gjør. For øvrig hendte det at stor ørret ble fanget under notfiske etter lagesild i september og oktober fra land tidligere, og dette foregikk innenfor kastehold for slukfiske.

- Vet du om det er mange som driver med dette, og om de får fisk?

- Det er ikke mange som fisker etter ørret fra land i Mjøsa, og det er sjeldent å se stangfiskere på disse stedene. Jeg kjenner kun til 5-6 tilfeller av slike fangster fra 1980-tallet og frem til i dag. Noen av disse fisket etter gjedde og abbor, og fikk ørret som bifangst.

Den kjente mjøsdreggeren Atle Knapp har heller ikke hørt om mange som driver med ørretfiske fra land i Mjøsa. 

- Det er sjeldent med slik fangst, men det er fordi det ikke har vært særlig prøvd før. I år har forholdene vært slik at fisken står tett på land, derfor blir det fangst nå, sier Atle til meg. 

- Det er enorme mengder små sild i år. Det blir teori hvorfor sild og ørret står så tett ved land, men vi er flere som mener at silda rett og slett blir jagd oppunder land av ørret og andre fiskespisere. 


søndag 14. oktober 2018

23. plass i nordisk mesterskap


En nydelig dag ute på Vänern er over - ihvertfall værmessig. Vi fikk ikke et eneste napp av blank fisk på siste dag av nordisk mesterskap i trollingfiske. Dermed endte vi på en 23. plass totalt med de to laksene vi fikk lørdag.

Totalt deltok over 80 team i konkurransen og seieren gikk til svenske team 99. 2. plassen gikk til team Berggren og 3. plassen til team No Fish. Gratulerer til alle tre team.

Det beste norske teamet ble A-Team på en flott 6.-plass, og Team Fisherman fra Elverum ble nest beste båt med en 17. plass. Gratulerer til begge team. Vi deltok under teamnavnet Onkel og Engelhardt og ble det tredje beste norske teamet. Må ta forbehold her om jeg ikke kan alle de norske teamnavnene, og at resultatlisten ikke inneholder nasjonalitet.

Under kan du se hele resultatlisten:


Foto: Ola Hågensen

lørdag 13. oktober 2018

To godkjente lakser i nordisk mesterskap

LAKSE-LYKKE: 
Tord Fladeby med laks på
 litt over 4 kg. 

To dager er unnagjort av nordisk mesterskap i trollingfiske i Vänern. Fredag fikk vi ingen godkjente lakser eller ørreter, kun ett hugg. Lørdag gikk det bedre. Vi fikk to lakser på drøyt 4 kilo. Da er vi ihvertfall på lista. Har ikke sett det komplette resultatet ennå, men det virker som konkurransen fremdeles er ganske åpen. Vi krysser fingrene for fiskelykke siste konkurransedag som er søndag.

GODKJENT LAKS:
Tellende fisk i konkurransen

 på ca 4 kg. 

Nå tar vi et par øl i huset til Alexander Graarud sammen med hans fiskemakker Jørn Klerud. De hadde bra fiske med en laks på 71 cm og en ørret på 61 cm.

Torsdag, dagen før konkurransen hadde vi bra fiske. Vi fikk en veldig flott ørret på ca 4,8 kg, en ørret på 3,8 kg og i tillegg en laks på rett over 60 cm.

FLOTT ØRRET:
Denne fisken på ca 4,8 kg fikk vi på
torsdag før konkurransen. 

Les mer om: Vänern | Laks


onsdag 10. oktober 2018

Godkjent laks på Vänern

FIN MATFISK: Denne laksen
på 3,3 kg tok vi med hjem. 

En flott dag på Vänern er over. En godkjent laks på 3,3 kilo blir middag. I tillegg fikk vi to for små ørreter, og mistet en mulig godkjent fisk bak båten. Uansett deilig å være utpå og fint å se at det er litt liv.

FOR LITEN: Tord med en
ørret som ble satt tilbake. 

Sein middag ble det sammen med Alexander Graarud og Jørn Klerud i huset til Alexander i Håverud.  Vi lader opp til en ny testfiskedag i morgen før nordisk mesterskap i trolling går av stabelen fra Sunnanå havn fredag til søndag.

SKRUBBSULTNE:
Tord (t.v.) disket opp med middag
til Jørn, Alexander og meg. 

Les mer om: Vänern | Laks | Ørret

tirsdag 9. oktober 2018

Vänern neste stopp

ONKEL OG ENGELHARDT:
Kort stopp i Årjäng med fylling av drivstoff
 og litt pølser til kveldsmat. 

Snuta er satt i retning sør-øst for Tord Engelhardt Fladeby og meg. Vi skal delta i Sunnanå-treffet som også er nordisk mesterskap i trollingfiske etter laks og ørret i Vänern.

Vi skal bo sammen med Alexander Graarud og Jørn Klerud i huset til Alexander i Håverud. Værmeldingene er lovende, og det ser ut til at det blir fiske alle dager. Vi starter med litt testfiske onsdag og torsdag før konkurransen starter fredag. Konkurransen varer til søndag.

Team Onkel og Enghelhardt (som vi kaller oss under konkurransen) har start nummer 40. Du kan se hele startlisten her

På Outdoor kan du lese om fangstene i Sunnanå-treffet i 2017 og i Magasin Mitt fiske kan du lese et historisk tilbakeblikk.

Trolling-veteran: Slik lykkes du på Vänern

I år fisker vi fra Tords båt, en Ørnvik 630. Fisket har vært lovende med gode fangster i Dalbosjön i det siste, så håpet om god fangst lever. Håper vi treffer mange kjente og ukjente i havnen. Skitt fiske til alle som skal delta. 

Les mer om: Vänern | Laks | Ørret

fredag 5. oktober 2018

Trolling Master Bornholm åpner for 50 ekstra team



Deltagerlisten til Trolling Master Bornholm 2019 ble fylt opp på rekordtid etter at påmeldingen åpnet 1. oktober. Nå åpnes det for at 50 ekstra team kan være med i konkurransen.

Fredag morgen sendte arrangøren ved Jan Jørgensen i TV 2/Bornholm ut følgende e-post til de som står på venteliste:

«Du får denne mail, fordi du står på ventelisten.

Vi har en aftale om at udvide med 50 pladser, men det er i Allinge Havn. Fordi den ligger nærmere de gode fiskepladser, bliver der indført en tidsstraf om morgenen på 15 minutter. I skal også veje fisk ind i Tejn, fordi vi ikke kan have to indvejninger kørende. Det bliver kun tilladt for jer at være i Allinge, fordi vi ikke har plads i Tejn. Det betyder, at I skal kunne transportere jer mellem Tejn og Allinge hver dag i bil (eller taxi).

Tænk over det. Der kommer flere informationer senere i dag, og tilmeldingen forventes at åbne på onsdag.»

VANT I 2018:
Team Gladsax ble beste team 

i Trolling Master Bornholm.
 Foto: Team Gladsax

De teamene som fikk plass under første påmeldingsrunde skal starte i Tejn havn. Teamene som får de siste 50 plassene i Allinge skal ha både start og målgang i Allinge havn.

- Hvor kan folk sette seg på venteliste?

- Påmeldingssystemet blir åpnet igjen fordi vi skal ha betaling med kredittkort. Det vil være en begrensning på 50 plasser og alle får grønt nummer, skriver Jan Jørgensen til meg.

Det innføres et grønt nummer for at arrangøren skal kunne se hvilke båter som skal starte i Allinge havn. De andre deltagerne har røde (de største båtene) eller blå startnumre. Det totale antallet team kan nå komme opp i 420.

Fredag ettermiddag sendte Jørgensen ut en ny e-post hvor det står at påmeldingen for ekstraplassene åpner onsdag 10. oktober. Først vil de som allerede står på ventelisten, som nå er lukket, tilbys plasser. Så vil det åpnes for påmelding til de resterende plassene fra kl 13.30.

Det står allerede 30 team på venteliste, og vil du være med så gjelder det å melde seg på fort onsdag. Du kan melde deg på via denne linken (virker ikke på mobil).

Norske Johnny Nohr i Team Mjøsa har kommet med innspill slik at TV 2 Bornholm kunne få med flere deltagere i konkurransen.

Fikk du med deg disse sakene?

Håper vi sees i konkurransen. Under kan du se en smakebit fra Trolling Master Bornholm 2018:

mandag 1. oktober 2018

Team Propell/Flaks klare for Trolling Master Bornholm 2019

LAKSEFEBER:
Det er håpet om lakser langt større
enn denne som gjør det så spennende
 å fiske i Østersjøen.

 Foto: Tord Fladeby

Mandag morgen startet påmeldingen til Trolling Master Bornholm 2019, og vi fikk startnummer 185. I 2019 fisker vi sannsynligvis fra makker Tord Fladebys båt, en Ørnvik og vi går under navnet Propell/Flaks. Vi ble plassert i rød startgruppe som er for de største båtene. Fergebilletter er bestilt, så nå mangler bare fisketegn.

Oppdatert 3.10.: Trolling Master er fullbooket og du kan se de påmeldte teamene her (lenken virker dessverre ikke på mobil). Maks antall båter i konkurransen er 370.

Vi skal som de to foregående årene vi har deltatt bo på hotel Verona, en kort kjøretur fra Tejn havn som er start- og målsted for konkurransen.

Reglene i Trolling Master Bornholm er kort som følger: 
  • Det er kun laks som teller i konkurransen
  • Det fiskes med maks 10 agn/sluker
  • Minstemål er 80 cm
  • Det kan veies inn 4 lakser hver konkurransedag
  • Det gis 10 poeng per fisk og 10 poeng per kilo. En laks på feks 7,8 kg gir dermed 88 poeng
  • Maks 370 båter får delta
  • Det er 100.000 DKK i førstepremie for største laks i konkurransen
  • Premien til beste båt i konkurransen er 40.000 DKK

Fikk du med deg disse sakene?
Håper vi sees i konkurransen. Om du har lyst så kan du se en smakebit av Trolling Master slik vi opplevde konkurransen i 2018:



Lik og følg oss gjerne på Facebook: @teampropell
Les mer om: Trolling Master | Laks | Østersjøen