mandag 10. september 2018

91 blåfinnede tunfisker merket i Danmark

Foto: Lars-Göran Fredriksson,
Team Fladen Pink Lady

Det danske forskningsfisket etter blåfinnet tunfisk i Skagerrak ble en suksess. Fisket har pågått fra 25. august til og med 6. september. I alt ble det merket 91 blåfinnede tunfisker, også kalt makrellstørje, melder Danmarks Tekniske Universitet (DTU Aqua).

Dette er fra den siste rapporten de la ut: - De siste dagene har vært veldig travle, så her kommer en kort omtale. Været har vært godt og vi har fisket hver dag den siste uken uten en enkelt dag.

2. september: 13 fisk merket.
3. september: Ikke noe fiske fordi merkegjengen skulle forberede merkingen de kommende dagene.
4. september: 11 fisk merket.
5. september: 17 fisk merket.
6. september: 2 fisk merket.

- Fredag var været dårlig og det samme gjelder de neste dagene, så vi stopper merkingen i denne omgang. Prosjektet kan ikke betegnes som annet enn en stor suksess. Over 400 frivillige har deltatt. og det sendes en stor takk herfra til alle. I alt har vi i prosjektet merket og gjenutsatt 91 blåfinnede tunfisker i Skagerrak. 11 med PSAT-tags, 2 med akustiske tags og 2 med en kombinasjon av PSAT- og accelerometer-merker.

Her kan du lese mer om merkene hos DTU Aqua.

I Norge fortsetter forskningsfisket etter blåfinnet tunfisk utenfor Øygarden ved Bergen. Der har det gått langt tråere enn i Danmark. Fiskerne har ikke før nylig fått lov til å fiske med levende agnfisk. Så langt er to tunfisker merket, men dessverre døde den første merkede fisken.

Ifølge prosjektleder Keno Ferter er det ikke noe som tyder på at det er færre tunfisker i Norge enn i Danmark. (Her skrev jeg først at det sannsynligvis var færre tunfisker i Norge enn i Danmark, noe det ikke var dekning for.)

- Vi hadde tunfiskobservasjoner fra dag 1 i det norske prosjektet, både i overflaten og på ekkoloddet, men spillereglene var forskjellige. Det kan være en del av forklaringen, men vi kan jo ikke være sikre på at det er grunnen, sier Ferter.

Både i Danmark og Norge blir tunfisken fanget av sportsfiskere med stang. Fisken fightes så fort som mulig opp til båten, og merkes deretter så skånsomt og hurtig som mulig med forskjellige typer elektroniske sendere av forskere.

I Norge pågår det også tradisjonell fangst av tunfisk i disse dager. Båtene MS «Hillersøy» og MS «Salvøy» får ta 45 tonn hver av en kvote på 104 tonn tunfisk. De resterende 14 tonnene er satt av til bifangst i annet fiske, skriver Bergens Tidende.

Les alle saker om tunfisket her
Lik og følg gjerne @teampropell på Facebook