mandag 23. juli 2018

Fikk flott laks i Drammensfjorden

FISKEGLEDE:
Herlig med laksefangst i solsteiken.

Foto: Bjørn Bjølgerud

I dag, 23. juli, var jeg så heldig å få være med laksekongen Bjørn Bjølgerud (73) fra Vikersund ut på laksefiske. Bjørn har lurt et par lakser i Drammensfjorden før i år på dorging, så jeg hadde et håp om blank fisk.

Vekkerklokka var satt på kl. 04.50. Søvnen ble gnidd ut av øynene, mat pakket og kaffe kokt. Så ble Golfen satt med snuta sørover i fint driv mot Drammen. Vel fremme hadde Bjørn allerede satt ut sin 14 fots Askeladden. 

Vi satte på et par sluker og satte i gang med fisket innerst i Drammensfjorden rett etter klokka 07 sammen med en god del andre båter.

I SITT RETTE ELEMENT:
Bjørn Bjølgerud på laksejakt. 
Foto: Tom Høgseth

Vi nøt kaffe og det herlige været. Rett før kl. 08 ble stillheten brutt av ei snelle som skreik til. En laks hadde tatt min sluk, en grønn Toby Magnum i 60 gram. Fisken tok en del snøre og ga en bra kamp inntil båten før Bjørn rutinert lukket håvgarnet rundt den. 

Stor jubel over laksen som ble veid til 6,5 kilo noen timer seinere. Laksen hadde et lite fargeskjær og  det var noen lus på den.

Jeg satte ut samme sluk igjen med 60 gram bly foran rett i nærheten av der vi fikk første fisk. Rakk så vidt å sette fra meg stanga før det smalt igjen. Denne laksen var mindre, men ville dessverre ikke være med helt inn. Jeg var uansett strålende fornøyd etter den første laksen. Vi fisket videre frem til ca kl. 15.30 kun avbrutt av en liten lunsj på land sammen med noen andre fiskere. Opptaket av båten på ubeskyttet rampe med solgangsbris som fikk sjøen til å gå hvit er ikke å anbefale, men vi fikk det til.

LOKKET LAKSEN: 
Toby Magnum i 60 gram
med gullfarget bakside. 
Foto: Tom Høgseth

Bjørn Bjølgerud som fikk ca 200 kg laks i fjor forteller at det har vært dårlig laksefiske i Drammenselva i år. Han har fått 3 lakser på blå sone og 1 på rød sone siden 15. mai. Disse veide 14,8, 7, 6 og 2,3 kg. I tillegg har han fått 2 lakser i Drammensfjorden nylig på 5,5 og 3,5 kilo. 


- Det har vært en dårlig sesong. Jeg er ihvertfall ingen fare for bestanden i år, sier Bjørn med et smil om munnen. 

En ting er sikkert denne karen gir seg ikke med det første. Lykke til med resten av sesongen og takk for en strålende dag, Bjørn.

Lik og følg gjerne @teampropell på Facebook

I fjor høst var jeg så heldig å få være med på stamfiske i Drammenselva. Ta en kikk under om du vil se digre lakser: 



Les mer om laks

fredag 20. juli 2018

To ørretrekorder på én time

MJØSØRRET:
72 cm med kruttsterk fisk.

Alle foto: Tord Fladeby

Det nystartede trollingfisketeamet Flaks bestående av Tord Fladeby (40) og sønnen Aksel (8) fra Fetsund lever opp til navnet sitt. Natt til tirsdag var de ute på jakt etter de digre ørretene som går i Mjøsa. Fiskesugne som de var startet de allerede kl. 14 på mandag. De startet å fiske på østsiden av Helgøya og dro seg opp til sundet mellom Nes og Helgøya. De fisket ut i fjorden mot Hamar og nordover mot Furnesfjorden. Her var det mye byttefisk å se. Til å begynne med var det stille, men seint på natta slo fisket til.

Klar for storørret på Mjøsa? Les eksperttipsene

Først var det Aksel sin tur. Kl. 03.30 lot en ørret på 70 cm lot seg lokke av en Tasmanian Devil i gul farge fisket med 40 gram bly foran i overflata. Stor glede i båten da ny personlig rekord var sikret.

NY REKORD:
Aksel Fladeby med
ørret på 70 cm. 

- Vi ble liggende og snurre i området vi fikk fisken, og en time etterpå smalt det skikkelig på akkurat samme sted. Den tok mye snøre og det var 100 meter ute på det meste, sier Tord til meg.

Det var bra trøkk i ørreten og fisken gikk og stanget i dypet, forteller Tord. Til slutt fikk han presset fisken i håven. Stor glede igjen da dette var personlig rekord for Tord også. Ørreten var en ordentlig kladd. Den var ca 72 cm lang og veide 4,6 kilo. Denne ørreten tok den samme Tasmanian Devil-sluken.

VELFØDD: Ørreten til Tord
på 4,6 kg var god og rund og den
ga en god fight. 

Tord er veldig fornøyd med makkeren sin.

- Aksel ville ikke inn etter at vi hadde fisket i 20 timer, sier han med en latter.

- Jeg spurte om han ville inn til land så vi kunne spise litt, men det syntes han var helt unødvendig. Han mente vi heller kunne fiske mens vi spiste.

SLITNE OG LYKKELIGE:
20 timers fiske ga to nye personlige
rekorder. 

Dette er ikke første gangen Aksel Fladeby har tatt diger fisk. Han er også en råtass i gjeddefiske. 

Les mer om: Ørret | Mjøsa

mandag 16. juli 2018

Se kveite stjele makrell fra torsk

Foto fra video: Ketil Johan Schjelderup




Kveita er glupsk. Den er tydeligvis også ganske lur noen ganger. Det viser videoen over veldig godt.

Ketil Johan Schjelderup var på jakt etter kveite og stor torsk da han sendte en hel makrell ned i dypet fra ei brygge i Kolvereid i helgen. Han fikk seg litt av en opplevelse.

- Jeg egnet en stor kveitekrok med en hel makrell, og da det nappet fikk fisken god tid på seg til å ta agnet skikkelig. Det var en stor torsk som hadde funnet agnet, men i overflaten så den liten ut da det plutselig kom en kveite svømmende, sier Schjelderup til Hooked.

Se også: Her sluker kjempekveita torsken

Sannsynligvis var det torsken som lokket kveita opp fra dypet, men da den fikk se makrellen var den mest interessert i den.

- Den gikk for makrellen, ja. Jeg trodde først den skulle gape over torsken, men jeg tror den var for stor. I stedet bare reiv den makrellen ut av kjeften på torsken, sier Schjelderup til Hooked.

Les gode tips for kveitefiske

Utraset og kampen var heftig og derfor fikk Schjeldrup tilkalt båt og kampen fortsatte i den. Dessverre løsnet krokfestet etter ca tre kvarter løsnet krokfestet.

Ketil Johan Schjelderup anslår at kveita var 160 centimeter og kanskje 60 kilo. Det stemmer ganske godt med kveitetabellen for atlanterhavskveite.

Sugen på flere fiskenyheter? Lik og følg @teampropell på Facebook
Les mer om: Kveitefiske | Video

torsdag 12. juli 2018

Island: Fikk to ørreter på 8 kilo på flue

PRAKTØRRET:
Åttekiloskjempen lot seg lokke av en
bitte liten nymfe.

 Alle foto: Lars Marius Bjørnstad

Jeg har hørt om vanvittig fiske etter ørret med flue, men denne fangsten tror jeg tar kaka. Første uka i juli var Lars Marius Bjørnstad (38) på Island sammen med en gjeng kamerater fra Halden. De hadde ett klart mål: Stor ørret på flue. Det målet ble oppfylt med god margin. Lars skriver følgende til meg:

- Etter å ha forberedt, bundet fluer og gledet oss et helt år reiste vi 4 kompiser til Keflavik og bodde i ei hytte vi hadde leid. Værmeldingene så ikke veldig bra ut, men vi vet fra før at man allikevel kan få sol og vindstille når det meldes storm. Man kan ha 4 årstider på et kvarter.

PRAKTFISK NUMMER 2:
Denne veide også 8 kg og falt
 for en nymfe. 

Gjengen fisket i innsjøen Tingvalla og i flere mindre sjøer og elver. Det ble mange ørreter - og de var digre.

Hele gjengen landet utrolige 70 brunørreter og røyer. Fiskene ble lokket med både tørrfluer og nymfer ned i størrelse 16, og all fisken ble satt ut igjen.

Les også: Fikk kjempesjøørret på flue

Antallet fisk er ekstremt, men også størrelsene er helt utrolige. Lars Marius klarte bragden å lande de største fiskene. Han tok to ørreter på nymfe som dro vekta til 8 kilo. I tillegg fikk han en flott ørret på 6,1 på tørrflue.

- Fortell om opplevelsen med så mange fantastiske ørreter.

- Ubeskrivelig! En helt ubetalelig følelse. Lettelse. Det er dette man har drømt om og forberedt seg til. Bundet fluer og sjekket liner og backing X antall ganger. Man bruker mye tid og penger, og da er det sjukt digg å få lønn for strevet, skriver Lars Marius til meg.

- Med 300 meter backing var jeg ved 2-3 anledninger ute på ca 270 meter.

FALT FOR TØRRFLUE:
Ørreten veide 6,1 kg. 

Han forteller at ørretene i innsjøen Tingvalla er etterkommere etter sjøørret som ble innestengt ved forrige istid.

- Dagene gikk litt som forventet med mye vær, og det gjaldt å bruke timene ute i feltet og være klar når det la seg og ble noen åpninger med vindstille og vakende ørret. Til tider var det mye cruisende fisk i områdene, men de er sære. Da gjaldt det å fiske med veldig lange og ekstremt tynne fortomer for å få stor fisk.

Se også: Fantastisk sjørøyefiske

Lars Marius forteller også at det var bitte små tørrfluer, fjærmygg-etterligninger som gjaldt. Til tider tok brunørretbeistene kun klekkere hengende i vannfilmen.

- Da gjaldt det å sette rolige tilslag og være våken hele tiden. Det var store fisker og skjørt utstyr. Vi fisket med klasse 5 stenger. Noen ganger gikk det galt. Noen ganger full jubel, skriver han til meg.

- Vi hadde også et vanvittig røyefiske med tunge nymfer etter de forsiktig spisende røyene.

VÅT DRØM:
Ørreter i dette kaliberet på tørrflue
er ikke dagligdags. 

Lars Marius Bjørnstad som er ambassadør for appen Angling iQ og en del av Loop-teamet er ingen nybegynner. Han forteller at han startet med fluefiske da han var 10 år. De aller første turene gikk til Koppang med morfar på harrfiske. Turen til Island var hans 5. Håpet var ny pers på ørret på tørrflue.

Det gikk ikke denne gangen siden persen fra før var på 8 kg.

- Ny tur er under planlegging. Den på 10 kilo skal tas! På tørt, skriver Lars Marius til meg.

Les mer om: Ørret | Fluefiske

mandag 9. juli 2018

Ny fantastisk fluefiskefilm

Foto: Black Fly Eyes


GT HUNT-Cosmoledo
from Black Fly Eyes on Vimeo.

Black Fly Eyes står for kvalitet når de lager fiskefilm. De skuffer ikke denne gangen heller.

Turen denne gangen gikk til Cosmoledo på Seychellene. Målet? Giant Trevally med fluestang. Ta en kikk. Dette er topp kvalitet på alle måter.

Du kan følge Black Fly Eyes på Vimeo og Facebook.

Fikk du med deg denne? Fikk kjempesjøørret på flue

Les mer om: Fluefiske | Video
Lik og følg gjerne @teampropell på Facebook

søndag 8. juli 2018

AluForce aim to make the perfect trolling fishing boat

ALUFORCE 740:
This is the original version without toilet rooom

All photos: AluForce

This is what the german company AluForce wants to achive. They are now establishing sales companies in the nordic countries to sell their aluminium boats. In the development of the new model, AluForce 740 Pilothouse Trolling-Edition, family use will also be a part of the planning.

Read the blog post in norwegian here

The Trolling-Edition will be built from the AluForce 740, and right now it's being welded and customized on the first boat in St. Petersburg i Russland.


DEVELOPMENT: Welders working on 
the first AluForce 740 Trolling-Edition.

Joerg Rieckhoff, the leader of Aluforce has asked the trolling fishermen Peter Andersson from Sweden, Matthias Schmidt in «Team Just Smile» from Germany and me, Tom Høgseth from Norway, to give feedback and advice on the new trolling boat.

Peter Andersson also is the owner of the company Bromölla Marin och Fiskecenter and plans to be the first swedish dealer of AluForce boats. In Finland there is one dealer already.

WIDE: There is plenty of room on board of the boat 
to mount for instance Cannons mounting tracks for 
down riggers and rod holders. This picture 
is taken before the top tube is welded. 

GOOD SECURITY: 
There will be 90 cm from the deck 
up to the top tube on the side. 

The main difference between the Trolling-Edition and the regular AluForce 740 is the higher reeling around the transom of the boat. There will be 90 cm up to the top of the sides. The board of the boat is wide and it will be easy to mount for instance Cannons mounting tracks for down riggers and rod holders. It will then also be very easy to take away the equipment to make it more suitable for family use.

Read more blog posts in english here

AluForce is also looking at a solution to make a door in the stern out to the swimming platform (offshore bracket), and a fence around so that it will be possible to land fish safely all the way in the back. Another idea is to make the swimming ladder a part of that fence.

TRANSOM: Good room for storage. 

BENCHES: This is where the batteries are 
stored and there is a lot of storage room. 
AluForce is considering making the bench 
more narrow to make room for at door out 
to the off shore bracket.

One option that is already available on the AluForce 740 is folding benches in the transom. That gives a wide open space for fishing, but it also makes the boat suitable for family use. Joerg Rieckhoff tells me he is very open to solutions to make the boat even better for trolling fishing.

- How many AluForce 740s have you sold up til now?

- Totally 7, but only 2 with toilet room because that is the newest model. We are currently building 4-6 boats per month, but we can increase this, Rieckhoff says.

He says that mass producing boats is not a goal for Aluforce, and that each customer can make their own solutions on each boat.

Click here to see what AluForce writes about the new Trolling-Edition on Facebook

HAND CRAFT: The welding looks good. 

You can get the AluForce 740 both with and without toilet room. The pilot house is a bit longer on the boats with toilet room (see drawing further down).

I must say that I like this boat very much. It forfills the needs I have in a boat. Looks good for trolling fishing, and is also very suitable for family and holiday use. You can get a pentry, refrigerator and a table inside with room for 2-4 persons. The prices are lower than on some competitors that makes aluminium boats.

You can also see: AluForce 710 Pilothouse - tough fishing boat

There is sleeping room for two adults in the front, and the table and the benches inside can be made to a bed for one adult or two children, AluForce says. Outside there is room for 6 persons around the table.






INTERIOUR PICTURES:
It is possible to choose
different colours. 

Planning to take your gilfriend or wife on board? Then you need a toiletroom, of course. You can choose to install a full version with tank, or you can go for the cheaper, but good new chemical toilets.

The boat is narrow enough to be transported by trailer, and it looks solid. I must point out that I have only seen pictures and that I have not tried the boat yet. Peter Andersson tried the AluForce 710 this summer, and he was very satisfied. The 710 has almoust the same hull as the 740 except of the offshore bracket.

740 WITH TOILET ROOM:
The cabin is a little bit longer on this version. 

Aluforce 740 Pilothouse

  • Lenght overall: 740 cm
  • Hull length: 700 cm
  • Width: 250 cm
  • Weight empty: 1250 kg
  • Max weight: 2188 kg
  • Height: 235 cm
  • Fuel capacity: 250 l
  • Load capacity: 750 kg
  • Persones: max 6
  • Max horsepower: 2 x 175 HK or 1 x 350 HK
  • CE certified: Yes
  • Keel angle: 21 degrees
  • Fresh water tank: 80 l (optional)
  • RRP in Germany : 51.000 euro without toilet room
  • RRP 53.800 euro with toilet room
All information from the home page of AluForce, and from Joerg Rieckhoff 

Please like and follow @teampropell on Facebook
Read more: AluForce | English blog posts | Boats | Boat tests (norwegian language mostly)

fredag 6. juli 2018

Fantastisk ørretfiske på Mjøsa



Fisket etter ørret storørret på Mjøsa kan være helt rått. Det fikk trollingfisker Jens Edgar Haugen fra Hamar og Hamar Fiskerforening erfare nylig.

- Er dette den beste fangsten du har hatt på Mjøsa?

- Dette er første gang jeg har hatt 4 som hugg før jeg har fått opp alle fiskene ihvertfall. Dette er turen med mest fisk på 4 timer, definitivt.

- Din største mjøsørret?

- Den fikk jeg sammen med min sønn Nicolas i 2016. Ørreten veide 7,1 kg, skriver Jens til meg.

Han forteller også at han er fullstendig bitt av fiskebasillen, og har fisket etter ørret på Mjøsa i tre år. Også sønnen Nicolas er smittet av fiskesjuken og er ofte med ut.

2016: Nicolas Haugen Krogvold
med ørret på 7,1 kg. Den gang var han 7 år.

Foto: Jens Edgar Haugen

Ta en kikk på filmen. Den er flott laget og formidler herlig, ekte fiskeglede. Blir du sugen og vil prøve deg på den digre mjøsørreten selv så finner du gode råd fra erfarne folk her.

Les mer om: Mjøsa | Ørret | Video

torsdag 5. juli 2018

AluForce vil lage den perfekte trollingbåten

ALUFORCE 740:
Dette er originalutgaven uten toalettrom.

Alle foto: AluForce

Det er målet til det tyske firmaet AluForce som nå etablerer seg for fullt i Norden med sine aluminiumsbåter. Den nye modellen AluForce 740 Pilothouse Trolling-Edition skal også tilpasses slik at den egner seg til familiebruk.

Trolling-Edition-utgaven tar utgangspunkt i den vanlige AluForce 740-en, og det sveises og tilpasses nå på høygir på første eksemplar i lokalene i St. Petersburg i Russland.


UTVIKLING: Sveisere jobber med den første
 utgaven av AluForce 740 Trolling-Edition.

Joerg Rieckhoff som leder AluForce har bedt trollingfiskerne Peter Andersson fra Sverige, Matthias Schmidt i «Team Just Smile» fra Tyskland og undertegnede Tom Høgseth om innspill og råd til den nye trollingbåt-utgaven.

You can read the blog post in english here

Peter Andersson driver også Bromölla Marin och Fiskecenter og skal etter planen bli den første svenske forhandleren av AluForce-båtene. Fra før er det også en forhandler i Finland.

BREDT DOLLBORD: God plass til å montere
 feks skinner til dyprigger og stangholdere. 
Bildet er tatt før topprekka er sveiset på. 

TOPP SIKKERHET:
Det blir til sammen 90 cm fra dørken
 og opp til toppen av rekka.

Den største forskjellen på trollingutgaven og den vanlige 740-en er høyere reling rundt båten. Den skal bli ca 90 centimeter høy for å gi et trygt og godt akterdekk. Dollbordet er også bredt og tanken er at feks Cannons monteringsskinner kan monteres her. Det blir da enkelt å montere og demontere feks dyprigger og stangholdere. Med enkle håndgrep kan trollingbåten gjøres om til familiebåt.

Det sees også på en løsning med dør ut til badeplattformen, og en rekke rundt badeplattformen slik at man kan stå der og håve fisk. En annen ide er å få laget stigen på badeplattformen som en integrert del av rekka og at den også kan felles ut i vannet ved bading/redning.

AKTERDEKK: Fine lagringsrom. 

BENKER: Her står batteriene og det er
lagringsplass. Det sees på mulighet for å få benken
 smalere slik at det blir plass til dør
ut til badeplattformen. 

En av opsjonene som allerede er tilgjengelig på 740-en er utfellbare benker på akterdekket slik at det både er egnet til fiske og familiebruk. Joerg Rieckhoff sier at han er åpen for innspill som kan gjøre båten enda bedre egnet for trollingfiske.

- Hvor mange 740-er har dere laget så langt?

- Totalt 7, men bare 2 med toalettrom fordi det er den nyeste modellen. Vi bygger 4-6 båter per måned nå og kan øke dette, sier Rieckhoff.

Han understreker at det ikke er noe mål for AluForce å masseprodusere båter, og at hver enkelt kunde kan påvirke løsninger på sin egen AluForce-båt.

Her kan du lese hva AluForce selv skriver om trollingutgaven på Facebook.

HÅNDARBEID: Sveisingen ser veldig bra ut.

AluForce 740-ene kan fåes både med og uten eget toalettrom. Hytta er noe forlenget på båtene med toalettrom.

Denne båten liker jeg veldig godt. Den ser ut til å oppfylle det meste av det jeg er ute etter. Ser bra ut til trolling, og den bør dekke behovene for familie- og feriebruk også. Her kan du få pentry og kjøleskap og bord inne hvor det er mulig å sitte 2 voksne med god plass. Det er mulig å sitte 4 rundt bordet, men da blir det litt trangt, ifølge Joerg Rieckhoff. Prisen er også lavere enn det en del av konkurrentene som selger aluminiumsbåter opererer med.






INTERIØR:
Ifølge AluForce kan det velges
forskjellige farger på interiøret. 

Det kan sove to voksne foran i båten. Bordet og benkene inne kan gjøres om til seng for 1 voksen eller 2 barn, opplyser AluForce. Ute er det mulig å sitte 6 rundt et bord. Toalettrom er et must om man skal ha med damene. Her kan du velge å ha egen septiktank, eller bare sette inn et av de nye forbedrede kjemiske toalettene om du ønsker det. Det blir selvsagt rimeligere.

Les også: AluForce 710 Pilothouse - tøff fiskebåt

Båten er også smal nok til å trekkes på tilhenger på norske veier, og den ser veldig solid ut. Understreker at jeg bare har sett bilder av den og ikke har prøvd båten. Peter Andersson har derimot prøvd AluForce 710 i sommer, og han var veldig fornøyd. Den har nesten identisk skrog som 740-en bortsett fra den forlengede badeplattformen.

740 MED TOALETTROM:
Kabinen er noe forlenget. 

Fakta: Aluforce 740 Pilothouse

  • Total lengde: 740 cm
  • Lengde på skrog: 700 cm
  • Bredde: 250 cm
  • Vekt tom: 1250 kg
  • Maksvekt: 2188 kg
  • Høyde: 235 cm
  • Bensintank: 250 liter
  • Lastekapasitet: 750 kg
  • Maks antall personer: 6
  • Maks motorisering: 2 x 175 HK eller 1 x 350 HK
  • CE-certifisert: Ja
  • Skrogvinkel: 21 grader
  • Ferskvannstank: 80 liter (valgfritt)
  • Standard utsalgspris i Tyskland: 51.000 euro uten toalettrom
  • 53.800 euro med toalettrom
Alle opplysninger fra AluForce sin hjemmeside og fra Joerg Rieckhoff

Ukjent med trollingfiske? Les mer her
Lik og følg gjerne @teampropell på Facebook
Les mer om: AluForce | Båter | Båttester

tirsdag 3. juli 2018

Se film av kjempeørret på Mjøsa



Natt til søndag fikk Christian August Juel fra Hurdal en fantastisk ørret. Den ble fanget under såkalt trollingfiske på Mjøsa. Ørreten ble veid til 8120 gram, hadde en lengde på 86 centimeter og en k-faktor på hele 1,28.

Det er bare å se og nyte. Slike fisker er ikke hverdagskost. Hvis du vil vite mer om fangsten, og se hva den ble tatt på, så kan du lese mer her.

Les også: Line fikk kjempeørret

Filmen er laget av Christians fiskemakker Christer Nannestad. Du finner YouTube-siden hans her.

Les Mjøsa-veteranenes beste tips og fang din drømmeørret: Del 1 | del 2 | del 3

Lik og følg gjerne @teampropell på Facebook
Les mer om: Mjøsa | VideoØrret

Om du vil se første del av fisket til gutta fra Femunden, så ta en kikk under: 

mandag 2. juli 2018

Denne båten legger til av seg selv



Drøm eller virkelighet? Nå blir det virkelighet ser det ut til. Volvo Penta demonstrerte nylig en prototype av et system som gjør at du kan trykke på en knapp, så legger båten til selv. Kjekt og greit i trange havner - og forhåpentligvis et lavere stressnivå.

Enkelt beskrevet er det et system der du kobler sammen Volvo Penta Inboard Performance System (IPS) med sensorer som gjør at også de største båtene legger til av seg selv, skriver Hamnen.

Les også: AluForce 710 - råtøff aluminiumsbåt

I videoen over kan du se en 68–foter legge til under Volvo Ocean Race sitt delstopp i Gøteborg nylig. Systemet kan selvfølgelig brukes når man kaster loss også.

Da er det bare å begynne å spare. Jeg må begynne med å spare til båten først.

Lik og følg gjerne @teampropell på Facebook

Tester: Jeanneau Merry Fisher 795 Marlin | Buster Phantom | Uttern C87
Les mer om: Båter | Båttester

søndag 1. juli 2018

Christian fikk praktørret på Mjøsa

Alle foto: Christer Nannestad
og Christian August Juel

Det er flott å våkne opp til fint vær som nå. Det er like flott å se bilder av ørreter som den på bildet over. Natt til søndag fikk Christian August Juel fra Hurdal sitt livs ørret - ihvertfall hittil. Ørreten ble veid til 8120 gram og lengden målt til 86 centimeter. Det gir en kondisjon på hele 1,28.

Midt på natta skrev Christian følgende på Facebook: - For en helg! Dro rett fra godt resultat på Femund til Mjøsa, og tok denne på 8120 gram. Stod på Femunden og snakket om kakking av stor fisk og sa at den første store skal man ta, og så slippe de neste tilbake. Nå har jeg tatt den og skal prøve å etterleve min mening.

FANTASTISK ØRRET:
Christian August Juel kommer ikke
til å glemme denne fangsten.

- Når fikk du den, og på hva?


- Vi satte ut på Morskogen og holdt oss i sør. Fikk snart kontakt med en diger fisk som jeg er 95 prosent sikker på var ørret, men den slapp dessverre etter 5 minutter. Det var så mye fisk ved Feiring sør som jeg aldri har sett på ekkoloddet på grunn av vind som hadde stått på. Vi lot området hvile til kl. 01.00. Med en gang vi kom på samme track så smalt det på en svart Koppello med 15 gram bly på planerboardet, og jeg kjente at det var stor fisk. 

Christian forteller at de var inne på bare 9 meters dyp da ørretkjempen tok. 

MJØSA-FAVORITT:
Denne Kopelloen ble for
fristende for storørreten. 

- Den rullet seg en to tre ganger i overflata, men jeg fikk pumpet den greit inn mot båten. Når man ser ryggfinna i overflata så vet man at det er en kjempe. Den stod på en 3-4 meter og var tung de siste meterne. Fighten tok 15 minutter. 

Det var først når de fikk løftet opp håven de virkelig så hvor diger ørreten var. Da var klokka 01.30. Dette var Christians første punding (mjøsørret på over 6 kg).

- Hvordan var følelsen da fisken var sikret?

- Det var emosjonelt. Blanding av banning, glede og kanskje en liten tåre etter så mange timer. Var sliten og halvveis apatisk. Prøvde å fiske etterpå, men glemte å sette ut en stang. Kjente at jeg ikke trengte å fiske og heller kjenne på lykkefølelsen, skriver Christian til meg. 

Christian og makker Christer Nannestad skriver også at de tok 3.-plassen i Femunddraget. Den er én av delkonkurransene i Raymarine-cupen. Christian har tydeligvis siktet seg inn på pallen i år. Også i Mjøsa Ørretfestival fikk han en 3.-plass.

PALLPLASS:
Christer Nannestad og Christian August Juel
 ble nummer 3 i Femunddraget. 

- Hvordan var fisket på Femunden?

- Det blåste friskt i Engerdalen, men stod på det at vi skulle fiske rundt Sollerøya. Bare 3 andre båter tok sjansen tidlig der, og vi fikk jevnt bitt frem mot kl 03.00. Vi kom inn og den ene etter den andre hadde blanket eller kom med et par fisk. 

Selv om Christian og Christer hadde satt ut et par små ørreter som ville vært tellende holdt det til en 3.-plass av 74 startende i konkurransen. 

Mjøsfiske etter storørret: Les eksperttipsene

Du kan stille i 5 delkonkurranser i Raymarine-cupen. 3 av de beste konkurransene teller, og i tillegg må du stille i Mjøsa Trollingfestival arrangert av Øvre Romerike Trollingklubb på Viken i august for å kunne få premie (denne konkurransen teller også i sammendraget). Du finner mer informasjon på Raymarinecup-bloggen.

Les også: Veldig bra fiske på Mjøsa
Lik og følge gjerne @teampropell på Facebook

Les mer om: Mjøsa | Ørret

Fisket på Mjøsa kan være knallbra, men det er ikke alltid ørretene vil bite. Noen ganger følger bare fisken etter - lenge: