mandag 7. juni 2021

Mjøsørret på 10,55 kilo!

FISKELYKKE: 
Christian Brændshøi
med diger mjøsørret.


En drøm har gått i oppfyllelse. Båtrekorden til Team Propell på ørret i Norge er knust med en gigant på 94 centimeter og 10,55 kilo.

Helt siden jeg startet med trollingfiske i 2000 har dette vært målet, og gjett om jeg er klar over at vi har hatt griseflaks. Det har blitt flere ørreter over 7 kilo i båten gjennom årene, men å bikke tikilosgrensa er helt utrolig og noe bare noen ytterst få får oppleve.

Hadde med min gode kollega Christian Brændshøi fra VG da vi satte ut fra havna sør i Mjøsa rett etter kl. 20 den 31. mai. Han hadde ikke fått ørret over kiloen før, og hadde aldri prøvd trollingfiske. Målet var at persen skulle slås. 

Det gikk fint. Først på kvelden fikk vi en ørret på 1,8 kilo som ble med hjem til mat. Så ble det klar ny rekord på Christian igjen med en ørret på 4 kilo. Ørreten var 76 cm lang og vi var kjempeglade over fangsten.

SJOKKERT:
Når man får en ørret
på over 10 kilo så ser man
tydeligvis sånn ut. Her er
det kaptein Tom Høgseth
som holder fisken.

Hadde fått informasjon av fiskekompis Atle Knapp om et område hvor han hadde fått bra med stor fisk, så vi satte baugen i den retningen etter hvert. Det skulle betale seg.

Christian kjørte to ørreter til på 40 og 69 cm før hugget fra giganten kom rett etter midnatt. Ørreten lot seg lokke av en agnfisk i en lett nedblyet spesiallaget Herten-skalle. Det første utraset var ikke voldsomt, men tungt og bestemt. 

Jeg ga stanga til Christian og ante ikke hva vi hadde i andre enden. Men - jeg skjønte fort at dette var ordentlig diger fisk. Den hoppet så vannet spruta på lang line to ganger. Christian kjørte fisken fint og var tålmodig med både ørreten og en lettere nevrotisk kaptein som ga gode råd om og om igjen.

94 CENTIMETER: 
Settefisken hadde en
K-faktor på 1,27. 

Ørreten tok flere lange utras og innen den nærmet seg båten hadde vi krysset halve Mjøsa. Da jeg satte lyskaster på den fikk jeg omtrent sjokk. En så stor ørret hadde jeg aldri sett i Mjøsa før. «Den er jo nesten en meter lang», ropte jeg til Christian. Dette trodde vi nesten ikke på begge to og snakket størrelsen ned, mens fisken strittet imot.

Nervøsiteten min ble ikke mindre av at jeg og mine gjester i båten har mistet flere tunge fisker i vår. Denne gangen gikk det heldigvis hele veien.

Det kritiske punktet er jo ofte når fisken kommer tett på båten. Da kan mye gå galt. Ørreten ville ned ved siden av motoren, og gikk fra side til side med noen utras. Til slutt var den sliten nok til at jeg klarte å håve den. Jeg skrek av full hals. Fighten hadde da pågått i en snau halvtime. 


På med flomlys på akterdekket, vann i diger balje og fisken oppi raskt. Vi var begge enige om at ørreten skulle settes ut. Jeg var heldigvis godt forberedt. Ny Electro Samson-vekt ble kjøpt nylig. Målebrett, målebånd og veienett var klart. I tillegg hadde jeg heldigvis med meg to GoPro-kameraer som var montert.

Ørreten ble målt til mellom 94 og 95 cm. Lengden blir da stående til 94 cm. Veienett ble fuktet og hengt på vekta som ble nullet. Jeg trodde ikke mine egne øyne da jeg så at ørreten var godt over 10 kilo. Nærmere bestemt 10,55 kilo. Bukmålet var 53 cm.

Den lykkefølelsen som kom da jeg så vekta kan ikke beskrives, og Christian smilte fra øre til øre.


Vi dokumenterte så godt og raskt vi kunne før kjempeørreten ble sendt hodestups ned i Mjøsa igjen. Den vinket farvel med noen slag med halen og forsvant i dypet. 

Vi fortsatte fisket til rett etter kl 03. Til sammen ble fangsten 8 ørreter: 94 cm (10,55 kg), 76 cm, 69 cm, 68 cm, 56 cm, 56 cm, 40 cm og en matfisk på 1,8 kg. Det er så man må klype seg i armen, og Christian bør bare dra rett ut og tippe lotto.

Mjøsa-tips fra to veteraner: Slik øker du sjansen for storørret

Les mer om: Mjøsa | Ørret

6 kommentarer:

Dr.Hook sa...

UTROOOOLIGE fangster. 10kgs-grensa er det ikke mange forunt å slå. Gratulerer!!

Tom Høgseth sa...

Tusen takk. Jeg klyper meg i armen....

Finn Stuart sa...

Fantastisk fisk, fangst og opplevelse. Gratulerer! Inspirerer til nye turer og også å sette tilbake uskadet fisk. PS Hyggelig å treffe deg på brygga her om dagen. Tipper det går litt tid før du prøver din nye godwobbler, med de fangstene du får på agnfisk. Fortsatt god sommer og godt fiske. Ses på vannet. Vh Finn Stuart

Tom Høgseth sa...

Tusen takk, Finn Stuart og takk for wobbleren.

Unknown sa...

Så moro, Tom!

Tom Høgseth sa...

Aner ikke hvem Unknown er, men tusen takk!