torsdag 21. september 2017

Laksefisket i Akerselva: - FormidabeltLaksen strømmer opp i Akerselva midt i Oslo om dagen. Torsdag skriver Oslomarkas fiskeadministrasjon på Facebook: «I går passerte det utrolige 74 laks og 4 sjøørret gjennom laksetrappa. Her er video av den aller største laksen fra i går. Denne solide hannen fyller nesten hele telleren. For en kraftig fisk! Det fosser opp med laks midt i byen. De siste 2 dagene har det blitt filmet 160 laks og 7 sjøørret i trappa. Men det er litt "ketchup-effekt", siden det har vært så hard strøm lenge og vannføringen ble redusert litt. Da går resten av fiskene som har samlet seg opp i fossen og venta i en uke.»

Hvordan er det mulig å få til dette eventyret midt i en storby? Grunnen er mye frivillig arbeid over mange år. Jeg tok en prat med Olav Løvli, ansvarlig for område 7 i Oslomarkas fiskeadministrasjon. Det vil si fra Lutvann til Børtevann og bare han har ansvar for over 50 vann.

- Det er 28 personer bare i mitt område. Vi rydder gytebekker og driver med stamfiske. Det er mange frivillige i sving, sier Løvli.

Han forteller at i tillegg til alle de frivillige er det tre fulltidsansatte. En daglig leder, en fiskestellkonsulent og en assistent som jobber med hele Oslomarka. 

- Er dette et spesielt godt år i Akerselva?

- Det er formidabelt. Vi må helt tilbake til 1993 for å se fangster å snakke om. Det var et klorutslipp for noen år siden og da døde all fisk. Etter det har vi produsert fisk i anlegget vårt i Sørkedalen. Vi måtte stryke fisk fra Sandvikselva i tillegg for å få opp bestanden igjen.

Det katastrofale klorutslippet skjedde i mars 2011 og det endte med at Vann- og avløpsetaten i Oslo fikk en gigantbot. Det kan du lese mer om her.

- Den største laksen som er tatt i år?

- Det tror jeg var en på 6,8 kg som ble tatt tirsdag.

Denne laksen kan du lese om og se bilde av her. Det ble tatt en laks til på 6,8 kg onsdag. Den kan du se bilde av på Facebook.

- Hvor mange fiskekort selges?

- Jeg er usikker på antallet, men i fjor solgte vi bare for 10.000 kroner. I år har vi solgt for 80.000 kroner, sier Løvli. 

Alle inntektene går til dugnadsarbeid for å bedre fiskeforholdene og fiskekort og fiskeregler finner du her

- Hvordan er vannkvaliteten i Akerselva?

- Den er bra. Elva kommer fra Maridalsvannet som er drikkevann for Oslo. Ved stor vannføring som nå så kan det være litt grumsete.

FIN MATFISK:
Den største var 720 gram og tok på harving.

Foto: Olav Løvli

Olav Løvli forteller også at de har fått dispensasjon til å produsere røye, og at det ble satt ut fisk i blant annet Elvannet i Nittedal kommune i år. Han er selv ivrig fisker og natt til torsdag var han ute på såkalt harvefiske

- Hvor fisket du?

- Jeg var i Børtervannet. Jeg og en kompis fikk til sammen 6 ørret. Den største var 720 gram. Vi tok med 4 fine matfisk hjem, sier Løvli.

Han forteller at en kompis fikk en ørret på over 2 kg i Børtervann på harving 10. september. Han brukte en 5,5 fots stang, og det ble en bra kamp på det lette utstyret. 

- Jeg må understreke at Oslo kommune gir veldig god støtte til arbeidet vårt, sier Olav Løvli til slutt.

Fiskekort og fisketid i Akerselva
Følg oppgangen av laks og sjørret
Se fluer egnet for Akerselva-fiske
Følg Oslomarkas fiskeadministrasjon på Facebook