søndag 17. desember 2017

Fikk storlaks på rekordpunkt i Vänern

FLOTT LAKS: Petter Larsson
med søndagens største. En laks på 8,26 kilo. 

 Foto: Petter Larsson

Fiskeguide Petter Larsson har mange store lakser på samvittigheten på Sveriges største innsjø Vänern. Faktisk har han rekorden også. Søndag var han ute på laks- og ørretjakt med utgangshavn Kristinehamn.

Først fikk Magnus Öman en fin ørret på 4,7 kilo. De ble da enige om at skipper Petter skulle ta den neste fisken. Skuta ble styrt over et velkjent punkt. Nemlig plassen der Petter Larsson 17. desember 2007 fikk laksen som i skrivende stund er Vänern-rekorden. Da det beit igjen eksakt 10 år seinere tok Petter stangen.

Lyst til å lære Vänern-trolling: Les eksperttipsene

En laks i toppkondisjon hadde latt seg lure av en 25 år gammel Attack-wobbler. Etter en fin fight lå en laks på 8,26 kilo i håven. Stor glede i båten.

- Hvordan var følelsen da du dro ut søndag?

- Veldig bra. Det var samme forutsetninger som 17. desember 2007. - 12 grader og is i sundet. Hadde en bra magefølelse, skriver Petter Larsson til meg.

Les også: Ser du forskjell på laks og sjøørret?

Den flotte fisken er en småtass i forhold til fisken han tok for 10 år siden. Petter som jobbet som fiskeguide da også hadde fått en sein avbooking. Da grep han sjansen og fikk med seg sin far ut på sjøen. Og for en fiskedag de fikk.

REKORD: Petter Larsson
med den største laksen som er tatt
i Vänern. 13,92 blanke kilo.

 Foto: Petter Larsson

Timene gikk, men så løsnet det ved titiden. Petters pappa Ingvar Larsson fikk lov til å ta de tre første laksene. Og det var ikke småfisk. De veide alle 7-8 kilo. Da fikk Petter nok og det ble bestemt at den neste fisken var hans.

Plutselig dro det til i overflaten på en Tomic classic i farge 642. Snøret formelig sprutet ut av snella, og en lang tung kamp begynte. Til slutt lå en vanvittig fisk i håven. Alt utstyr ble tatt kjapt inn i båten og kursen ble satt mot land i rekordfart. Denne fisken måtte veies fort.

På godkjent vekt ble fisken veid til 13,92 kilo. Fisken var 108 centimeter lang og en omkrets på hele 64 centimeter. Det spørs nok om det ikke var kunder som angret på at de ikke var med ut denne dagen. Les hele historien bak rekorden her.

Lurer du på hvor begge fiskene ble tatt? Her er svaret: Sjöhällan. Og koordinatene er N 59 11 254, øst 13 56 597.

For de uinvidde: På Vänern kan man fiske fritt etter såkalt relikt laks og ørret. Det settes ut ørret og laks i sjøen hvert år. Det er et minstemål på 60 cm, og all fisk som ikke har klipt fettfinne må settes ut igjen. Dette gjøres for å spare den lille villfiskstammen som er igjen av den storvokste Gullspång-laksen, og den noe mindre Klarälvslaksen.

Følg oss på Facebook for fiske- og båtnyheter: @teampropell

Villaksens liv i havet skal avsløres

Foto: Baard Fredriksen

Norsk institutt for naturforskning (NINA) skriver på sine hjemmesider at sentrale forskningsmiljøer nå skal samarbeide for å finne ut hva som skjer med laksen etter at den har vandret ut i havet. De har starter et prosjekt som heter Atlantic Salmon Sea.

NINA skriver at forskere fra Norsk institutt for naturforskning, Norges arktiske universitet (UiT), Havforskningsinstituttet, UNI Research AS og Rådgivende Biologer AS skal delta. I tillegg skal en rekke internasjonale partnere være med på samarbeidet.

Prosjektet er tildelt 21 millioner kroner av Forskningsrådet, og prosjektpartnerne stiller også med midler slik at totalbudsjettet er på over 36 millioner kroner.

Les også: Laksekongen fikk 200 kg laks

Forhåpentligvis vil forskerne lære mye. Det kan kanskje hjelpe den hardt pressede villaksen på sikt, slik at det blir flere prakteksemplarer som den på bildet øverst. Laksen veide 15,7 kilo og ble fanget av Baard Fredriksen i Trondheimsfjorden 3. mai i 2014. Laksen lot seg lokke av en Ismo Magnum i fargen svenskeflagget som ble dorget etter Baards båt.

Fisken var 109 cm lang og hadde et bukmål på 64,5 centimeter.

Baard har fått flere storlaks: - Det tok helt av

Eva Thorstad i NINA som er prosjektleder forteller at de skal forene metoder, data og infrastruktur for å øke forståelsen av hva som påvirker villaksens vekst og overlevelse i havet, skriver NINA.

– Havforskningsinstituttet kobler på vår kompetanse på oseanografi og dynamikk i havøkosystemer, og ekspertise på plankton og de store pelagiske fiskebestandene i havet, forteller Vidar Wennevik.

– Vi ser fram til å utnytte ny spennende merketeknologi til å avsløre laksens vandringer, sier Audun Rikardsen ved UiT.

Lest denne? Fikk 15 lakser på 5 timer