Når kveita er sikret gjelder det å håndtere fangsten på best mulig måte. Det første du bør gjøre er å bløgge den (få ut blodet). Fisken bør bløgges både oppe ved gjellene og nede ved haleroten for å få ut mest mulig blod.
Deretter bør du holde fisken kjølig. Vi pleier å løse det ved å tre et tau gjennom gjellene og la fisken henge i sjøen. Dette fungerer fint nordpå da vannet som regel er kaldt også i sommerhalvåret. Dette gir også mindre griseri i båten. Husk bare på å hale kveita om bord før du setter full gass.
Kveitefiske med stang: Les ekspertens beste tips
Så er det fileteringen. Ta en kikk på videoen over. Kveita er lett å filetere. Det stikker ikke bein ut i kjøttet som på en del annen fisk, og det går veldig greit å få reine fine fileter. Noen foretrekker koteletter, men jeg slår et slag for fileter. Dette er praktisk om du skal frakte fisken langt. Du får med mer fiskekjøtt og mindre bein. Jeg foretrekker også å la skinnet være på filetene.
Til slutt vil jeg anbefale å kjøpe en vakumpakker. Dette gjør at fisken holder seg mye bedre.
Les også: Her sluker kjempekveite stor torsk
Mange foretrekker å modne større kveiter. Personlig har jeg aldri gjort det. Har ikke fått mange veldig store og den største jeg har fått ble satt ut igjen. Det kan du lese om her.
Det er gode grunner til å slippe store kveiter tilbake. De inneholder mye miljøgifter. Det er hunnkveitene som blir størst. Hannkveitene blir maksimalt ca 50 kg. Kveiter over 50 kilo bør derfor settes ut igjen fordi dette er hunnfisk som er viktige for reproduksjonen.
Det er mange råd om størrelse på matfisken. Matportalen skriver at det er trygt å spise kveite opp til 100 kg. Personlig forsøker jeg å sette ut kveiter over 35-40 kg om jeg skulle være så heldig å få dem.
Les også: Slik finner du kveita | Kveitebett på natta | Alt om kveitefiske
Sugen på mer fiskefilm? Sjekk ut filmsiden