tirsdag 5. mars 2019

Forskningsfisket etter tunfisk i Norge er avlyst

Foto: Lars Göran Fredriksson,
Team Fladen Pink Lady

Tirsdag begynte det å lekke opplysninger om at det ikke blir forskningsfiske i norsk farvann etter tunfisk i 2019 allikevel. Jeg spurte derfor prosjektleder Keno Ferter ved Havforskningsinstituttet om det stemmer.

- Ja, det stemmer at vi dessverre ikke kan gjennomføre prosjektet som planlagt. Prosjektpengene har falt bort på grunn av mindre interne midler enn forventet, sier Ferter til meg.

Les også: Slik svømte tunfisk som ble merket i Norge

Han forteller også at de skal søke om nye midler i tiden framover og at han håper på nytt forskningsfiske i 2020. Så sent som i desember trodde Ferter at det skulle bli forskningsfiske i 2019, men nå strekker altså ikke pengene til.

- Skal du ha noen rolle eller vil det foregå informasjonsutveksling med det danske tunfiskprosjektet?

- Vi har et nordisk samarbeidsprosjekt med Danmark og Sverige der vi deler erfaringer og informasjon. Det prosjektet er finansiert av Nordisk Ministerråd og ledes av DTU Aqua, sier Ferter.

Les også: Fant satellittsender fra tunfisk

Høsten 2018 foregikk det forskingsfiske i både Norge og Danmark. Målet med fisket er å fange blåfinnet tunfisk, også kalt makrellstørje, på sportsfiskeredskap for deretter å merke dem med forskjellige typer sendere. Dette gjøres i samarbeid mellom sportsfiskere og forskere. Håpet er å lære mer om tunfiskens vandringer.

I Norge ble det merket i alt to tunfisker, mens det i dansk farvann ble merket hele 91 fisker.

Her kan du lese alle våre saker om tunfisket

Følg gjerne @teampropell på Facebook og Instagram