Alle foto: Team Blega |
Så har det skjedd. Den første blåfinnede tunfisken tatt på sportsfiskeredskap i Norge er bragt i land.
Det var Team Blega Southern Tuna med base i Fevik som sto for fangsten. Teamet som består av Aslak Brækken, Jarle Olsen, Johan Svensson og Torgeir Gonsholt Evensen satte snuta sørøstover ca 30 nautiske mil fra Fevik med håp om storfiskfangst lørdag morgen.
Tre spreaderbarer med kunstige blekkspruter ble satt ut bak båten og søkingen etter tunfisken startet. Ca kl 12.30 kom hugget med stor H som gjengen har ventet på.
- Hvordan var fighten?
- Sinnssyk. Alle var helt utslitt. Det tok 2 timer og 20 minutter, forteller Aslak Brækken som er kaptein i Team Blega.
FISKELYKKE: Team Blega i Grimstad lørdag ettermiddag. F.v. Johan Svensson, Jarle Olsen, Aslak Brækken og Torgeir Gonsholt Evensen. |
- Dette er helt vilt. Folk reiser verden rundt for å fiske tunfisk. Vi har det rett utafor stuedøra.
- Hvem kjørte fisken?
- Alle, men Johan Svensson fikk kjørt seg mest. Vi kjørte nesten alt i standup-sele, sier Aslak.
Les også: Slik svømte tunfisk merket i Norge
Han forteller at fisket er veldig krevende for alle i båten. Kommunikasjonen mellom den som kjører båten og den som kjører fisken må være tipp topp. Også visuelt så de kan reagere raskt.
- Fisken sto lenge og stanget nede på 15-20 meter. Etterpå gikk den ut på sidene, forteller Aslak.
KJEMPE: Jarle Olsen rett etter at tunfisken var sikret. |
Fisken er lørdag kveld sløyd og ligger i kjølerom på is. Det skal også tas prøver av forskere for å lære mer om disse gigantene.
- Har dere sett mye tunfisk?
- Forrige helg så vi hundre. I dag dag så vi to og fikk en.
Tunfisken var 244 cm lang og anslått vekt er 250 kilo, men det er usikkert.
LOKKET TIL HUGG: Aslak brækken med en såkalt spreaderbar. |
24 team har tillatelse til å fiske - 18 team til å merke fisk. Under årets fiske er det et mål å få merket fisk – primært med såkalte ankermerker, men også noen få med avanserte satellittmerker, skriver NJFF. Hvert team får også lov til å ta i land 1 tunfisk, skriver Fiskeridirektoratet.
LANG FIGHT: Her sees Team Blegas rute. Foto: Marine Traffic |
18 av teamene som har fått tillatelse til å fiske er også gitt opplæring og lov til å merke fisken med ankermerker. Dette er en nummerert merketype som festes ved tunfiskens ryggfinne. Samtidig med merkingen tas det mål av fisken slik at en ved gjenfangst kan få nyttig informasjon om fisken. Det er Havforskningsinstituttet som har hovedansvaret for merkeprosjektet, men NJFF har skaffet til veie merkehammerne. Her kan du lese om hvor store kvoter som er avsatt til yrkesfisket.
Les også: Første tunfisk på sportsfiske i Norge
Presisering: Det sto først i saken at dette var den første tunfisken tatt på sportsfiskeredskap i Norge. Det var upresist. Det ble tatt tunfisker under sportsfiske i 2019 og under forskningsfiske med stang i 2018. I år er første gang det tillates at teamene kan ta i land 1 fisk hver.
Les mer om: Storviltfiske | Tunfisk