fredag 23. november 2018

Fikk kjempelaks på Vänern

Foto: Tommy Nerstrand, Dalsland Fishing

Tommy Nerstrand pleier å guide opp digre lakser til kundene sine, men enkelte ganger får han muligheten til litt stangbøy selv også. Torsdag var en slik dag. Kundene han skulle ha meldte avbud,  og Tommy var ikke sein med å ta seg en tur ut på Vänern på egenhånd.

Han gikk ut fra Tösse, og ved 09-tiden satte han stengene med lauer i agnskaller som han som regel alltid gjør. Ingenting skjedde til tross for måkedykk og fine forhold, men ved 12-tiden smalt det skikkelig. En laue i en grønnfarget UV-agnskalle av typen Jackpot fisket 6 meter ned på dypriggen ble for fristende for en diger laks.

Tommy forteller at fisken gikk dypt nede under båten.

- Jeg merket ganske snart at det var en storlaks da fisken dro i vei dypt og skrått utover bak båten, sier Tommy til meg.

- Fighten tok 20 minutter, og laksen var tung å håve da jeg var alene. Jeg måtte løfte den med skaftet rett opp.

- Ble det noe jubel da du hadde sikret denne pluggen?

- Yes! Da laksen havnet i håven ble det et «tjohoooo» som kunne høres helt til Fogdens fyr utenfor Åmål!

Gullspånglaksen var 92 cm lang og veide hele 10,2 kilo.

- Hvor mange blankfisker over 10 kilo har du på Vänern?

- Jeg har personlig 3 lakser over 10 kilo, og har guidet opp over 10 lakser over 10 kilo. Ørretrekorden er på 11,050 kg og den tror jeg at jeg fikk i 2004, sier den erfarne fiskeren.

- Kan du gi Team Propells lesere dine 3 beste råd for høstfiske etter laks og ørret på Vänern? 
  1. Følg med på måkedykkene. 
  2. Dra ikke fra et hett område før du har fisket over plassen grundig. Fisken spiser ikke hele tiden, og når den setter i gang skal du være på plass. 
  3. Kjør ikke båten i sirkler, men sving helt rundt når du har fått fisk og legg rette spor over hotspotene. Jeg synes man fisker bedre da, ihvertfall med agnfisk. 
I tillegg til å være fiskeguide er Tommy Nerstrand prosjektleder for «Lax i Vänern». Dette prosjektet er tvingende nødvendig da fangstene av laks og ørret i Vänern er nedadgående. Det må settes ut betydelige mengder med laks og ørret som det kan fiskes etter. All villfisk i sjøen er fredet og man kan bare ta med seg ørret og laks som er minst 60 cm lange, og som har fettfinnen klippet.

Les også: Slik lykkes du med trollingfiske på Vänern

Prosjektet skriver på sine hjemmesider: - Det långsiktiga målet är 90,000 smolt per år och i år 2018 har det satts ut ca 82,000 smolt! Det är Laxfond Vänern som tagit ett extra stort krafttag och sätter ut betydligt mer än de senaste årens 55,000 smolt/år. 

Også fiskeklubber og foreninger rundt Vänern setter ut laks og ørret i sjøen. Du kan lese mer om antall fisk, og hvor de er satt ut, på Outdoor.

Ukjent med hva trollingfiske (avansert dorgefiske) er? Sjekk ut dette

Lik og følg gjerne @teampropell på Facebook
Les mer om: Laks | Ørret | Vänern

Under kan du se en liten film av kjempefangsten til Tommy Nerstrand: