onsdag 1. august 2018

Lurte sjøørreter med Traudalsmetoden

KUBBE: Kjetil Evensen
med den største sjøørreten på 4 kilo.

 Alle foto: Frank Haug

Mandag var Frank Haug (65) og Kjetil Evensen (46) fra Kragerø ute og jaktet sjøørret i Ommedalsvatnet ved Hyen i Sogn og Fjordane. Frank som har fisket og feriert i Hyen i 45 år skulle vise Kjetil en fiskemetode som jeg ikke har hørt om før: Traudalsmetoden.

Frank ga en kort innføring og de satte i gang med fisket. Kjetil som aldri hadde fått sjøørret før må ha fått et godt kurs. Han landet ikke mindre enn 3 sjøørreter og den største veide hele 4 kilo. De to andre var på pene 1,2 og 1,1 kilo. Grei debut, kan vi vel kalle det.

- Hva er Traudalsmetoden?

- Traudalsmetoden handler om fiske med lett haspel, 0.20-sene og 3-5 gram blykule med hull. To-tre medium store meitemark på krokstørrelse nr. 2. Lange kast, tre til fem-seks «froskehopp» under innsveiving. Kunsten er å følge sena med ørneblikk der den striper tilbake mot fiskeren, sier Frank Haug til meg.

Frank forklarer at han noen ganger bruker et lite splithaggel en centimeter foran marken som stopper for det glidende blyet. Eller han bruker bare et lite rødt plastrør tredd innpå sena mellom marken og glideblyet. Metoden fungerer sånn at når det glidende blyet synker glir lina gjennom blyet og avstanden til marken øker siden det er motstand i markklysa.

- Bruker lange kast, lar kule og mark synke 3-10 meter, avhengig av vannets dybde. Kjapp innsveiving mens stanga løftes rett opp (froskehopp). Ned med stangtupp - lar agnet synke til ønsket dybde - og gjentar samme prosess. Vannperler på sena bidrar til å se napp - gjerna at sena slutter å synke, sier Frank.

FIN MATFISK:
Frank Haug med sjøørret på 2,5 kilo
 tatt i slutten av juli. 

- Drag i snøret er sikkert tegn på napp, men oftest tar sjøørreten svært forsiktig. Den stopper ferden til markklysa som følger etter blykula og står gjerne og smaker litt på byttet. Da stanser sena å synke. Tilslaget må tas kontant. Fra båt er det en trygg og herlig følelse å kjøre stor fisk på lett haspelutstyr.

Lest denne? To ørreter på 8 kilo

Frank Haug forteller at han i løpet av de 45 årene med fiske i Ommedalen har fått titalls sjøørreter over 4 kilo på rodorging med sluk - den største på 5,5 kilo. Han har også fått 2 sjøørreter over 5 kilo på Traudalsmetoden. De veide 5,8 og 5,1 kilo.

- Får du laks på denne fiskemetoden også?

- Ja, har fått lakser på 8, 6 og 5 kilo. Det var tilfeldig fangst da jeg fisket etter sjøørret, skriver Frank.

Lik og følg gjerne @teampropell på Facebook
Les mer om: Sjøørret | Ørret | Fisketeknikk