mandag 11. mai 2020

Jan Viggo fikk ørret på 7,56 kilo i Mjøsa

Alle foto: Lars Thomas Pettersen

Storfiskern Jan Viggo Pettersen (69) fra Gjøvik har gjort det igjen. Søndag kveld satt han i den åpne trebåten sin ute på Mjøsa på jakt etter storørret - en lidenskap han har holdt på med i mer enn 50 år. I bekmørket kl. 23.30 gikk dreggevinna så det skreik i båten.

- Hvordan var fighten?

- Den dro vinna 70 ganger rundt før den stoppa. Etter det gikk det ganske greit. Da jeg kom til fortommen på fem meter så ble det kamp og utras inne ved båten. Jeg lar fiskene drive på helt til de er ferdige og ligger på sida, sier Jan Viggo til meg.

Det gjorde han rutinert denne gangen også, og berga en ørret på 7,56 kilo. Fisken var 87 cm lang.

- Hva fikk du ørreten på?

- Wobbler, en Husky Jerk som er svart over ryggen og blank på sida. Fiska med tre hylser på de andre stengene (devoner). Da ørreten var berga reiste jeg rett inn og drakk kaffe.

PRAKTØRRET:
7,56 kilo og 87 cm lang.
Legg merke til fiskegenseren
som kona har strikka.

Jan Viggo kjører fisken med hendene, og det har sine utfordringer. Det må holdes orden på snørene som han faktisk lager selv, ellers blir det kaos. Han fisker med fire dreggevinner – to korte og to lange. Fisket foregår bare i overflata og han sitter med snorene i hånda. Han bruker fortom på 4-5 meter.

- Vil du røpe hvor ørreten ble tatt?

- Tok den ved Smedstua rett ovenfor Gjøvik. Tett på land, sier han.

Jan Viggo forteller at han har ei lita fiskebu sør for Gjøvik hvor det ligger 8 trebåter. Alle har rødt tak og er så og si nye.

- Vi treffes gjerne i eller ved bua på natta for en kaffe og mye fiskeprat. Ofte fyrer vi bål.

- Hvordan har sesongen vært så langt?

- J... bra. Har en femkilos, en firekilos og mange trekiloser. Det har vært over all forventning. Har til sammen 11 pundinger nå, sier Jan Viggo.

Også sønnen Lars Thomas Pettersen er en rutinert storfisker på Mjøsa, og i begynnelsen av mai pleier også han å dregge i åpen båt. Natt til søndag var det så mye vind, regn og snø at han for første gang i år valgte den lukkede og vesentlig større trollingfiskebåten sin.

PUNDING:
Lars Thomas Pettersen
med ørret på 6,3 kilo.

Det lønte seg å holde ut i møkkaværet, og Lars Thomas skrev følgende på Facebook søndag morgen: - Da ble det punding i natt. Etter ei natt i bustete vær smalt det seint på morran. 6,3 kg med kondisjon.

- Jeg fikk pundingen på omtrent samme plass som Jan Viggo fikk sin. Det var derfor han dro dit søndag kveld, sier Lars Thomas med en latter, mens han er på besøk hos faren mandag kveld.

For uinnvidde: En punding er en ørret på 6 kilo. Om du vil lese om Jan Viggos aller største ørret så finner du historien her.

Les også: Slik lurer du ørreten på Mjøsa
Les mer om: Mjøsa | Ørret