onsdag 10. mai 2017

Reddet tre trollingfiskere fra drukningsdøden

DRAMATISK: Her ligger to av
fiskerne i vannet rett før de blir plukket opp.

 Alle foto: Geir Inge Wighus

Søndag var nordmennene Geir Inge og Jan Olav Wighus i Team Brosjan ute og fiska etter laks ved Blekinge-kysten. De ante fred og ingen fare helt til det rundt kl. 15 kom en båt forbi dem i det Geir Inge anslår til ca 10 knop. Rett etterpå begynte folk å rope på VHF-radioen om en båt i nød. Brødrene skjønte fort at det var blodig alvor. 

- Vi sveia opp fiskeutstyr så fort vi kunne. Plutselig ble båten borte og da kjørte vi mot dem med utstyr ute. 

Geir Inge forteller at de først ikke så mennene i vannet fordi de hadde svarte flytedresser.

- Vi så heldigvis ei hvit isoporkasse som fløyt i vannet. To personer holdt seg i den og en annen lå litt lengre bort. Da hadde de vært i vannet i 5-10 minutter.

Måtte løftes om bord

Han forteller at den ene personen var så nedkjølt at de måtte løfte ham opp i båten. De to andre måtte også ha hjelp til å komme seg om bord. Alle tre var veldig redde og det var lite krefter igjen.

SÅ ISOPOR-BOKS: Redningsmennene
forteller at det var den hvite boksen
som gjorde at de fant fiskerne så fort.

- Hva var temperaturen i vannet?

- Vi hadde 6 grader på ekkoloddet. 

- Hva hadde de forliste på seg?

- Alle tre hadde vanlige flytedresser – ikke tørrdrakter. 

Det skal ha vært et dansk fisketeam som forliste. Geir Inge Wighus forteller at båten tok inn vann veldig fort. Den 20 fot store walk around-båten sank på ca fem minutter.

- Vi mista ei stang, noen sluker og fikk sene og ei planerboardline i propellen, men vi fikk dem om bord, sier Geir Inge. 

- Var det mange båter som kom til?

- Det var mange trollingbåter ved ulykkesstedet etter 5-10 minutter.

Rett etterpå var også båter fra Kustbevakningen och Sjöräddningssällskapet og helikopter på stedet. 

De to norske brødrene tok seg av danskene som best de kunne og tok dem inn i sin Beneteau Antares 680 og satte på varme.

- Kystvakta hadde RIB, men danskene ville heller sitte på med oss til Vägga i Karlshamn siden vi hadde lukket båt og varme i båten. To redningsbåter kjørte sammen med oss inn. Én av fiskerne havnet på sykehus. De to andre ble tatt hånd om av redningsmannskapene på kaia, forteller Geir Inge. 

Trykket stemning

Han sier også at hadde det vært større bølger så hadde redningen blitt mye vanskeligere. Heldigvis var været ok og nordmennene bakket inn til mennene i vannet og fikk dem opp badetrappa. 

Fisketeamet ligger på Tärnö sammen med Norges Trollingforbund.

REDNINGSBÅTEN: Geir Inge og Jan Olav Wighus
 fisker fra en Beneteau Antares 680. 

- Hvordan var stemningen på kvelden?

- Ulykken var samtaleemne blant alle. Det er svensker her også og vi snakka alle om hvor skremmende det er og hvor vanskelig det var å se dem. De hadde svarte flytedresser. Det burde vært forbudt etter min mening. Det var den hvite kassa som gjorde at vi så dem, sier Geir Inge. 

Han kommer med en klar oppfordring: - Kjøp drakt med kraftige skjærende farger. Det er ikke mange minuttene som skal til før man er ferdig i så kaldt vann. Nå må jeg nok investere i redningsflåte også. 

- Hvordan er fisket?

- Det er tregt, men vi fikk en villaks på ca 7 kilo i overflata nettopp på ei Ismo Magnum-skje, sier Geir Inge til meg på telefon på ettermiddagen mandag.

Tirsdag kveld forteller Geir Inge meg at Team Brorsan har fått en liten laks til og at det kom opp tre laks over 11 kilo denne dagen.

Les også: Derfor bruker jeg tørrdrakt fra Ursuit

Vet du hvem de danske fiskerne er? Kontakt meg gjerne så jeg kan snakke med dem