mandag 31. oktober 2016

Kveite tåler fang og slipp… ihvertfall hvis det gjøres skånsomt.

I en ny studie har Havforskningsinstituttet og UiT Norges arktiske universitet fulgt elleve større kveiter mellom 123 og 192 centimeter som ble fanget på stang, forteller forsker Keno Ferter i en artikkel på hooked.no.

Han er hovedforfatter av artikkelen som nylig ble publisert i Fisheries Research.
Ingen av kveitene døde i løpet av de første 72 timene. Dette blir ansett som kritisk fase etter fang og slipp.

- Åtte av disse kveitene viste heller igjen tegn til langtidsdødelighet, sier Ferter til hooked.no, og understreker at ingen av kveitene hadde store skader fra fiskekroker og ingen kraftige blødninger.

Øverst kan du se film av fang og slipp av kveite på ca 100 kilo.

Personlig mener jeg at fang og slipp er en god ting når det utføres skånsomt. Fisketrykket øker stadig. Det er hunnkveitene som blir særlig store og de er også de viktigste individene når det kommer til reproduksjon. De største eksemplarene inneholder mer miljøgifter og er derfor mindre egnet som mat. I sum mener jeg da at det er fornuftig å sette ut de største eksemplarene.

Det finnes selvsagt også argumenter mot og det er mange som mener at det er uetisk at fisk fanges flere ganger. Dyrevernalliansen sier for eksempel til NRK: - Vi mener rekreasjonfiske ikke bør forekomme i det hele tatt.

Under kan du se stor kveite hugge under vann og kveite som angriper Water Wolf-kamera.