mandag 12. juni 2017

Fikk kjempekveite ved SaltstraumenDet går digre kveiter i Nord-Norge. Det fikk Jörgen Piontek i Team GäddRacer erfare i slutten av mai da de besøkte verdenskjente Saltstraumen.

Det var knallfint vær med lite vind og gjengen bestemte seg for å dra langt ut i havet en av fiskedagene. Det var et lurt valg. Først fikk de fire fine kveiter. Gjengen dro så til et nytt sted uten hell med kveita. Så etter kl. 21 bestemte de seg for å teste den første kveiteplassen en gang til før baugen skulle vendes hjemover.

Fersk sei til agn

Piontek senket en sei ned i havdypet mot bunnen på 45 meter. Han fikk et tungt hugg og kjente med en gang at det var kveite.

- Etter 40 minutter har vi ikke sett fisken. Nå mistenker vi at den kan være stor eller feilkroket, skriver Piontek på bloggen til Team GäddRacer.

Lest denne? Ekspert: Slik fisker du kveite

Etter en time og 15 minutter fikk de se beistet. Kveita var ikke feilkroket, men stor. Veldig stor. Gode råd var dyre. De hadde ikke med seg kveitekrok eller tau til å sikre den med. Kveita gjorde som kveiter pleier å gjøre. Den ble liggende noen sekunder før den snudde nesa nedover i rakettfart mot bunnen.

Smart løsning

Gjengen hadde nå driftet ut på 95 meter og det ble en tung jobb å få kveita opp igjen. Det var heller ikke noe å måle med i båten og Piontek ville gjerne slippe kveita levende ut igjen.

Da kveita hadde gjort enda et utras og kom til overflaten igjen brukte de en enkel, men genial løsning. De la den lengste fiskestanga langs kroppen og målte lengden med den. Kveita var 10 cm kortere enn stanga og dermed hele 230 cm lang. Det tilsvarer 168 kg etter tabell.

Piontek kappet snøret til kroken som ikke satt dypt og ville falle av raskt. Kveita tok noen rolige svømmetak mot bunnen. Det hadde gått nesten to timer og endelig kan jubelen slippes løs.

Øverst kan du se filmen fra Saltstraumen Brygges Facebook-side. Advarsel: Du blir fiskesjuk.

Lørdag 17. juni setter Atle Knapp og jeg kursen nordover til Salten. Håper vi får kontakt med lignende fisk.

Les mer om kveitefiske | Lurer kveitene med wobbler | Slik finner du kveita