tirsdag 13. februar 2018

Skal redde Vänern-fisket: Lanserte ny nettside

PRAKTFISK: Henrik Björklund
med en Gullspånglaks på 97 cm fra januar i år.
Anslått vekt over 12 kg.
 Foto: Mikael Lundvist

Gullspånglaksen i Vänern er i krise og det står heller ikke bra til med ørreten. Likevel er det håp i hengende snøre. I forrige uke ble nettsiden laxivanern.se lansert. Den er drevet av prosjektleder Tommy Nerstrand som er engasjert på halv tid, og Laxfond Vänern ved CEO Thomas Johansson.

Fiskeguiden Tommy Nerstrand skal forsøke å finne langsiktige løsninger på finansieringen av smolt.

Les mer om hva Lax i Vänern skal gjøre her

Dette er ikke den eneste gode nyheten for Vänern-fisket. Nylig ble det kjent at en enkelt aktør gir hele 118.000 svenske kroner til smolt i Vänern.

Kinnekulleträffen som har vært arrangert siden 1992 blir i år sponset av Sparebanken Skaraborg gjennom Sparbankstiftelsen, skriver Laxfond Vänern.

- Det er et stort steg frem for hvordan vi må tenke i fremtiden, sa Tommy Nerstrand om den nyheten til meg nylig.

- Det vil si at «om man vil høste så må man så først».Om vi bare ser på de 10.000 smoltene så er det en god hjelp til å fylle målet på totalt 90.000 toårige smolt per år. Jeg har et stort håp at vi kommer til å kunne nå dette målet i 2018. Götene SFK har nå gjort en kanoninnsats.

Les også: Knallfiske på Vänern

Det er dessverre ikke bare gode nyheter som kommer. Yrkesfiskerne som fisker på Vänern melder om lavere fangster i 2017. Les mer om det på Outdoor.

PERSONLIG REKORD:
Denne ørreten fikk jeg i 2001 ved Hindens
rev i Dalbosjøen. Vekten var 9 kg
 og det er et minne jeg
aldri vil glemme. 

Les også: - Magisk vakker laks

Ikke kjent med fisket etter laks og ørret på Vänern? Her er litt basisinformasjon: Det er fritt fiske etter utsatt ørret og laks i Vänern. Villfisken er fredet. All fisk som settes ut har kuttet fettfinne. Minstemål for å ta fisken er 60 centimeter, og det er maksimalt lov til å ta med 3 fisker per mann per dag. På Vänern er moderne dorgefiske, såkalt trolling, veldig utbredt. Det er lov å fiske med inntil 10 stenger per båt. Laksen i Vänern er såkalt relikt laks. Den har tilpasset seg et liv i bare ferskvann.

Lik og følg oss på Facebook for fiskenyheter: @teampropell
Martin Sethman: Slik lykkes du med trolling på Vänern

Fisket på Vänern kan være helt fantastisk. Ta en kikk på videoen fra 2016: