mandag 10. desember 2018

Slik svømte tunfisk som ble merket i Norge

LANGTUR: Den grønne streken
er den mest sannsynlige vandringsruten.
Oransje og rødt viser feilmarginen.

Grafikk: Havforskningsinistituttet

Det har vært en historisk tunfiskhøst i Norge, og denne uken kom det gode nyheter fra Havforskningsinstituttet (HI).

Under forskningsfiske etter blåfinnet tunfisk utenfor Bergen klarte norske sportsfiskere sammen med forskere å fange og merke to blåfinnede tunfisker. Dessverre døde den første tunfisken, men NRK skriver at 33 dager etter at den andre tunfisken ble merket dukket satellittmerket opp 120 mil fra merkestedet. Den blåfinnede tunfisken hadde svømt fra Øygarden og helt vest for Irland før merket løsnet i oktober.

- Vi har for første gang fått uvurderlig førstehåndskunnskap om vandringen og atferden til en av de aller nordligste kjempefiskene, sier Keno Ferter, forsker og prosjektleder for merkeprosjektet til NRK.

VANDRER: Dette er tunfisken
som ble fanget utenfor
Bergen 8. september og som
svømte helt vest av Irland.

Foto: Sean Tracey,
Havforskningsinsituttet

- Det er helt vilt å se hvor mye denne fisken svømmer. Den blir kalt «Formel 1»-fisken, sier Ferter.

Kartet fra Havforskingsinstituttet øverst er basert på en modell der lys, temperatur og dyp er registrert og lagt inn.

- Ut fra det kan vi plotte en sannsynlig rute, men det er ikke reelle koordinater, sier Ferter.

Han forteller også at den enorme fisken, som var hele 235 cm lang, har gjennomført en lang vandring, både grunt og helt ned til 487 meters dyp.

Les også: Fant satellittsender fra tunfisk i Skagerrak

Planen til Havforskningsinstituttet og prosjektleder Keno Ferter var å fange langt flere tunfisker, men været var ikke på fiskernes side og det endte altså med to fangede fisker. Også Norges jeger- og fiskerforbund deltok som samarbeidspartner. De var et bindeledd mellom fiskere og forskere, skriver NJFF.

NJFF har som mål å få åpnet opp for ordinært sportsfiske etter makrellstørje, men er tydelige på at det var et forskningsfiske som foregikk.

- Det vil allikevel gi oss mye erfaring og et bedre grunnlag for vårt arbeid for at også sportsfiskerne skal få sin rettferdige andel av størjekvoten på sikt, sier Øyvind Fjeldseth, fiskekonsulent og den som arbeider med saken for NJFF.

Også i Danmark var det forskningsfiske etter blåfinnet tunfisk i høst. Det gikk langt bedre enn i Norge, og deltagerne som var fra forskjellige nasjoner klarte å merke hele 91 tunfisker.

Les alle våre saker om tunfiske
Lik og følg gjerne @teampropell på Facebook