mandag 5. mars 2018

Nå blir det stangfiske etter blåfinnet tunfisk i Norge

BRUTAL FIGHTER:
Tunfisk på 235 cm og ca 250 kg fanget
på stang i svensk farvann høsten 2017.

 Foto: Martin Sethman

I dag kom en gledelig nyhet for norske sportsfiskere. Hooked skriver at Havforskningsinstituttet har fått klarsignal og støtte fra ICCAT til å merke 20 makrellstørjer (blåfinnet tunfisk) i norske farvann i 2018. Til nå er det bare yrkesfiskere som har fått en kvote på makrellstørje i Norge.

– Det blir et lignende oppsett som de hadde i Sverige og Danmark i fjor. Størjene skal fiskes med stang, og det vil bli en utlysing om ikke lenge der stangfiskere kan søke om å være med i prosjektet. Vi vil legge vekt på båt, utstyr og ikke minst erfaring når søknadene skal behandles, og vi håper å finne en del fiskere som kan fiske fra egne båter, sier havforsker Keno Ferter, som er ansvarlig for den praktiske gjennomføringen av prosjektet, til Hooked.

Fikk du med deg tunfiskprosjektet i Sverige og Danmark i 2017? Sportsfiskere fanget tunfisk i forskningsøyemed med stor suksess. Ifølge Sportsfiskarna ble 18 blåfinnede tunfisk (også kalt makrellstørje) merket i Kattegat og Skagerrak. 14 av fiskene ble merket i Sverige og 4 i Danmark.

Les også: - To timer, fullt press

Vurderer du å søke om å få være med på fisket? Da bør du forberede deg godt og tenke deg om først. Den tidligere fiskeguiden Martin Sethman var med på forskningsfisket i Sverige i fjor og var med på å fange tunfisk på stang.

 Hva er ditt beste råd til dem som skal fiske tunfisk i Norge?

– Lær av det som skjedde i Sverige og Danmark. Det var en del som hadde for dårlig utstyr og for liten erfaring. Det var stenger som brakk, sneller som røyk og sene og kroker som røyk. Det må være noen i båten som har erfaring med storviltfiske. Grundige forberedelser må til, sier Martin til meg.

Under kan du se et filmklipp av tunfiskfight som Sethman var med på høsten 2017:



Martin sier at alt av utstyr må være av absolutt beste kvalitet. Snellene bør være på minst 80 pund. 50 er for lite etter hans mening.

– Vær forberedt på flere alternativer. Om du skal kjøre standup (fighte fisken stående med sele) så må du også ha tilgang til god stangholder i båten om du trenger den. Den kan ikke være av plast og det må være metallplater under til forsterkning, sier Martin Sethman.

Dennis: - Kan ikke beskrives med ord

Detaljene i prosjektet er fremdeles ikke helt klare, men ifølge Keno Ferter er det ingen tvil om at det blir stangfiske etter de råsterke kjempefiskene i Norge. Forskningsfisket vil gå for seg på vestlandskysten på seinsommeren. Det er da det er mulig å komme i kontakt med store stimer med sulten makrellstørje som kommer nordover for å spise. Ferter understreker også at det kommer til å stilles en rekke krav til båter, utstyr og relevant erfaring hos fiskerne. 

Les på Hooked: Dette utstyret kreves

– Den mest skånsomme og effektive metoden for å fange så store enkeltfisk, er å fiske dem med stang. Vi forskere kommer til å holde oss i nærheten med en egen båt, og kjøre til de båtene som kroker fisk. Når fisken er sikret ved siden av båten, skal vi merke den med satellittmerke, sier Ferter til Hooked.

Fisken skal så settes varsomt tilbake. Målet med fisket er å samle inn store mengder data om vandringsmønster og trivselsdyp.

Lik og følg oss på Facebook: @teampropell