søndag 3. september 2017

Fantastisk blue marlin-fiske for Offshore HunterAlle foto: Morten Ruud, Dag Christer Rathke

Norske Morten Ruud med mannskap på Offshore Hunter fortsetter sin fiskende jordomseiling som skal vare i fem år. Og for noen opplevelser gutta har. Nå ligger de for anker ved Los Sueños i Costa Rica og målet er blue marlin. Masse blue marlin.

Lørdag la Morten ut følgende rapport på Facebook (redigert): «FAD FANTASTIC!!!!! 
6 days fishing, lots of fish lost and a couple of slow days, but we ended up with 25 blues out of around 80 raised. Most on pitch, the guys did around 70%, not bad to be the first time!

Vi dro ut fra Golfito for ca 1 uke siden for å prøve oss på FADs fiske, dvs kunstig "rev" satt ut for å lokke fisk 60-120 nm utenfor kysten. Dette går for å være det beste blue marlin-fisket i verden når det kommer til antall. Det er litt utenfor sesongen, men etter vår målestokk har fisket vært fantastisk!

25 marlin

Vi har fått 25 marlin på 6 dager, alle mellom 150 og 400 pund. De to beste dagene hadde vi 7 av 12 og så 5 til. Siste dagen var helt rå med flatt hav, ingen andre båter og vi fikk 6 av 10 og så 17 totalt. Gutta har gjort en kjempejobb med pitch bait, dvs vi kjører uten krok i agnet, men slipper ut naturlig agn når vi ser fisken komme opp på de krokløse lokkeagnene (vanlige trolling lures uten krok). Agnet slippes ut ca 10m bak båten, og fiskeren holder agnet med frikoblet spole til fisken tar, venter ca 5 sekunder før bremsen dras sakte på. 7 av 10 ganger har Owner sirkelkroken sittet perfekt!

Vi fisker kun med lett 50 lb utstyr og Talica 20 og 25, dette gir mye mindre motstand når det gis frispole før vi setter kroken. Dette var første turen av 3-4, så vi er ikke ferdige enda!»

BÅTEN: En ombygd Lagoon 410 fra 2002.
Båten er spesialtilpasset storviltfiske.

Foto: Offshore Hunter

Litt av et fiske: Til sammen hadde skipper Morten Ruud og nåværende mannskap Petter Baarstad og Dag Christer Rathke ca 80 marlin etter agnene på 6 dager.

Her kan du følge Offshore Hunters seilas på kartet
Les mer om fiskeeventyret
Les om Offshore Hunter

For ordens skyld: FAD står for "fish aggregating device" og er som Morten skriver kunstige rev som skal lokke til seg fisk.

Veldig kostbart

Jeg spør Morten hva som er hans beste tips for folk som vil reise til Costa Rica for å oppleve dette eventyret?

- Beste tips er MYE penger!!! Det er flere som kjører charter her, men fiskeplassene ligger 60-120 nautiske mil ut så kun turer over flere dager. Det vanlige er 4-5 dager med 3-4 dagers fiske. Pris for båten ca 2500 US dollar pr dag!

- Hvordan gikk turen til Costa Rica?

- Turen har gått veldig greit, men lite og ustabil vind så seilene har ikke vært oppe siden i juni. Har blitt ca 500 timer på motorene i stedet.

- Hvor lenge blir dere, og hvor er neste stopp?

- Jeg reiser hjem en tur i oktober, men båten (og Petter) blir til etter jul. Da setter vi baugen mot Galapagos og seinere i januar mot Gambier, Tuamotu og Marquesas. 3 uker over stillehavet, sier Morten Ruud.

Team Propell ønsker Offshore Hunter skitt fiske videre på ferden. Har du som meg ikke råd til Costa Rica-fiske, kanskje? Det er mulig å oppleve blue marlin-fiske rimeligere feks på Kapp Verde-øyene. Ta en kikk under på en tur jeg var med på.