søndag 16. desember 2018

Kjempelaks tatt i Vänern

VANVITTIG LAKS: Kjell Olsen (t.v.)
og Lars Lycke med den nest største laksen som
noen gang er fanget på stang i Vänern.

 Foto: Fredrik Sköld

Lørdag ble det tatt en sjeldent stor laks i Vänern i Sverige. Fisken var faktisk så stor at det en stund ble spekulert på om det var ny Vänern-rekord. Laksen ble kontrollveid på godkjent vekt og var fattige 314 gram for lett til å være ny rekord.

Det var Fredrik Sköld i Team Bull som først meldte om Gullspångslaksen som var 99 cm lang. Fisken ble tatt under kretsmesterskap i trollingfiske i Melleruds Trollingklubb med utgangshavn fra Sunnanå havn

Fangstmenn var Lars Lycke fra Strømstad og hans svigerfar Kjell Olsen. Ifølge Outdoor fisket teamet som kaller seg Team Inge Koll ved det kjente grunnområdet Bananen i Dalbosjøen utenfor Hjortens Udde. Ved 12-tiden smalt det skikkelig til på en dypriggstang. En laue taklet i en Jackpot-agnskalle på 9 meters dyp, og 3 meter bak blyloddet, hadde fristet kjempen til hugg. 

Utraset var voldsomt og brutalt, skriver Outdoor. Fisken var sterk og Lars var den som fighet fisken først. Siden tok Kjell over, og med godt samarbeid klarte de to å få fisken i håven. 


Vel i land ble kjempelaksen fraktet til Fredrik Skölds arbeidsplass Ica Kronan i Mellerud, og veid på godkjent vekt. Tallet som kom opp var 13,606 kg. Gjeldende rekord for Vänern-laks er på 13,920 kg. Outdoor skriver at Team Inge Kolls laks er den nest største laksen fanget på sportsfiskeredskap i Vänern noen gang, ifølge offisielle fangtsrapporter. 

Det betyr at fiskeguiden Petter Larsson fremdeles har rekorden for laks.  Den kjempen ble fanget 17. desember 2007.

Du synes kanskje at en ferksvannslaks på nesten 14 kilo er stor? Det er ingenting mot rekorden i Vättern. Den er på hele 20,4 kilo, og laksen ble utrolig nok tatt fra land. Les mer om fangsten hos Outdoor

Laksen i Vänern er såkalt relikt laks. Det vil si at den lever hele sitt liv i ferskvann. All villaks og villørret er fredet i Vänern. Fisken som kan tas er satt ut og har fettfinnen klippet. 

Ukjent med trollingfiske? Lær mer her

Les mer om: Laks | Vänern