lørdag 12. november 2016

Fiskeguiden Johan Abelssons beste trollingtips for Østersjøen

HØSTLAKS: Fisken veide
16,5 kilo og ble tatt utenfor Simrishamn.

Foto: JOHAN ABELSSON

Drømmer du om en storlaks som den over, men er usikker på hvordan du skal kjøre trolling etter storlaksen? Jeg kontaktet den kjente fiskeguiden Johan Abelsson som har fisket laks i Østersjøen i 25 år og har fanget en rekke svære beist. Han bor nå i Simrishamn.

Johan fisker ca 200 dager i året og forteller følgende: - Jeg bruker mest skjeer og flashere med den stive eller blekksprut bak. Jeg fisker også tidvis mye med agnfisk, men varierer etter det jeg tror er best for dagen.

- Finnene gjør det jo bra med agnfisk og fisker med det hele tiden?

- Selvfølgelig fanger finnene mye laks på agnfisk, men de bruker jo bare det så det er ikke så rart. De fleste konkurranser i Østersjøen er vunnet med skjeer.

Det hører med til historien her at i 2016 var det tre finske båter blant de fem beste, og finnene tok også seieren i Trolling Master på Bornholm. Det er også langt flere som fisker med skjeer enn med agnfisk.

- Du vurderer ikke å fiske med bare agnfisk i Trolling Master?

- Skulle aldri fiske med bare agnfisk. Jeg kombinerer oftest fisket etter været, men om man finner fisken så kan agnfiske til tider være veldig bra, svarer han.

Her er 10 gode råd fra Johan Abelsson om trolling i Østersjøen: 
  • Viktigst av alt er å finne fisken. Et bra kontaktnett er veldig viktig for å få informasjon. Finn en kompisgjeng du kan utveksle tips med. Og husk: Du må gi noe for å få noe. 
  • Bruk skjesluker i stor fart når du leter fisk. Du dekker store områder. 
  • Hvilken produsent du skaffer sluker fra er ikke så viktig. Det viktige er at man lærer seg å bruke agnene sine og trimmer dem inn til den farten man skal kjøre. En vanlig nybegynnerfeil er at man slenger ut forskjellige skjeer, flashere og kanskje agnfisk og bare kjører. Har du flaks da så er det kanskje 2-4 som fisker riktig. Velg ut skjeer, flashere og agnskaller som du trimmer inn så de fungerer i den farten du skal kjøre. Jeg bøyer ofte litt på skjeene bak for å justere gangen. Kjører jeg fort så setter jeg på en ekstra splitring eller en større krok. Skjeer og agnfisk skal ikke rotere for fort. Skjeer skal pendle frem og tilbake og gjøre en rotasjon en gang i blant. 
  • Bra skjeer er Nasty Boy, Ismo magnum, Northern King og Rhino. Bra flashere er Oki, Bechold, Hotspot og VK. 
  • Bruk lyse farger når det er mye lys og sol og mørkere og blassere farger når det er lite lys. På riggen kan du bruke skarpere farger siden det er dårligere lys i dypet. Glow kan være verdt et forsøk på dypt vann, eller når det er lite lys.
  • Forsøk å fiske over bra områder med vinden. Det er oftest best. Noen ganger er strømretningen viktigere enn vinden. Fisk på tvers eller med strømmen. Viktig: Legg merke til hvilken retning du kjører når første hugget kommer. 
  • På våren kan vannet være veldig klart. Ser du laks på ekkoloddet som ikke tar eller dykker unna slukene så bør du prøve å ta vekk alt som blinker for mye. Ta vekk shark-lodd og flashere. Forleng slepelengdene på dypriggen da laksen noen ganger blir skremt av båten. Dette har jeg hatt stor suksess med. Er det derimot dårlig sikt, så kan det være det stikk motsatte som gjelder.
  • Fisk med flashere. Jeg bruker ofte hvite eller glow-fargede Bechold- og Hotspot-flashere når det er overskyet og en blåkrom eller grønnkrom Oki-flasher når det er bedre lys eller sol. Normal lengde på fortommen er tre ganger flasherens lengde og bruk minst 0,60 mm nylonfortom. Vil du har en raskere gange på agnet så korter du inn fortommen. Lengre fortom gir en langsommere gange på agnet bak flasheren. Når vannet er kaldt forlenger jeg gjerne fortommen til 4-5 ganger lengden på flasheren. Tykk fortom gir mer liv i agnet og forhindrer linebrudd. 
  • En viktig detalj: Jeg bruker også ofte 20-30 cm tykkere fortom foran flasheren. Det hindrer linebrudd hvis laksen hugger og stikker fremover. Da kan flasheren surre seg rundt hovedlina. 
  • Skaff deg en bra båt om du skal ut på havet så du kan flytte deg fort og sikkert over store avstander. Sjekk alltid værmeldingen så du ikke havner i trøbbel. Anbefaler selvsagt å ha GPS/kartplotter, men radar og AIS bør man også ha på storhavet.
REKORD: Johan Abelsson med sitt livs største laks.
Den veide 26,88 kilo og ble tatt i 1999 ved sydspissen av Landsort
utenfor Nynäshamn.
Foto: JOHAN ABELSSON

- Er det store forskjeller på hvor man finner laksen på ulike årstider?

- På høsten vandrer laksen sørover og kulda trykker fisken sørover fordi fisken vil ha passe temperatur. Dette starter normalt i september, men i år har det skjedd veldig sent, så det er først nå i november laksen har begynt å komme hit i sør, svarer Abelsson.

Han forteller også at på høsten er fisket alltid best utenfor Simrishamn der sjøen er ganske dyp. 

- Østersjølaksen vandrer aldri ut av Østersjøen, så i februar, mars og april er det aller mest laks i den sørlige delen. Vind, strøm og hvor kald vinteren har vært avgjør hvor fisken er. De siste to årene har det vært veldig bra fiske på den vestlige siden av den sørlige Østersjøen. Laksen jager stor sild som vandrer fra Atlanterhavet i februar-mars på relativt grunt vann. Ofte på 30-45 meter. Dette skjer hvert år. Du finner fisken vest for Bornholm og inn mot den svenske kysten utenfor Kåseberga, Smygehamn og Trelleborg.

Et annet tips fra Abelsson: Om vinteren blir veldig kald så blir det også veldig bra fiske sør for Bornholm.

Han skriver også til meg at i april-mai begynner laksen å vandre nordover og man kan fiske på vandringslaksen fra sørsiden av Bornholm, utenfor Smygehamn, Kåseberga, Blekinge, Hasslö, Hanö, Karlshamn og i slutten av mai pleier det å komme store mengder laks til Stockholm-området. Fisket kan være veldig bra der frem til slutten av juni.

STORLAKS: Fornøyd kunde med laks
på 21,2 kilo. Den ble tatt utenfor Kåseberga i 2016. 

Foto: JOHAN ABELSSON

Siden jeg er opptatt av agnfiske selv ba jeg også om noen gode råd om det: 

- Jeg bruker oftest VK (agnskallen VK heter nå Jackpot). De kan trimmes så de går fint i opp til 2,5 knop. Bruker også Crippled Anchovy bak flasher, gjerne i glow-farge. Synes agnskaller fungerer best uten flasher i overflata, men i blant fungerer det bra med en liten VK-flasher eller to på planerboardet. På riggen bruker jeg ofte en stor Oki-flasher foran agnfisken nederst. Stacker en agnskalle over der, og øverst bruker jeg en VK-flasher. 

Abelsson forteller også at kvaliteten på agnfisken er veldig viktig: - Laue holder veldig bra og er mye brukt. Jeg bruker også brisling og havbrisling (skarpsill) hvis jeg får tak i ferske. Ikke bruk agnfisk hvis vinden er for hard. Det fungerer ikke. Et bra alternativ da er store skjeer.

Lyst til å lære mer om trolling? Her er flere tips
Les Martin Sethmans råd for trolling på Vänern
Her kan du lære om trolling på Mjøsa

Ingen kommentarer: