torsdag 4. januar 2018

Fikk laks på over 10 kg på Vättern

Foto: Jonas Neth

Seint onsdag kveld satt jeg og kikket etter fiskebilder på nett. Og seilende inn i feeden på bloggsiden kom bildet over. Hästholmen fiskeklubb delte et innlegg av en skikkelig fin laks tatt i Vättern.

Jeg kontaktet fangstmann Jonas Neth fra Jönköping. Han forteller at laksen bikket den magiske tikilosgrensen og dro vekten til 10,51 kg. Den var 97 cm lang og hadde en omkrets på 59 cm.

- Hvor gikk du ut fra og hvor fikk du fisken?

- Gikk ut fra Hästholmen. Fikk fisken på en flekk som jeg vil holde for meg selv, skriver Jonas med et blunkefjes.

Han forteller også at han fikk en laks til på 62 cm, 4 røyer og 1 godkjent ørret. I tillegg mistet han to riktig bra fisker. All fisken ble tatt i samme området.

- Hva fikk du på og hvor fort kjørte du?

- En VK-skalle i grønt med laue og 40 gram bly. Farten var 1,6 knop.

BYGD FOR FART:
Sjekk bredden på spolen.

 Foto: Jonas Neth

Jonas forteller at han har kjørt trolling, såkalt moderne dorgefiske med mange fiskestenger i 10 år, og at den flotte laksen er ny personlig rekord. Den forrige rekorden var på 8,2 kg.

- Hvordan var fighten?

- Den var ganske rolig til å begynne med siden jeg hadde veldig langt slep, og vi hadde planerboardet langt ute. Men det ble fart ved båten. Så store lakser ruser gjerne rett ned mot bunnen. Håvingen gikk bra på siden av båten.

Lest denne? Fikk sjøørret på 9 kg - fra land

Du synes kanskje dette er en stor laks? Egentlig er den en småtass. Den relikte laksen i Vättern kan bli kjempestor, og verdensrekorden på innsjølaks er satt nettopp der. Den fisken veide utrolige 20,4 kilo - og den ble tatt fra land. Det var Dennis Gustavsson som fikk laksen på en tubeflue 21. desember 1997 fra klippene ved Öninge på Vätterns østre side. Se bilder av laksen og flua som felte den på Outdoor.

Klar for fiske- og båtnyheter? Lik og følg oss på Facebook

Også i Vänern vil laks og ørret ha laue. Ta en kikk under: