torsdag 14. februar 2019

Parasitt gjør fiskekjøtt til flytende masse

EKKELT:
Dette er makrellfileter som er rammet.

Foto: Arne Levsen,
Havforskningsinsituttet

Det høres ut som en skrekkhistorie, men du kan ta det rolig, dette er ikke farlig for mennesker, skriver Havforskningsinstituttet (HI).

Når vertene dør - altså fisken - begynner mikroskopiske Kudoa-sporer å bryte ned kjøttet. Resultatet er at kjøttet blir flytende, så flytende at det i prinsippet kan drikkes med sugerør.

Kudoa thyrsites er mikroskopiske myxosporidiar. Dette er bitte små sporer som er i slekt med nesledyr som maneter, koraller og sjøanemoner.

– Kudoa er ikke farlig for mennesker, eller forsåvidt fisk mens fisken lever. Parasitten kan derimot være en trussel for omdømmet til fisk og omsetting, sier parasittolog Lucilla Giulietti ved HI.

Fisken kan være helt fin til den ligger på skjærebrettet. Sporene trenger inn i muskelvevet til fisk på måter vitenskapen ikke kjenner til ennå. Der ligger parasitten i dvale til fisken dør. Så begynner parasitten å produsre enzymer som «fordøyer» fiskekjøttet. Etter 24-36 timar er kjøttet omgjort til en slimete fiskegrøt.

FUNN I MAKRELL: Her sjekker forskerne
makrell fra fiskemottak. De fant parasitten
i 0,33 prosent av fiskene ved å klemme
 på 3000 makreller. 

Foto: Paolo Cipriani, HI

– Utfordringen er at fisken ser helt fin ut rett etter fangst. Den kan til og med rekke å nå fiskedisken før flytende-kjøtt-syndromet inntreffer, sier Giulietti.

Hva slags fisk blir så angrepet av denne parasitten? Giuilett forteller at i Peru ser dette ut til å gjelde så mye som rundt halvparten av all lysing.

– Kudoa er en verdsomspennande parasitt som er kjent fra mange fiskearter. Vi har sett det mest hos pelagisk fisk her i Norge, som makrell. Men så er det også der vi har lett mest, sier stipendiaten.

SYNDEREN: Dette er to Kuoda-sporer
som er forstørret 1000 ganger i et mikroskop.

Foto: Arne Levsen, HI

Lucilla Giulietti forteller også at det i 2002 var det store utbrudd av en type Kuoda i kanadisk oppdrettslaks. Parasitten ser ut til å være av samme art som den vi finner i norsk makrell. Og på Island er det beskrevet en kudoa-art i rognkjeks som er rensefisk i oppdrettsanlegg, forteller havforskeren.

Italienske Lucilla Giuletti er ansatt i HI for å skrive doktorgrad om artsmangfoldet, smittesyklus, livet og utbredelsen av Kudoa. Dette blir spennende å følge med på og jeg regner med at oppdrettsnæringen også følger spent med.

Du kan lese mer om parasitten og andre spennende nyheter fra det våte element hos HI. Alle foto er gjengitt etter tillatelse fra HI.

Følg gjerne @teampropell på Facebook og Instagram