søndag 2. september 2018

Danmark: 10 nye tunfisker merket lørdag

Foto: Sunde Andersen, Team Houdini Forskningsfisket etter blåfinnet tunfisk går så det griner i dansk farvann. Lørdag ble det merket 10 nye individer.

Danmarks Tekniske Universtitet (DTU Aqua) skriver følgende: - Været var fint igjen og ca 40 båter deltok. Det var igjen mye tunfisk i området vi dro til. Det lyktes å merke 10 tunfisker i løpet av en lang dag. Tunfiskene hadde lengder fra 241 til 265 centimeter.

Også søndag var det fiske i Skagerrak nord for Skagen og ifølge rapporter på Facebook ble det merket tunfisk.

Et av teamene som fikk tunfisk søndag var Houdini. Skipper Claus Møller Sørensen, Sune Andersen og Michael Lyngby fikk kroket en tunfisk etter to timers fiske. Og for en dramatikk det ble.

Etter en kort stund brekker 80-130 lbs-stangen. Hva gjorde de da? Jo de kjørte fisken de siste 20 meterne for hånd. Tunfisken ble berget og merket med sender. Fisken var 270 centimeter lang og hadde en anslått vekt på 328 kg ifølge videoen.

- Hvordan var stemningen da dere hadde berget tunfisken?

- Den var høy. Vi var kjempeglade, men samtidig forsto vi ikke helt at vi hadde håndlandet en tunfisk, skriver Sune Andersen til meg seint søndag kveld.

Les også: Første tunfisk merket i Norge

Det har ikke vært fiske i Norge lørdag og søndag på grunn av for mye vind. Prosjektleder Keno Ferter melder til meg at det sannsynligvis ikke blir fiske mandag heller.

Danskene er nå oppe i utrolige 48 merkede tunfisker ut fra det DTU Aqua har rapportert om fisket tom lørdag 1. september. Også i Norge pågår et tunfiskprosjekt og der har det foreløpig lyktes å merke 1 fisk utenfor Øygarden ved Bergen.

I begge forskningsprosjektene i Danmark og Norge fanges tunfisken av sportsfiskere med stang. Fisken fightes så fort som mulig opp til båten, og merkes så skånsomt og hurtig med forskjellige typer elektroniske sendere av forskere. Du kan lese mer om senderne og merkingen i Danmark her.

Les alle saker om tunfisket her
Lik og følg gjerne @teampropell på Facebook

Se VGTV-film av tunfisket i Norge og DanmarkDe svømmer i opp til 75 km/t. Nå er de blåfinnede tunfiskene (makrellstørje) på plass i de nordiske farvannene og både i Norge og Danmark pågår det forskningsfiske. Et stort antall sportsfiskere legger ned mye penger og masse tid i forskningens tjeneste.

Målet er å merke blåfinnet tunfisk med satellittsendere sammen med forskere slik at vi kan følge fiskens vandring og lære mer om en av havets juveler.

VGTV har laget film om tunfisket i Danmark og Norge. Ta en kikk over.

Les også: Historisk fangst i Norge

I Norge ledes prosjektet av Keno Ferter og  Havforskningsinstituttet, og i Danmark av Danmarks Tekniske Universitet (DTU Aqua). Fisket foregår ved Øygarden utenfor Bergen og nord for Skagen i Skagerrak. I 2017 var det forskningsfiske både i Sverige og Danmark, men Sverige deltar ikke i år.

Les også: 38 tunfisker merket i Danmark
Les alle saker om tunfisket her
Lik og følg gjerne @teampropell på Facebook