søndag 30. september 2018

Slik gikk det norske forskningsfisket etter tunfisk

RIGGING AV AGN:
Johan Petterson fra Team 11, Blega,
klargjør død makrell til 

tunfiske i august.
Foto: Jarle Olsen,
Havforskningsinstituttet

Siden 23. august har det pågått forskningsfiske etter blåfinnet tunfisk, også kalt makrellstørje, utenfor Øygarden ved Bergen. Norske sportsfiskere har samarbeidet med forskere om å fange, merke og slippe tilbake tunfisk. Fredag 28. september ble prosjektet avsluttet. Resultat: To tunfisker ble merket med satellittsender i løpet av prosjektet, dessverre døde den ene fisken.

Det er Havforskningsinstituttet ved Keno Ferter som har ledet prosjektet, og Norges jeger- og fiskerforbund har deltatt som samarbeidspartner. De var et bindeledd mellom fiskere og forskere, skriver NJFF.

NJFF har som mål å få åpnet opp for ordinært sportsfiske etter makrellstørje, men var tydelige på at det var et forskningsfiske som foregikk.

- Det vil allikevel gi oss mye erfaring og et bedre grunnlag for vårt arbeid for at også sportsfiskerne skal få sin rettferdige andel av størjekvoten på sikt, sier Øyvind Fjeldseth, fiskekonsulent og den som arbeider med saken for NJFF.

- Det er for tidlig å spå utfallet, men det er planlagt et møte med Fiskeridirektoratet i løpet av høsten, så får vi se, sier Fjeldseth til NJFF.

MERKING:
Her blir en tunfisk merket
 av forsker 8. september.

 Foto: Robert Martinsen,
Havforskningsnstituttet

Fiskerne i prosjektet kom seg dessverre ikke ut på havet så ofte som de ønsket på grunn av mye vind i perioden, og dette har selvsagt preget fangststatistikken.

Dette er siste oppdateringen fra prosjektleder Keno Ferter som ble sendt ut fredag: 

Siste dag av makrellstørje-merkingsprosjektet 2018, 28. september.
- Fisket begynte kl. 14 pga mye vind tidligere på dagen
.
3 båter fisket i dag (Team 4, 9, 12)
.
Vi måtte begynne lenger inne i fjorden fordi de var fremdeles litt vind når vi begynte
.
Etter en time la vinden seg og alle tre båter fisket i Fedjeosen, og både team 9 og team 12 observerte størje i overflaten
.
Forholdene var ikke lette på grunn av store dønninger og en del bølger
.
Til tross for en kjempeinnsats ble det dessverre ikke napp i dag!

Fisket avsluttet kl. 18:30
.
Vi avslutter prosjektet for i år, og håper på nye muligheter til neste år! Tusen takk til alle for en kjempeinnsats. Vi setter stor pris på det!

Lørdag 8. september var derimot en gledens dag i prosjektet. Da klarte team 2 å merke en tunfisk på 235 centimeter på såkalt spreaderbar.

Lest denne? Fant nåla i høystakken i Skagerrak

Også i Danmark har det i høst pågått forskningsfiske etter blåfinnet tunfisk. I dette prosjektet ble det merket hele 91 tunfisker som svømmer videre slik at forskerne kan lære mer om vandringsmønstre og annet.

Les alle saker om tunfisket her
Følg @teampropell på Facebook