søndag 18. november 2018

Superfiske på Vänern

STORLAKS:
Stefan Öhlin med laks på 9,3 kilo.

Alle foto: Team JS

Lørdag gikk trollingfiskekonkurransen Åmål Trophy av stabelen med utgangshavn Åmål. Rekordmange team møtte til start og hele 58 båter satte avgårde ut på Vänerns vidder lørdag morgen.

Team JS bestående av Jimmy Olsson (24) og Stefan Öhlin (52) fra Arvika satte Jimmys Rocad 560 i full fart over Dalbosjøen mot Ekenäs-siden. Etter 45 minutters båttransport satte de sine 10 stenger med lauer og startet fisket. Både valg av sted og fiskemetode viste seg å være et sjakktrekk.

- Vi fikk en drømmestart da vi hadde en laks på 9 kilo i båten på de første 30 minuttene. Vi skrek av glede og kjørte tilbake mot samme flekk. På vei dit fikk vi en ørret på 67 cm. Da vi kom til eksakt samme sted som vi fikk den første laksen så skrek det til i ei snelle igjen. Vi fikk en laks på 9,3 kilo, og da hadde vi fisket i en og en halv time. Det kunne jo knapt være sant, skriver kaptein Jimmy Olsson til meg.

Teamet fortsatte å snurre rundt i samme området og lyktes å få to ørreter til på 72-74 cm. Dermed knuste de konkurrentene og kom inn med 5 blankfisker til innveiingen. Totalvekten var imponerende 30,26 kilo. De to største fiskene var lakser på 9,3 og 9 kg. Teamet fikk også tre ørreter på 4,5, 4,3 og 3,1 kilo.

NESTEN FULL POTT:
Team JS' vinnerfisker. Det er 4 ørreter
der, men flere er dekt av laksen
på 86 centimeter. 

- Vi fisket med lauer og Salsa-agnskaller. Nesten alle stenger i overflaten og 30-50 gram bly. Best fungerte chrome-skaller i ganske skarpe farger, skriver Jimmy.

- La dere noen spesiell plan for dagen, og hadde dere prøvefisket?

- Vi kjenner noen som fisket veldig bra der for to uker siden. Etter det hadde vinden vært veldig hard fra sør og sørvest hele uken. Vi var ganske sikre på at byttefisken hadde blåst dit, og der det finnes byttefisk der bruker det alltid å være storfisk i nærheten, skriver Jimmy til meg.

- Jeg var i området for en uke siden og fikk en ørret og mistet to fisker, så jeg visste at det var fisk i området.

- Hvilken fart kjørte dere i, og hva var temperaturen i vannet?

- Vi kjørte litt fortere enn vi pleier siden det var ganske varmt i vannet. Lå mellom 1,8-2 knop. Vanntemperaturen var 9,2-9,4 grader. Ellers på våren og høsten kjører jeg i 1,5-1,7 knop.

- Fisker dere sammen ellers, og hvilke konkurranser pleier dere å delta på?

- Stefan og jeg har fisket mye sammen på fritiden, og siden vi tenker ganske likt er det alltid morsomt å fiske sammen. Vi planlegger å være med så mye vi kan på konkurrranser i fremtiden, samt satse på SM-serien neste år, skriver Jimmy.

KNUSTE ALLE:
Jimmy Olsson (t.v.) og Stefan
Öhlin i Team JS. 

Dette er Jimmys første år med egen båt på Vänern, og det første året han satser på trollingfiske etter laks og ørret. Han forteller at Stefan har konkurrert mye før under teamnavnet Lasse Stefans.

- Hva synes du om arrangementet?

- Jeg synes konkurransen var veldig bra lagt opp. Det fungerte veldig fint før start og etter at man hadde levert inn fisken.

Les også: Trollingfiske fra A til Å

Konkurransen Åmål Trophy ble startet av Henrik Baghera Gustafsson for fire år siden.

- Dette var tredje gangen vi arrangerte Åmål Trophy og i år kjørte vi konkurransen sammen med Melleruds Trollingklubb som har bidratt med fantastisk hjelp, skriver Henrik Baghera Gustafsson til meg.

Han har fått opplyst at det ble nytt Vänern-rekord i konkurranser med en gjennomsnittsvekt på hele 5,5 kilo per innveid fisk.

- Det ble veid inn 50 fisker som var fordelt på 25 lakser og 25 ørreter, skriver Henrik.

- Har antall deltagere økt?

- Første året i 2015 tror jeg vi var 26 startende team. I 2016 var vi 34. I 2017 ble ikke konkurransen arrangert og i 2018 var det 58 team.Sannsynligvis ble det ekstra mange deltagere i år da førstepremien til teamet med høyest totalvekt var hele 15.000 SEK.

- Det er ikke sikkert det blir like høy premie hvert år. Det kommer an på sponsorene våre, skriver Henrik Baghera Gustafsson.

Ut fra det jeg leser fra både svenske og norske deltagere så er det et stort ønske om at konkurransen fortsetter, og det er nok ikke umulig at Team Propell også tar turen i 2019.

Lik og følg gjerne @teampropell på Facebook
Les mer om: Laks | Ørret | Vänern

Under kan du se en film fra starten av konkurransen laget av Jonas Nyman fra Åmål: