fredag 29. juni 2018

22 team får fiske tunfisk i Norge

SKAL DELTA:
Team Trutta Raymarine er ett av teamene
 som skal delta i forskningsfisket.

Foto: Team Trutta Raymarine

Nå er det klart hvem som får være med på forskningsfisket etter blåfinnet tunfisk (makrellstørje) i Norge. Fredag sendte Havforskningsinstituttet (HI) ut beskjed til teamene som har fått innvilget søknaden.  I alt dreier det seg om 22 team. Målet er å merke inntil 20 makrellstørjer med satellittsendere for å lære mer om denne fantastiske skapningen.

Ett av teamene som har fått tillatelse er Team Trutta Raymarine fra Langesund.

- Vår båt er ett av 22 team som får være med. Vi fikk en e-post fredag rett etter kl. 17.30, og vi må skrive under på en avtale i løpet den nærmeste uka, sier Roger Nilsen til meg.

Teamene plikter å stille på et visst antall dager og det skal alltid være tre personer i båten under fisket, forteller Roger.

Les om tunfisket i Sverige: - To timer, fullt press. Vi kjørte i sirkler

- Vi har to skippere og vi er seks personer totalt. Det skal være tre personer i båten under fisket. Vi satser på å bemanne båten i store deler av perioden det er åpent for forskningsfiske.

Han forteller også at de har skaffet båtplass og bosted langt ute i Øygarden og at de skal fiske fra en Beason 630, Team Trutta Raymarine 2-båten.

FORSTERKNING:
Den erfarne havfiskeren Vilhelm Skilhagen
skal være med Team Trutta Raymarine.

Foto: Vilhelm Skilhagen


Teamet består av Robert Råmundsen som har god erfaring med fiske etter tunfisk. Han er medlem av Trutta Raymarine  og har med seg av Anders Larsen, Roger Nilsen og Espen Abrahamsen. I tillegg skal Lars-Ivar Dahle, eier og driver av fiskebutikken Campelen på Bryggen i Bergen som har lang erfaring med havfiske være med. Teamet er også forsterket med den meget erfarne fiskeren Vilhelm Skilhagen. 

- Hvordan var følelsene da dere fikk beskjeden?

- Vi føler oss heldige som er plukket ut. Vi er ydmyke når det gjelder utfordringen. Dette er noe av det mest brutale fisket du kan bedrive. Størja er en bola makrell på 400 kg, sier Roger.

- Vi skal ha fisken inn til båtripa innen 90 minutter for at fisket skal være skånsomt.

Han forteller også at de er veldig opptatt av sikkerheten og å følge reglementet slik at fisken blir behandlet så varsomt som mulig.

Forskere skal delta i fisket etter blåfinnet tunfisk sammen med sportsfiskerne. Størjene skal fanges med stang, merkes med satellittsender og slippes ut igjen, skriver Havforskningsinstituttet (HI).

Ifølge HI starter prosjektet 23. august og det skal fiskes utenfor Bergen. Øygarden blir prosjektbase og oppmøtested.

TUNFISK: Bildet er fra 
fisket utenfor Sveriges vestkyst
høsten 2017.
Foto: Jonas Nordigårs, Edge Sportfishing

- Det har ikke vært noen enkel oppgave å velge ut hvem som skal delta, for det har vært mange gode søknader. Vi har gjort nøye avveininger i flere uker nå for å være sikker på at de som blir valgt ut er 100 prosent egnet for oppgaven som nå venter, og vi mener vi har kommet frem til en solid gruppe med gode fiskere som kommer til å gjøre en skikkelig jobb, sier prosjektleder Keno Ferter til Hooked.

Ferter sier også at ikke alle båtene vil ha mulighet til å være med ut alle dagene, men med så stor flåte tilgjengelig vil det alltid være en bra gjeng med båter som går ut.

- Klarer vi å merke 20 makrellstørjer før prosjektperioden er over, opphører fisket straks, sier Ferter til Hooked.

Fått med deg denne? Dennis: - Kan ikke beskrives med ord

Høsten 2017 pågikk tunfiskmerkingsprosjekt i svenske og danske farvann. Ifølge Sportsfiskarna ble 18 blåfinnede tunfisk merket i Kattegat og Skagerrak. 14 av fiskene ble merket i Sverige og 4 i Danmark.

Fiskene ble tatt på sportfiskeredskap og hadde anslått vekt på 130-350 kg.  De svømmer nå rundt med satellittsendere. Etter ca 12 måneder vil senderne løsne fra fiskene og informasjonen om vandringen etter merkingen kan samles inn slik at vi kan lære mer om denne havets blå juvel. Det ble også tatt DNA-prøver.

Allerede i november 2017 dukket den første av senderne opp i Biscayabukta mellom Spania og Frankrike. Da hadde senderen vært med på tur festet til en blåfinnet tunfiske helt fra Skagerrak, der fisken ble fanget, tagget og satt fri igjen 18. september i fjor, skriver Hooked.

Følg Team Truttas fiske på Facebook
Les flott tunfiskreportasje hos Edgesportfishing
Les alle våre saker om tunfiske
Lik og følg oss på Facebook: @teampropell