torsdag 12. juli 2018

Island: Fikk to ørreter på 8 kilo på flue

PRAKTØRRET:
Åttekiloskjempen lot seg lokke av en
bitte liten nymfe.

 Alle foto: Lars Marius Bjørnstad

Jeg har hørt om vanvittig fiske etter ørret med flue, men denne fangsten tror jeg tar kaka. Første uka i juli var Lars Marius Bjørnstad (38) på Island sammen med en gjeng kamerater fra Halden. De hadde ett klart mål: Stor ørret på flue. Det målet ble oppfylt med god margin. Lars skriver følgende til meg:

- Etter å ha forberedt, bundet fluer og gledet oss et helt år reiste vi 4 kompiser til Keflavik og bodde i ei hytte vi hadde leid. Værmeldingene så ikke veldig bra ut, men vi vet fra før at man allikevel kan få sol og vindstille når det meldes storm. Man kan ha 4 årstider på et kvarter.

PRAKTFISK NUMMER 2:
Denne veide også 8 kg og falt
 for en nymfe. 

Gjengen fisket i innsjøen Tingvalla og i flere mindre sjøer og elver. Det ble mange ørreter - og de var digre.

Hele gjengen landet utrolige 70 brunørreter og røyer. Fiskene ble lokket med både tørrfluer og nymfer ned i størrelse 16, og all fisken ble satt ut igjen.

Les også: Fikk kjempesjøørret på flue

Antallet fisk er ekstremt, men også størrelsene er helt utrolige. Lars Marius klarte bragden å lande de største fiskene. Han tok to ørreter på nymfe som dro vekta til 8 kilo. I tillegg fikk han en flott ørret på 6,1 på tørrflue.

- Fortell om opplevelsen med så mange fantastiske ørreter.

- Ubeskrivelig! En helt ubetalelig følelse. Lettelse. Det er dette man har drømt om og forberedt seg til. Bundet fluer og sjekket liner og backing X antall ganger. Man bruker mye tid og penger, og da er det sjukt digg å få lønn for strevet, skriver Lars Marius til meg.

- Med 300 meter backing var jeg ved 2-3 anledninger ute på ca 270 meter.

FALT FOR TØRRFLUE:
Ørreten veide 6,1 kg. 

Han forteller at ørretene i innsjøen Tingvalla er etterkommere etter sjøørret som ble innestengt ved forrige istid.

- Dagene gikk litt som forventet med mye vær, og det gjaldt å bruke timene ute i feltet og være klar når det la seg og ble noen åpninger med vindstille og vakende ørret. Til tider var det mye cruisende fisk i områdene, men de er sære. Da gjaldt det å fiske med veldig lange og ekstremt tynne fortomer for å få stor fisk.

Se også: Fantastisk sjørøyefiske

Lars Marius forteller også at det var bitte små tørrfluer, fjærmygg-etterligninger som gjaldt. Til tider tok brunørretbeistene kun klekkere hengende i vannfilmen.

- Da gjaldt det å sette rolige tilslag og være våken hele tiden. Det var store fisker og skjørt utstyr. Vi fisket med klasse 5 stenger. Noen ganger gikk det galt. Noen ganger full jubel, skriver han til meg.

- Vi hadde også et vanvittig røyefiske med tunge nymfer etter de forsiktig spisende røyene.

VÅT DRØM:
Ørreter i dette kaliberet på tørrflue
er ikke dagligdags. 

Lars Marius Bjørnstad som er ambassadør for appen Angling iQ og en del av Loop-teamet er ingen nybegynner. Han forteller at han startet med fluefiske da han var 10 år. De aller første turene gikk til Koppang med morfar på harrfiske. Turen til Island var hans 5. Håpet var ny pers på ørret på tørrflue.

Det gikk ikke denne gangen siden persen fra før var på 8 kg.

- Ny tur er under planlegging. Den på 10 kilo skal tas! På tørt, skriver Lars Marius til meg.

Les mer om: Ørret | Fluefiske