fredag 19. januar 2018

Vil ha merkeprosjekt for tunfisk i Norge

SVENSK FARVANN:
Høsten 2017 kunne sportsfiskere jakte
tunfisk i forskningens tjeneste.

 Foto: Jonas Nordigårs, Edge Sportfishing

Har du fått med deg tunfiskprosjektet i Sverige og Danmark i fjor? Det var en stor suksess. Nå kan dette bli en realitet i Norge også. Havforskningsinstituttet har gitt penger til planlegging og gjennomføring av et norsk størjemerkingsprosjekt, skriver Hooked.

Det er bare én hake: Finansieringen av merker mangler.

– Det er viktig å understreke at vi fremdeles er i planleggingsfasen og at ingenting er avgjort ennå, men vi er i gang med en prosess som vi håper skal bli til et merkingsprosjekt tilsvarende det de gjennomførte i Sverige og Danmark i fjor høst, sier prosjektleder Keno Ferter ved Havforskningsinstituttet til Hooked.

Dennis: - Kan ikke beskrives med ordHavforskeren jobber nå med endelig finansiering av de kostbare merkene som vil bidra til viktig data om størjenes vandringsmønster og levesett hvis de festes i de digre fiskene.

– Dersom vi får finansieringen i orden, satser vi på å kjøre prosjektet til sommeren, sier Ferter.

Les flott tunfiskreportasje hos Edgesportfishing

Høsten 2017 pågikk tunfiskmerkingsprosjekt i svenske og danske farvann. Ifølge Sportsfiskarna ble 18 blåfinnede tunfisk merket i Kattegat og Skagerrak. 14 av fiskene ble merket i Sverige og 4 i Danmark.

Fiskene ble tatt på sportfiskeredskap og hadde anslått vekt på 130-350 kg.  De svømmer nå rundt med satellittsendere. Etter ca 12 måneder vil senderne løsne fra fiskene og informasjonen om vandringen etter merkingen kan samles inn slik at vi kan lære mer om denne havets blå juvel. Det ble også tatt DNA-prøver.

Martin: - To timer, fullt press. Vi kjørte i sirkler

Allerede i november dukket den første av senderne opp i Biscayabukta mellom Spania og Frankrike. Da hadde senderen vært med på tur festet til en blåfinnet tunfiske helt fra Skagerrak, der fisken ble fanget, tagget og satt fri igjen 18. september i fjor, skriver Hooked.

2017: Tunfisk hopper i Sverige.
Foto: Jonas Nordigårs, Edgesportfishing

Ifølge nettstedet blir den norske størjekvoten for 2018 dobbelt som stor som i 2017. Hvordan kvoten skal fordeles innad i den norske fiskeriflåten er ennå ikke avgjort.

I Norge var det kun en båt som fikk fiske industrielt etter tunfisken i 2017. MS «Bluefin» fra Nekkøy i Flora vant loddtrekning mot 8 andre båter og fikk ta 42 tonn med tunfisk, skriver NRK.

Les alle våre saker om tunfisket
Lik og følg oss på Facebook: @teampropell