søndag 15. april 2012

Åpent brev til Länsstyrelsen i Värmland - Vänern-eventyret forsvinner

SJØØRRET: Bildet er fra Simrishamn i vår. Tror nok mange av mine turer kommer til å legges dit i fremtiden siden fisket der er veldig bra nå. Foto: KIM JULIUSSEN


Har fulgt debatten om kollapsen i Väner-fisket etter laks og ørret den siste tiden og jeg er overrasket over hvor dårlig det står til.
Leste i dag et innlegg på outdoor.se av Björn Blomqvist om temaet. Jeg synes han argumenterer godt og han har min støtte. En del av problemene han påpeker om blant annet utsetting av laks og ørret fra et seks meter høyt rør rett i elva er jo helt utrolig. Fisken svimeslås og dør der og da eller blir gjeddemat.
Et annet problem han påpeker er at det ikke er den beste settefisken som kjøpes og settes ut. Jeg er ingen fiskebiolog, men dette høres ikke spesielt smart ut.
Dette gjør meg trist. Jeg har drevet med trolling fra år 2000. En av grunnene til at jeg startet var at jeg hadde lest og hørt om det sagnomsuste Väner-fisket. Det fikk jeg også oppleve.
På begynnelsen av 2000-tallet hadde jeg 20-40 fiskedager i Vänern. Mellerud og Åmål var som regel utgangshavner. Jeg kom til flotte båtramper, fritt fiske, blide og hjelpsomme svensker, hyggelige hytter og hytteeiere og ikke minst – et fantastisk fiske. Jeg har mine absolutt beste fiskeopplevelser og mine rekorder fra Vänern.
Dette var ikke bare bra for meg. Det var også bra for Mellerud og Åmål. Jeg handlet masse bensin, leide hytter, spiste på restaurant, handlet i butikkene og tok også en tur på Systembolaget hvis jeg kom meg i land før det stengte. Kort og godt så la jeg igjen en del penger – og det med glede.
Nå ser det dessverre ut som dette eventyret er slutt. Fisker nesten ikke i Vänern og Vättern lenger. Det er rett og slett ikke verdt det lenger ettersom fisket har kollapset.
Jeg oppfordrer med dette norske og svenske og trollere til å engasjere seg og poste innlegg om dette på sine blogger. Oppfordrer også Björn Blomqvist og Einar Petersen til å legge ut e-post-adresser til ansvarlige personer på outdoor og trollingens mecka så vi kan sende dem våre meninger og få dem til å forstå hva det er som går tapt. 
Andre trollere må også gjerne kopiere dette og legge det ut på sine blogger eller lenke til denne bloggen.
Lykke til i kampen videre for Väner-fisket, Bjørn Blomqvist og alle trollere.

Mvh Tom Høgseth, team Propell, Norge.