tirsdag 8. januar 2019

Laksebonanza på Vänern: To lakser over 10 kg

DAGENS DOBBEL:
Zoltan Zsasz Jr. med lakser på 10.6 og 10.2 kg.

 Foto: Tobias Dahlfors

I det siste har laksefisket vært kjempebra i svenske Vänern med flere fisker over 10 kg. Trollingteamet Full Pull fikk virkelig oppleve eventyret fredag 4. og lørdag 5. januar.

Kaptein Zoltan Zsasz Jr. fra Gråbo forteller at han og makker Tobias Dahlfors fisket med lauer taklet i agnskaller blandet med wobblere av typen Bomber 15a.

- På fredagen kjørte vi til gamle punkter nær Jeppes, og etter kontakt med 2 andre båter fikk vi tips om at de fikk bra med fisk ca en nautisk mil fra våre punkter. Når de andre båtene forlot området gikk vi dit og tok en laks på 8,7 kg, skriver Zoltan til meg.

Da det lysnet igjen lørdag var det aldri tvil om hvor de skulle fiske. Kursen ble satt fra Sunnanå havn mot samme sted.

- Det begynte å hugge kl. 10 og det hugg konstant til kl. 15. Totalt hadde vi 9 godkjente fisker ved båten og mistet en fisk. De siste fiskene fikk vi da vi tok opp utstyret.

DAGENS STØRSTE:
Tobias Dahlfors med Gullspånglaks på 10,6 kg. 

Foto: Zoltan Zsasz Jr. 

For ordens skyld: En godkjent laks eller ørret i Vänern må være finneklipt, det vil si satt ut, og den må være minst 60 centimeter lang. Det er også lov å ta med seg 3 fisker per mann per dag. Det er lov å fiske med inntil 10 stenger.

Vektene på laksene de tok med seg var 10.6, 10.2, 7.24, 6.34, 6.08 og 5.58 kg. Det blir totalt utrolige 46.04 kg. Alle fiskene ble veid på en Electro Samson Breknell.

Les også: Slik lurer du laks og ørret på Vänern

Den største laksen fikk Tobias Dahlfors. Kjempen på 10.6 kg lot seg friste av en laue fisket bak flasher bare 10 fot ned på riggen. Slepelengden bak var 6 meter. Zoltan fikk altså også en kjempelaks som veide 10.2 kg. Denne lot seg lokke av en Bomber-wobbler i overflaten.

- Fighten var helt rå. Fisken hoppet som en østersjølaks, sier Zoltan.

Han forteller at det var laue som fisket overlegent best, men at de også fikk hugg på Bombere.

FULL POTT:
Totalt 46 kg med laks.

 Foto: Tobias Dahlfors

- En stund hadde vi bare 4 stenger ute når det hugg. Vi måtte forlate området for å rekke og spise suppen som vi hadde varmet opp flere ganger. Totalt kaos, men vanvittig morsomt. Kanskje «once in a life time!», sier Zoltan.

- Hva var temperaturen i vannet, og hvor fort fisket dere?

- Overflatetemperaturen var 4,3 grader og vi fisket i 1,8 knop. Fikk mest fisk på dypriggene, men også i overflaten.

Om du er sugen på trollingfiske så har du mulighet til å kjøpe en topprigget fiskemaskin nå. Karnicen min står nå lagret innendørs i oppvarmet bygning og blir lagt ut for salg i vår da jeg skal bytte til litt større båt.

Ringreven og fiskeguiden Tommy Nerstrand klarte simpelten ikke holde seg hjemme da han hørte om det gode fisket. Han hadde egentlig bestemt seg for at siste tur var gjort for vinteren. Søndag satte også han ut båten i Sunnanå, og målet var klart: Storlaks.

PERSONLIG REKORD:
Gullspånglaks på hele 11,42 kg. 

Foto: Tommy Nerstrand

Litt utpå dagen kom hugget han sent vil glemme: - En sving rundt nordspissen på «Bananen» gir ikke noe, men det er ganske bra med byttefisk. Fortsetter mot sørvest. Møter «Peter Böjs» båt der Peter og Levin står og «bryter» med hver sin fisk med skikkelig bøyde stenger. Tåken er borte og jeg ringer opp Elias. Midt under samtalen hører jeg en hissig lyd, skriver Tommy.

En overflatestang taklet med laue sto i helspenn, og snøret fosset ut av snella. Etter en heftig kamp klarte Tommy å få håvgarnet rundt en praktlaks på hele 11,42 kg. Ny personlig rekord for guiden og enorm glede.

Under kan du se film fra fighten med kjempen:Lær deg trollingfiske fra A til Å
Lik og følg gjerne @teampropell på Facebook
Les mer om: Laks | Vänern