torsdag 1. mars 2018

Hurra! 1.000.000 sidevisninger!

FIN MATKVEITE:
Blogg-administrator Tom Høgseth
 med kveite på ca 16 kg fra juni 2017.

 Foto: Atle Knapp

En merkedag for Team Propell: Bloggen har passert til sammen 1 million sidevisninger. Det er kjempegøy at så mange leser bloggen, og jeg håper at dere finner nyheter, nyttig informasjon og gode opplevelser og inspirasjon fra fiskebilder og -filmer. Det er ihvertfall målet.

Første blogginnlegg ble publisert 15. juni 2008 etter at jeg kjøpte Karnicen og rigget den for trollingfiske. Frem til 2016 brukte jeg bloggen som en fiskedagbok. Så bestemte jeg meg for å gjøre mer ut av bloggen, og begynte å skrive om annet enn bare mitt eget fiske. Trafikkveksten har vært formidabel i løpet de siste snaue 2 årene. Hadde mellom 40.000 og 50.000 sidevisninger på bloggen frem til 2016, og så har det bare økt på.

Takker og bukker
Tusen takk til dere som bidrar med bilder, video, sitater og kunnskap. Uten dere så blir det mye bedre innhold. Tusen takk også til samarbeidspartnere og sponsorer av fisketeamet med Raymarine i spissen.

Første store fisketur blir Trolling Master Bornholm i slutten av april. Håper å komme utpå med båten før det, men det er mye annet som skjer i vår.

Få innlegg øverst i Facebook-feeden
Et lite tips til deg som vil bli varslet om nye blogginnlegg i Facebook-feeden. Facebooks algoritmer for hvor høyt innlegg skal komme i nyhetsfeeden din forandrer seg hele tiden. Om du vil ha Team Propells innlegg prioritert så gjør følgende. Gå inn på Facebook-siden vår. Under bildet ligger følg/følger-knappen. Klikk på den og velg «se først».

Søk i bloggen
Husk at du kan søke i bloggen oppe til venstre på PC, Mac og nettbrett. Om du er på mobil må du gå i bunnen av blogginnleggene og velge «vis nettversjon». Om du er spesielt interessert i et emne så ligger det tags under hvert blogginnlegg og i høyrespalten (i nettversjon, ikke på mobil) hvor du finner mer stoff om det samme. Eksempler: Laks, ørret, kveitefiske, båter, båttest.

Tips meg gjerne om saker på Facebook-siden

Til slutt feirer jeg med videoen i det desidert mest leste/sette innlegget. Her byr svenske Fredrik Hedström på seg selv så til de grader.  Jeg synes det er hysterisk morsomt, og det håper jeg dere gjør også:

Lakselus drepte 8 av 10 lakser i flere norske elver

TRUET STAMME: Baard Fredriksen
med en flott villaks på 8,7 kilo fra
Trondheimsfjorden i 2013.
Legg merke til lusene på fisken.

 Foto: Tom Høgseth

Lakselus er en stor trussel mot den norske villaksen og sjøørreten. Havforskningsinstituttet skriver at smittepresset fra lakselus er for høyt i Hardanger og Sogn, men at dødeligheten på smolten varierer mellom de ulike elvene.

For 2017 har de beregnet at skyhøye 80 prosent av laksesmolten døde i 3 av 10 elver i Hardanger. Tilsvarende tall for Sogn var 5 av 13.

Havforskningsinstituttet skriver også følgende: «Dødeligheten ser ut til å være størst for smolten som kommer fra indre deler av fjorden. Også tidspunktet for utvandring påvirker: Smolten som vandret først i fjor kom ut av fjorden uten å få mye lus, mens den som vandret litt senere fikk mye lus på seg. I tillegg påvirker også naturforhold spredningen, lusene driver med strømmen og spredningen blir dermed påvirket av vind- og strømforhold. For eksempel førte slike forhold til at dødeligheten på laksesmolt økte i Sogn i fjor.»

Les og se også: Skyter oppdrettslaks med harpun

Nærings- og fiskeridepartementet har tidligere bestemt at oppdrettere i områder med over 30 prosent dødelighet vil få pålegg om redusert produksjon i 2019. I henhold til myndighetenes nye forvaltningssystem av oppdrettsnæringen, trafikklyssystemet, er grensen for å komme i rød sone en dødelighet på 30 prosent, ifølge Havforskningsinstituttet. I Sogn var alle de 13 elvene over denne grensen.

Les også: Fikk kjempesjøørret på flue

Knut Munthe Olsen som driver med uleie av overnatting og fiske i Årøyelva i Sogndal er oppgitt.

– Dette er en skandale. Vi prøver å verne om villaksen, så går den rett i helvetesporten til oppdretterne, sier han til NRK.

– Vi har i dag under en halv million villaks fordelt på alle elver i Norge. Vi tåler ikke mange slike år, sier Olsen.

Oppdrettsbransjen er ikke helt enig i beskrivelsen og mener tallene kan være feil. Leder for region Vest i Sjømat Norge, Hans-Inge Algrøy, sier havforskerne benytter modeller og ikke målinger.

– Det kan være ting dette året som gjør at det ikke blir riktige tall, sier Algrøy til NRK.

Lik og følg oss på Facebook
Les flere saker om laks