torsdag 7. mars 2019

Nå blir det sportsfiske etter tunfisk i Norge

FORSKNINGSFISKE:
Dette er den første tunfisken som ble merket
under forskningsfisket utenfor Bergen
høsten 2018.
Foto: Havforskningsinstituttet

Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF) melder på sine hjemmesider at Nærings- og Fiskeridepartementet har besluttet at det i 2019 kan gis tillatelse til fire sportsfisketeam i fisket etter blåfinnet tunfisk - også kalt makrellstørje.

Norge blir dermed det første landet i Norden hvor det tillates sportsfiske etter tunfisk.

Fisket vil foregå som et «merk- og slipp»-fiske i perioden 13. mai til og med 31. desember 2019. Målet med fisket er å bidra til økt kunnskap om arten, og sportsfiskerne skal merke levende og levedyktig makrellstørje med såkalt spaghettimerke før de slippes ut i sjøen igjen.

NJFF skriver også at det er tre parter i ICCAT (EU, Tyrkia og Norge) som tillater sports- og rekreasjonsfiske etter østlig makrellstørje, men Norge er det eneste landet som krever at all fangst skal merkes med spaghettimerker. Dette er forskjellige typer sendere som gir informasjon om feks tunfiskens vandring.

Det vil stilles strenge krav til fiskelagene. og alle må ha en tillatelse til merkingen. Alle teamene må, som under fjorårets merkeprosjekt, dokumentere at de har egnet sportsfiskeutstyr til fiske etter stor makrellstørje, samt kunne vise til erfaring med fiske etter virkelig stor fisk, skriver NJFF.

Det presiseres også at alle deltagerne må være bosatt i Norge. ​​

Dersom makrellstørja dør eller er døende når den kommer opp til båten skal den tas med til land, og fisket kan ikke fortsette før neste dag. Det er også klart fisk som fanges på sportsfiskeredskap ikke kan omsettes, men skal avregnes mot den norske kvoten til dette. Denne kvoten er i 2019 satt til ett tonn. Totalt er den norske kvoten på 239 tonn makrellstørje.

Her kan du lese hele forskriften for tunfisket

Redigert: Skrev først at jeg forsto teksten fra NJFF slik at både både fisk som fanges og slippes ut igjen, og fisk som eventuelt skulle dø, regnes inn i denne kvoten. Det stemmer nok ikke, og det er nok bare død fisk som regnes i kvoten på ett tonn. 

NJFF skriver også at de ønsket 30 team og en kvote på 5 tonn, men er glade for at det tross alt ble en sportsfiskerkvote.

- Det er verdt en feiring. Forvalter vi denne tilliten godt, så er dette en god begynnelse som vil resultere i at en ganske snart vil få langt bedre tilgang også gjennom sportsfiske, sier en håpefull Øyvind Fjeldseth, fiskekonsulent i NJFF.

Les også: Slik svømte tunfisk som ble merket i Norge

Nå rykker det sikkert i både føtter og fiskestenger til sportsfiskere rundt om i Norge. Hold an litt. Fiskeridirekoratet skriver at det vil komme mer informasjon om vilkårene for å delta i sportsfisket i løpet av kort tid. De ber derfor interesserte om å avvente påmelding frem til vilkårene for deltakelse er klare og publisert.

Nyheten om at det blir sportsfiske etter tunfisk kommer to dager etter at Team Propell meldte at forskningsfisket med hjelp av sportsfiskere etter tunfisk er avlyst for 2019. Havforskningsinstituttet og NJFF var sentrale i forskningsfisket som foregikk høsten 2018, og det gjenstår å se hvilken rolle de to organisasjonene får i sportsfisket etter tunfisk.

Les alle Team Propells saker om tunfisket her