onsdag 31. januar 2018

Gir 118.000 svenske kroner til smolt i Vänern

VÄNERN PÅ SITT BESTE:
Fiskeguide Tommy Nerstrand med fornøyde
kunder i mai 2014.

 Foto: Tommy Nerstrand

Fisket eller laks og ørret i Vänern har ikke gått riktige veien, men her kommer en skikkelig gladnyhet.

Kinnekulleträffen som har vært arrangert siden 1992 blir i år sponset av Sparebanken Skaraborg gjennom Sparbankstiftelsen med hele 118.000 svenske kroner til smolt, skriver Laxfond Vänern.

Fikk du med deg denne? - Magisk vakker laks

Sparbanksstiftelsen Skaraborg finansierer dermed ca 5400 toårige smolt av Gullspång-ørret. I tillegg kommer ca 4500 toårige smolt som finansieres fra forrige årets konkurranse. Totalt ca 10.000 toårige smolt vil bli satt ut ved Kinnekulle Camping i samarbeid med Laxfond Vänern.

Kinnekulleträffen, som også er svensk mesterskap i trolling, går av stabelen 20.-22. april fra Hönsäters havn. Det var vinteren 2016-17 at Götene SFK fikk øynene opp for Sparbankstitelsens generøsitet, skriver Outdoor.

STOR SUM:
Sten-Gunnar Stenson og Hanna Wallgren fra
Sparbanken Skaraborg med sjekken.

 Foto: Götene Sportsfiskeklubb    

Laxfondet med prosjektet «Lax i Vänern» fikk æren av gi drahjelp til søknaden. Tommy Nerstrand som jobber deltid for Laxfondet sier at dette er veldig morsomt.

- Hva tror du dette vil ha å si for fisket?

- Det er et stort steg frem for hvordan vi må tenke i fremtiden. Det vil si at «om man vil høste så må man så først». Klubben har også gjort en innsats som kan bli trendsettende for andre klubber. Om vi bare ser på de 10.000 smoltene så er det en god hjelp til å fylle målet på totalt 90.000 toårige smolt per år. Jeg har et stort håp at vi kommer til å kunne nå dette målet i 2018. Götene SFK har nå gjort en kanoninnsats, sier fiskeguide Tommy Nerstrand til meg.

- Er det andre grep på gang for å redde fisket etter laks og ørret i Vänern?

- Jeg kommer til å jobbe i prosjektet «Lax i Vänern» i to år og forsøke å finne langsiktige løsninger på finansieringen av smolt. Hjemmesiden til prosjektet blir klar kanskje allerede fredag.
Ellers har Länsstyrelsen fler tiltak på gang med å se på biologien og å gå over regler for å beskytte det lille som finnes igjen av Gullspånglaksen. Vet ikke detaljene om det ennå.

Lær om trolling i Vänern av en proff

For de uinnvidde: Det er fritt fiske etter utsatt ørret og laks i Vänern. Villfisken er fredet. All fisk som settes ut har kuttet fettfinne. Minstemål for å ta fisken er 60 centimeter, og det er maksimalt lov til å ta med 3 fisker per mann per dag. På Vänern er moderne dorgefiske, såkalt trolling, veldig utbredt. Det er lov å fiske med inntil 10 stenger per båt. Laksen i Vänern er såkalt relikt laks. Den har tilpasset seg et liv i bare ferskvann.

Lik og følg oss på Facebook: @teampropell

Fisket på Vänern kan være helt fantastisk. Det har jeg selv opplevd siden år 2000. Ta en kikk fra en knalltur i 2016 under: