lørdag 8. februar 2020

Gladnyhet om laks- og ørretfisket i Vänern

GULLSPÅNGLAKS:
Henrik Björklund (bildet) og Robert Gjersvold
var lørdag ute på Vänern etter blank fisk.

Duoen fikk til sammen 6 laks og ørret.
Én var en stor villaks. Denne laksen
var den største og veide nesten 7 kg. 
Foto: Robert Gjersvold

Fredag kom det en skikkelig gladnyhet for alle som liker laksefisket i Sveriges største innsjø, Vänern. Laxfond Vänern melder at majoriteten av kommunene rundt Vänern sier ja til å bidra med penger til å sette ut smolt.

Gullspånglaksen i Vänern er i krise, og det står heller ikke bra til med ørreten. Likevel er det håp i hengende snøre. I 2018 ble nettsiden laxivanern.se lansert. Den er drevet av prosjektleder Tommy Nerstrand som er engasjert på halv tid, og Laxfond Vänern ved CEO Thomas Johansson.

Fiskeguiden Tommy Nerstrand skal forsøke å finne langsiktige løsninger på finansieringen av smolt, og nå har han altså lyktes langt på vei.

Les mer om Lax i Vänern

Mariestad var den første kommunen som i september i fjor sa ja til søknaden fra Laxfond Vänern. Per nå har 7 kommuner sagt ja til å bidra. Dermed er det et flertall blant kommunene til å bidra. 

FISKEGLEDE:
Tommy Nerstrand med personlig rekord
på Vänern-laks. Den ble fanget i 2019
 og veide hele 11,42 kg. 

Laxfond Vänern skriver at kommunene Mariestad, Mellerud, Gullspång, Lidköping, Götene, Åmål og Kristinehamns kommuner kommer til å avsette penger til smolt allerede i vår. Tre kommuner, Grums, Hammarö och Karlstad, har takket nei. Vänersborg vil vente til LsT Förvaltningsplan er klar. 

Dette er virkelig en gledens dag for Vänern, for byene og tettstedene rundt og for sportsfiskerne. Laxfond Vänern melder at det per nå er satt av minst 350.000 kroner til å sette ut smolt i Vänern. 

- Vil det bli satt ut både laks og ørret for disse pengene?

- I år og 2021 blir det bare satt ut Gullspång-ørret fordi det ikke finnes Gullspånglaks. År 2022 blir derimot et veldig vanskelig år når det gjelder utsettinger i Vänern. I år og neste år ser ok ut, svarer Tommy Nerstrand.

- Hvorfor blir 2022 et vanskelig år?

- Fordi stamfisket i Forshaga ikke gikk bra i høst. Masse stamfisk fikk soppsykdommer og kunne ikke strykes. Da blir det heller ingen rogn og melke. Årsaken til sopproblemene er ikke helt klare. Ettersom vi setter toårig smolt så kommer effekten to år seinere. 

Les også: Slik lykkes du med trolling på Vänern

Laksen i Vänern er såkalt relikt laks. Det vil si at den lever hele sitt liv i ferskvann. All villaks og villørret er fredet i Vänern. Fisken som kan tas er satt ut og har fettfinnen klippet. De aller fleste som fisker etter laks og ørret bruker metoden trolling (avansert dorgefiske). 

Les mer om: Laks | Vänern | Ørret
Følg @teampropell på Facebook og Instagram