torsdag 13. desember 2018

Det blir forskningsfiske med stang etter tunfisk i 2019

HISTORISK: Dette er den første
tunfisken som ble fanget under
forskningsfisket i høst.

 Foto: Havforskningsinstituttet

Her kommer en god nyhet for sportsfiskere som ønsker å være med på forskningsfiske med stang etter blåfinnet tunfisk: Det blir et nytt merkingsprosjekt i 2019. Det bekrefter forsker ved Havforskningsinstituttet (HI) og prosjektleder for forskningsfisket, Keno Ferter. Det er ikke besluttet om prosjektet også i 2019 skal foregå ved Øygarden utenfor Bergen.

- Vi har fått interne midler fra HI til å gjennomføre prosjektet på samme måte som i 2018, sier Keno Ferter til meg.

Han forteller at detaljene ikke er klare, og at det de kommer til å gjøre noen justeringer.

- Vi kommer til å søke om ekstra midler fra ICCAT til satellittmerker, sier Ferter.

ICCAT står for International Commission for the Conservation of Atlantic Tunas, og ekstra penger kan komme godt med. Ferter forteller at 1 satellittmerke koster 40.000 norske kroner inkludert dataoverføring fra merket.

Også høsten 2018 foregikk det forskningsfiske etter blåfinnet tunfisk, også kalt makrellstørje, utenfor Øygarden ved Bergen. Dårlig vær skapte trøbbel for fiskere og forskere, men det lyktes å merke to tunfisker. Den første merkede fisken døde dessverre, men den andre tunfisken klarte seg fint. En drøy måned etter at fisken ble merket ble satellittmerket funnet.

- I de 33 dagene merket hang på formel-1-fisken har den gått fra luftige sprang til dykk på utrolige 487 meter. Den har svømt gjennom temperaturer fra 3,5-17,2 grader, sier Ferter til HI.

Satellittmerket ble funnet 120 mil fra merkestedet. Den blåfinnede tunfisken hadde svømt fra Øygarden og helt vest for Irland før merket løsnet i oktober.

FORMEL-1-FISK: Den grønne streken
er den sannsynlige ruten til den merkede tunfisken.
Oransje og rødt viser feilmarginene.

Grafikk: Havforskningsinstituttet

- Vi har for første gang fått uvurderlig førstehåndskunnskap om vandringen og atferden til en av de aller nordligste kjempefiskene, sier Keno Ferter til NRK.

Forskningsfisket foregår slik: Sportfiskere forsøker å fange tunfisk på stang. Fisken fightes så fort som mulig opp til båten. Så kommer forskere i egen båt og tar prøver av fisken, måler den og tagger den med et satellittmerke. Fisken slippes så tilbake i sjøen.

Les også: Fant satellittsender fra tunfisk i Skagerrak

Ferter har nå levert den endelige rapporten om forskningsfisket. I den kommer det frem at det i alt ble fisket i 12 dager. Fisketeamene hadde 8 hugg, 4 fisker ble kroket og 2 fisker ble landet. 1 av fiskene ble mistet fordi fortommen røk rett ved kroken, mens de andre mistede fiskene rett og slett rettet ut kroken. Alle huggene bortsett fra ett kom ved dorging med såkalt spreader bar og/eller død fisk. Ett hugg kom ved driftende fiske med ballong og død makrell.

FORSKNING: Keno Ferter (t.v.)
og merkingsekspert Jean Tracey under
 forskningsfisket i høst.

 Foto: Erlend Astad Lorentzen,
Havforskningsinstituttet

- Er du fornøyd med årets gjennomføring av forskningsfisket?

- Ja. Det var en suksess av vi fikk størjer på stang, og at vi fikk data fra den ene fisken.

- Hvordan blir søknadsprosessen for sportsfiskere som vil delta i 2019?

- Det skal vi diskutere til neste år. Det kommer en ny utlysning hvor alle må søke igjen. Det er ikke sånn at den samme gruppen automatisk kommer med igjen.

Det betyr altså at det blir mulig for alle sportsfiskere å søke om å være med på forskningsfisket i 2019. Det er viktig å være klar over at det stilles strenge krav til fiskere, erfaring og båter.

Til slutt understreker Ferter følgende: - Jeg er veldig takknemlig for at fiskerne bidro med egen tid og egne penger i 2018.

NY VITEN: Forskningsfisket
skal gi ny kunnskap om denne blå juvelen
som er tilbake i nordiske farvann.
Bildet er fra dansk farvann.

Foto: Henrik Baktoft, DTU Aqua

Også i Danmark var det forskningsfiske etter blåfinnet tunfisk i høst. Det gikk langt bedre enn i Norge, og deltagerne fra forskjellige nasjoner klarte å merke hele 91 tunfisker.

Les alle våre saker om tunfiske
Lik og følg gjerne @teampropell på Facebook