tirsdag 12. mars 2019

Nå kan du søke om sportsfiske etter tunfisk i Norge

RIGGING AV AGN:
Her klargjør Johan Petterson, Team Blega
en makrell under forskningsfisket
som foregikk ved Bergen høsten 2018.

Foto: Jarle Olsen,
Havforskningsinstituttet

Tidligere i mars sprakk nyheten om at det blir sportsfiske etter blåfinnet tunfisk, også kalt makrellstørje, i norsk farvann. Norge blir dermed det første landet i Norden hvor det tillates sportsfiske etter tunfisk.

Nå kan fiskere som er bosatt i Norge søke om å få delta, og søknadsfristen er 1. april. Det stilles strenge krav til både båt og mannskap, og du finner all informasjon du trenger her.

Fisket vil foregå som et «merk- og slipp»-fiske i perioden 13. mai til og med 31. desember 2019. Målet med fisket er å bidra til økt kunnskap om arten, og sportsfiskerne skal merke makrellstørje med såkalt spaghettimerke før de slippes ut i sjøen igjen.

Les også: Slik svømte tunfisk merket i Norge

Tunfisk som fanges på sportsfiskeredskap kan ikke omsettes, men skal avregnes mot den norske kvoten til dette. Denne kvoten er i 2019 satt til ett tonn. Totalt er den norske kvoten på 239 tonn makrellstørje, hvor altså nesten alt går til kommersielt fiske.

Høsten 2018 foregikk det såkalt forskningsfiske med stang etter tunfisk i Norge. Sportsfiskere fightet da fisken opp til båten hvor de i samarbeid med forskere merket dem med sendere og slapp dem ut igjen. I Norge ble det merket 2 tunfisker.

Også i Danmark var det forskningsfiske etter blåfinnet tunfisk høsten 2018. Det gikk langt bedre enn i Norge, og deltagerne fra forskjellige nasjoner klarte å merke hele 91 tunfisker.

Les alle Team Propells saker om tunfisket i Norden
Følg gjerne @teampropell på Facebook og Instagram