mandag 5. februar 2018

Sjøørret vokste enormt

Alle foto: Fiskdata.se

Sjøørret kan vokse veldig fort under rette forhold. Det er denne fisken fra Sverige et bevis på. I løpet av 51 dager ute i sjøen hadde den en estimert lengdeøkning på hele 12 centimeter, og den hadde lagt på seg enormt.

SLU Aqua skriver følgende på Facebook: - Miljømerking av fisk er brukt på mange måter i forskning og observasjon. Men noen ganger finner du ut ting du ikke har bedt om. For eksempel hvor fort en ørret kan vokse om forholdene er riktige.

Les også: Fikk kjempesjøørret på flue

De skriver også at ørreten på bildene har overvintret i Testeboån ved Gävle. Den er filmet med undervannskameraer. Ørreten vandret ut i havet 13. juni (estimert lengde 77 cm) og returnerte for å gyte 3. august (estimert lengde 89 cm) betydelig rundere. At det er den samme fisken ble oppdaget fordi den var merket med en såkalt PIT-tag.

13. JUNI 2017:
Ca 77 cm lang, slank 

og på vei mot havet. 
3. AUGUST 2017:
Ca 89 cm lang, fet og fin 

og klar for å gyte. 

Det kan se ut som bildene lyver litt på omfanget siden det er tatt med vidvinkel, og fisken på bildet nederst er nærmere kameraet. Uansett er det en imponerende vekt- og lengdeøkning.

Lik og følg oss på Facebook: @teampropell

Hans Schbli, fiskeovervåker hos Länsstyrelsen i Halland, har deltatt i bildetagingen og filmingen:  - En interessant konklusjon er hvor viktig det er å sette ut igjen fisk som har gytt på en skånsom måte. Når de havet er vekstpotensialet enormt, sier han til Fiskejournalen.

Les også: Fantastisk sjørøyefiske

Bildene er tatt av Fiskdata.se, en tjeneste som vedlikeholdes av Fiskevårdsteknik og publisert på bloggen med deres tillatelse.