torsdag 2. august 2018

Fikk ny praktfull sjøørret med spesialmetode

NY PERSONLIG REKORD:
Denne praktfulle sjøørreten på 4,6 kg

fikk Kjetil Evensen onsdag kveld.
 Alle foto: Frank Haug

Du fikk kanskje med deg kjempefangsten til Kjetil Evensen (46) fra mandag? Nå har han gjort det igjen. Kjetil er med Frank Haug (65) som også er fra Kragerø på sjøørretjakt i Ommedalsvatnet ved Hyen i Sogn og Fjordane.

Frank har fisket og feriert i Hyen i 45 år. Nå er de en gjeng på tur og Kjetil får innføring i Traudalsmetoden (mer om den lengre ned i saken). Det virker som han begynner å bli utlært. Mandag tok han tre sjøøreter: De veide 4, 1,2 og 1,1 kilo. Onsdag kveld var gutta på ørretjakt igjen. Da klinte Kjetil til med en sjøørret på hele 4,6 kilo.

Guide: Slik ser du forskjell på sjøørret og laks

- Kjetil har vist seg som et unikt talent. Lettlært omkring Traudalsmetoden. Rolig og fattet under kamp med storaurene. Sluker tips og råd om kjøring. Når fangstene er berget - blir han rørt - naturlig nok, skriver Frank Haug til meg.

- Sa han noe da sjøørreten på 4,6 kilo var sikret?

- Samme som meg! «Fy søren». Det er give me five-prosess hver gang, skriver Frank med et smilefjes.

KJØRER STORØRRETEN:
Fisket er enkelt fra liten båt med lett
haspelutstyr, lett bly, liten krok og mark.

Storfiskeren selv, Kjetil Evensen beskriver fiskemetoden som «utrolig spennende».

- Jeg har fisket en god del tidligere, både i saltvann og ferskvann. Men har sjelden lykkes med å overliste stor aure i elv og vann. Fiske etter sjøørret er en helt ny erfaring for meg, men smålaks har jeg fått i saltvann i Nord-Norge.

Kjetil forteller at han fikk vite alle detaljer om utstyr og hvor de skulle fiske av Frank Haug.

- Alt klaffet hundre prosent. Fy flate for noen opplevelser. Jeg er rørt, sier Kjetil Evensen.

FULLT TRØKK:
Sjøørreten på 4,6 kilo ga en herlig kamp. 

Nå lurer du kanskje på hva Traudalsmetoden er? Frank forklarer at han bruker lett haspelutstyr, 0.20-sene og 3-5 gram blykule med hull. To-tre medium store meitemark på krokstørrelse nr. 2.

Han forteller at han noen ganger bruker et lite splithaggel en centimeter foran marken som stopper for det glidende blyet. Eller han bruker bare et lite rødt plastrør tredd innpå sena mellom marken og glideblyet. Metoden fungerer sånn at når det glidende blyet synker glir lina gjennom blyet og avstanden til marken øker siden det er motstand i markklysa.

Lest denne? Fikk kjempesjøørret på flue

- Bruker lange kast, lar kule og mark synke 3-10 meter, avhengig av vannets dybde. Kjapp innsveiving mens stanga løftes rett opp. Ned med stangtupp - lar agnet synke til ønsket dybde - og gjentar samme prosess. Vannperler på sena bidrar til å se napp - gjerna at sena slutter å synke, sier Frank.

- Når på døgnet fisker dere?

- Rolige formiddager - økende aktivitetsnivå utover dagen og særlig kveld.

Du kan lese mer om den første storfangsten til Kjetil og se bilde av læremesteren Frank med fangst her.