søndag 11. desember 2016

Veteraner: Slik finner du storørreten på Mjøsa

PUNDING: Atle Knapp med ørret på 7,4 kilo.
 Den ble tatt i overflata 18. juni 2015 på en Lappia Koppelo
i blødern-farge. 

Foto: ATLE KNAPP

Lurer du på hvordan du skal finne fisken på Mjøsa? Jeg stilte noen spørsmål til Mjøsa-veteranene Atle Knapp (57) og Einar Finstuen (55). Atle har fisket i egen båt i 45 år på Mjøsa og Einar har 43 år på baken i egen båt. Atle sier det er vanskelig å anslå hvor mange ørreter han har fått, men mener det må være mellom 4000 og 5000.

- Hvor stor er den største ørreten dere har fått?

Atle: - Den ble tatt 12. oktober 2008 og veide 8,42 kilo. Den beit kl. 18.30 og tok på en Tomic 952 fem meter ned og 15 meter bak på riggen. Fisken ble tatt ved Kise på Hedmark-sida.

Einar: - Den veide 7,5 kilo og ble tatt ved Dueberget nord for Gjøvik på en 3 toms Hansen devon-sluk.

- Hvor ofte fisker dere?

Atle: - Ligger på mellom 300 og 600 timer fra mai til november/desember.

Einar: - To-tre ganger i uka.

Les også: Mjøsa-veteranenes wobbler- og slukfavoritter
Les også: De beste tipsene for storørret på Mjøsa
Fikk du med deg denne? Lær deg trolling fra A til Å

PUNDING: Einar Finstuen med en flott
mjøsørret på 7,4 kilo. Den ble tatt 18. november
2016 ved Brøttum sammen med Svein
Engebretsen. Fisken tok en Tomic Tubby 428.
 
Foto: EINAR FINSTUEN

- Hvilken fiskeopplevelse er deres beste på Mjøsa?

Atle: - Vanskelig å trekke frem noen spesielle gjennom så mange år. Det kunne kanskje vært en av de virkelig store jeg har mistet. Er nesten sikker på at de har vært over 10 kilo. Det kunne også vært de gangene jeg har hatt med folk ut som fikk sin første store fisk og viste virkelig glede. Valget faller på da jeg fikk den største som var utrolig sprek og ga en uforglemmelig fight.

Einar: - Den første halvpundingen jeg fikk i 1976.

For ordens skyld: En punding stammer fra vektenheten bismerpund. Et bismerpund var 6 kilo. Halvpunding blir da 3 kilo. På Mjøsa brukes altså begrepet punding om en ørret på minst 6 kilo. Og jeg kan love at det står høyt å få en så stor fisk.

Så til rosinen i pølsa-spørsmålene.

- Hvor leter dere etter ørreten på forskjellige årstider: 

Atle: - Tidlig i sesongen, gjerne mai måned, fisker jeg veldig landnært. Ofte så tett på land at det skulle vært hjul på planerboardet. Dette skyldes at krøkla gyter tidlig i mai og samler seg i store mengder langs kanter og inn mot strandsonen.

Atle forteller at han fisker gradvis lengre ut i fjorden når krøkla har gytt og at det i mai måned er 80 prosent overflatefiske og 20 prosent riggfiske som gjelder.

- I juni og juli kan du fiske over hele fjorden. Riggfiske når det er lyst og overflatefiske i mørket. August er en måned som er undervurdert og kan gi gode fangster av stor fisk. Da er det kanter og strømfårer man kjører på. Mye ørret skal opp i elvene og følger kantene og strømmene.

Han sier at høstfisket fra oktober-desember ofte er varierende. Man kan få fisk overalt. Fisket er ofte bra nordover fra Mjøsbrua og opp til Lillehammer, og jo seinere man kommer på året jo mer er det overflatefiske som gjelder.

Krontips fra Atle: - Generelt er det mest fisk å få på de første 300 meterne fra land gjennom hele sesongen.

Einar: - Flytter meg rundt etter sesongen og hvor jeg hører det blir tatt fisk. I mai fisker jeg ofte rundt Gjøvik og av og til i Furnesfjorden. I juni-august fisker jeg sørover rundt Helgøya og nedover fra Stange til Tangen.

Han forteller at høsten varierer mye fra sesong til sesong, men at han har lett for å avslutte fisket nord for Mjøsbrua.

- Jeg fisker mye på grunt vann nesten hele året. Når det er best fiske midt i fjorden har jeg lett for å bomme. Viktig å få med seg strømfårer når en fisker ute i fjorden. Inne ved land er det best ved odder og i kanten på grunner.

Krontips fra Einar: Det er spesielt viktig å fiske strandnære under krøklegytinga og i desember.

KRØKLE: Denne fisken er det mengder
av i Mjøsa og ørreten elsker den.
  
Foto: ATLE KNAPP

- Hvor fort fisker dere når det er kaldt og varmt i vannet?

Atle: - På våren kjører jeg i hovedsak mellom 1,9 og 2,2 knop avhengig av type wobbler. Når det blir varmere i vannet kan jeg variere opp til 2,5 knop. Kjører ofte i 2-2,3 knop uavhengig av varmen i vannet.

Einar: - Hastigheten er tilpasset redskapen like mye som temperaturen. Fisker ofte rundt 1,5 knop med devon og agnfisk tidlig i mai. Wobbler fisker jeg med i rundt 2 knop. Kommer vi opp i vanlig junitemperatur går det i 2,5 knop med wobbler eller Tomic. Agnfisk kjører jeg med opp til 2,2 knop.

- Kan dere røpe noen hotte fiskeplasser?

Atle: - Felles for de fleste fiskeplassene er at det ofte er strømmer og at det er grunner i området eller strømmer og store dyp inn mot strandsonen. Områder hvor krøkla gyter er også gode plasser i mai.

Han forteller at man skal lete etter blanke striper i vannet. Det indikerer strømmer, såkalte strømfårer. Atle anbefaler å kjøre langs disse eller krysse gjennom.

- Odder og viker også gode plasser. Se etter ansamlinger av fisk på ekkoloddet og stimer av småfisk i overflata.

Einar: - Det hotteste fiskeområdet gjennom året er strekningen Kongsrudskjæra-Kise.

- Hva vektlegger dere før dere velger fiskeplass for dagen?

Atle: - Vurderer flere ting. Tid på året, vannstand, vind og strømmer. Kanskje viktigst er min egen følese for hvor jeg skal dra. Undervurder aldri hva du føler er riktig.

Einar: - Det bestemmes av vanntemperatur, fiskerapporter og fiskedagboka mi.

Lest disse? Bli en trollingmester på Vänern 
Slik fisker du laks i Østersjøen
Film: Ørretbonanza på Mjøsa
Sjekk også Alt om fiskes trollingguide for Mjøsa