lørdag 20. mai 2017

Ble dreggemester med praktørret

STORFISKER:
Jan Viggo Pettersen med en vanvittig flott ørret.
  
Foto: Lars Thomas Pettersen

Mjøsa ørretfestival og første runde i Raymarine-cupen er over, og den som hadde det breieste gliset var Jan Viggo Pettersen (66) fra Gjøvik. Den tradisjonelle dreggefiskeren klinte til med ny personlig rekord med en ørret på hele 9,4 kilo.

Jeg får tak i ham etter premieutdelinga på Eidsvoll tidlig kveld lørdag og spør hvor han fikk fisken.

- Jeg fikk den utafor Kise på en blå og blank devon-sluk. Det ligger på østsida midt mellom Gjøvik og Helgøya. Ørreten beit kl. 23.30 og jeg hadde den i båten ca kl. 23.45.

- Det tok jammen ikke lang tid.

- Den var snill og rolig etter det første utraset. Den kom lett inn til båten og jeg tok ingen sjanser og kleppet den raskt i ryggen.

- Hvordan var følelsen da den lå i båten?

- Det var helt utrolig. Ihvertfall etter at jeg fikk veid den. 

Jan Viggo skjønte nemlig ikke helt hvor stor fisken var med en gang. Det var vanskelig å veie den i båten. Noen fiskere som lå i nærheten hadde hørt dreggevinna hans snurre rundt så det ga gjenlyd langt utover Mjøsa, og de lurte veldig på hvor stor ørreten var. Sammen tok de turen til land og hang ei godkjent digitalvekt i ei bjørk. Fisken ble veid til voksne 9,4 kilo.

HAR LAGET BÅTEN SJØL:
Her har Jan Viggo fått storørreten
i båten natt til lørdag.
  
Foto: Lars Thomas Pettersen

 - Du fisker på gamlemåten?

- Jeg bygger båter sjøl og lager dreggevinner og dregger (sluker) sjøl. Det eneste jeg ikke lager er sene og motor, men snorene til dreggevinnene lager jeg også sjøl. Ofte bruker jeg persiennesnor.

Jan Viggo forteller at han fisker med fire dreggevinner – to korte og to lange. Fisket foregår bare i overflata, og han sitter med snorene i hånda. Jan Viggo forteller at han bruker fortom på 4-5 meter og når fisken tar kjøres den for hånd. Men det er slutt på å ro.

- Jeg fisker akkurat på samme måten som bestefaren min bortsett fra at jeg har motor. Jeg kan bli sliten og kjei så jeg må ha motor.

- Hvor lenge har du fiska?

- Begynte i 7. klasse da jeg var 12-13 år så det er over 50 år jeg har holdt på.

Det er ikke første gang luringen har gjort det godt i konkurranser og har slått fiskere med moderne trollingbåter. Jan Viggo forteller at han har vunnet Gjøvik Fiskerforenings dreggekonkurranse 5 ganger. Mjøsa ørretfestival har han vunnet vunnet 3 ganger med størst fangst, og han har to andreplasser på størst fangst. Denne gangen klaffet det jammen også med størst fisk.  

SØNN OG KONKURRENT:
Lars Thomas Pettersen med sin fangst i festivalen.
Ørreter på 4,3 og 3,3 kilo. 

Konkurranse er det også i familien. Sønnen Jan Thomas Pettersen er også ivrig mjøsfisker.

- Han har større fisk enn meg så jeg kan ikke være for stivkjefta. Lars Thomas har en på ørret på 9,82 fra 2014, sier Jan Viggo og jeg kan høre Lars Thomas humre i bakgrunnen i bilen da han sier dette.

- Hva er ditt beste råd til andre mjøsfiskere som drømmer om stor ørret?

- Kjør sakte nok. Jeg ligger i 1,4-1,5 knop. Da øker du sjansen for større fisk ihvertfall tidlig i mai. Utover sommeren betyr det mindre så da øker jeg farta litt, sier dreggemestern.

- Dine største ørreter på Mjøsa?

- Den gamle rekorden var på 8,62 og før det 8,2. Totalt har jeg 9 pundinger.

- Tror du den tiende blir 10 kilo?

- Det hadde vært moro, klukkler Jan Viggo Pettersen.

TOPPFISKERNE: F.v. sammenlagtvinner
Team Nasse Nøff, nr. 2 Jan Viggo Pettersen, juniorvinner
Team Knoll og Tott og Morten Martinsen som ble
nummer tre sammenlagt.
Foto: Atle Børke 

Sammenlagtseieren var overlegen og gikk til Team Nasse Nøff fra Brumunddal og omegn sportsfiskerforening. De fikk til sammen 17,2 kilo ørret. En meget bra fangst, og med den leder de også Raymarine-cupen. Jan Viggo Pettersen klarte å lure opp en ørret i tillegg til den store, og tok andreplassen med 13,120 kilo. Tredjeplassen gikk til Morten Martinsen med 9,015 kilo.

Juniorklassen vant Team Knoll og Tott både med størst fisk og samlet vekt med en ørret på 6,4 kilo. Det var også den nest største fisken i konkurransen uansett klasse.

Antall deltakere: 144
Antall deltakere med fisk: 36
Totalvekt fangst (kg): 169,59
Snittvekt (kg): 3,26
Prosent finneklipt: 38
Antall fisk: 52

Alle tall fra hovedarrangør Øvre Romerike Trollingklubb. Her finner du resultatlistene på Facebook og det kommer også fullstendige resultatlister her

Sett denne? Unik film av storørret som vaker på Mjøsa
Mjøsa-veteranenes beste tips: Del 1 | del 2 | del 3

Ingen kommentarer: