fredag 17. februar 2017

Dette er nytt på Raymarine AXIOM-plotterne

Onsdag ble den nye kartplotter-serien til Raymarine, kalt AXIOM, lansert globalt. Serien ble vist frem på Miami boat show og Helsinki boat show.

Hva er egentlig nytt, lurer du kanskje på? Det gjorde jeg også og tok en telefon til Rolf Fossumstuen, Ramarine-sjefen i Norge.

- Hva er nytt på disse kartplotterne?

- Det er at de har 3D-ekkolodd innebygd. Det vil si sidevision og downvision i ett.

Rolf forteller også at plotterne bruker en gyroteknikk innebygd i den nye RV-svingeren til å eliminere bevegelser slik at feks flat bunn vises som flat bunn. Den fjerner altså forstyrrelsene som skapes ved at båt og ekkoloddsvingere beveger seg i bølger. Det betyr stabilisering slik at du vil se fôrfisken i riktig dyp, riktig størrelse på fiskestimer og platåer ved siden av båten.

- Hva vil plotterne koste i Norge?

- En sjutommer vil veiledende ligge på ca 12.000 kr. Nitommeren vil ligge på ca 15.000 og tolvtommeren ca 32.000 kroner uten svinger.

- Hva slags ekkoloddsvingere kan brukes?

- Du kan bruke alle svingerne fra Raymarine som finnes i dag og i tillegg den nye RV-svingeren til Raymarine, sier Rolf.

RV-svingeren er fire svingere i en. Den er 3D, sidevision, downvision og den er chirp-konisk. Axiom har overgangskabel til P58 og andre Raymarine 50/200 kHz svingere, ifølge Fossumstuen.

- Hva vil RV-svingeren koste?

- Den finnes som hekksvinger, gjennomgående svinger og parsvingere hvor du har en på styrbord side og en på babord. Hekksvingeren som er den enkleste vil koste 4200 kroner.

- Når kommer AXIOM-plotterne for salg i Norge?

- De forventes ute i butikk i løpet av mai-måned, svarer Fossumstuen som også forteller at prosessoren i AXIOM-plotterne er ny og mye raskere.

AXIOM 12-TOMMER:
Kart og Realvision 3D-ekkolodd. 

- Hva skiller de nye Raymarine-maskinene fra andre merker?

- Det er stabilisatoren som er unik i fritidsfiske-segmentet. Tilsvarende finner du bare i proff-ekkolodd beregnet på yrkesfiske hos blant andre Simrad og Furuno.

Det andre som er nytt er det Rolf kaller visuell radar. Du kan koble termiske kameraer fra Flir til AXIOM-plotterne. Kameraene heter M100 og M200. De har automatisk varsling når de ser ting i vannet. På den måten kan du feks redde folk som har falt i vannet i mørket.

- Kameraet vil varsle deg via kartplotteren når et objekt oppdages i vannet. Da kan du unngå å kjøre på ting. Rekkevidden for å se en bøye vil være ca 100-150 meter. En kajakk vil du se på 500-600 meter. Båter i 20-fotsklassen vil du se på ca 1000 meter, sier Rolf.

(Prisene på multifunksjonsskjermene og RV-giveren er rettet 22. februar. Prisene var ikke helt klare på publiseringstidspunktet.)


Team Propell samarbeider med Raymarine.