mandag 3. april 2017

Seilbåt kastes under pirVind og bølger er farlig. Det vet vi alle. Når bølgene bryter kan du få deg en skikkelig overraskelse. Det får denne gjengen erfare til de grader.

Ifølge teksten som følger videoen dro de ut fra King Harbor ved Redondo Beach i California nylig. Det var bra med vind og de hadde av en eller annen grunn trøbbel med forseilet og kanskje også med motoren kan det se ut til. Til slutt går det veldig, veldig galt.

Pass på dere selv ute på sjøen. Særlig nå som det er så kaldt i vannet.

Under kan du se fullversjonen av videoen. Der ser du hva som skjer også etter at ulykken er et faktum.


1 kommentar:

Unknown sa...

Nei! Det er komplett feil vinkling. Det som vises på den korte videoen er sluttresultatet (som ja, går veldig fort) av en kjede med omstendigheter.
Båten har ikke motor. De har ett eller annet ikke forklart problem med fokka. De har vært ute i en regatta og deltatt og en må anta at storseilet har vært oppe. Det blåser kanskje 20-30 knop og det er bra store bølger. Vindretningen synes å være omtrent rett mot piren der de ble kastet rundt.
Den lange videoen viser at de hadde plenty tid til å få opp storseilet (hvis ikke det var nede pga et eller annet sammenbrudd av utstyr). Hadde de fått opp storseilet, kunne de seilt fra land mens de fikset, eller improviserte en løsning for fokka. Da kunne de greit ha seilt inn gjennom havneåpningen som ligger like ved piren.
Hvis det var umulig å få opp storseil av noen grunn, viser videoen at der den starter seiler de BORT FRA havnemunningen med flagrende fokk. Hvis de holdt samme kurs de siste 60-120 sekunder før video start, hadde de gitt fra seg muligheten for å seile mer eller mindre unnavind direkte for havnemunningen med den flagrende fokka og kunne med stor sannsynlighet ha kommet seg inn i havna. I stedet surret de bort tid og posisjon med å kjempe med fokka uten å komme noen vei, til det var for sent.
Skal være forsiktig med å påstå for mye her (på begrenset og usikkert grunnlag), men ulykken demonstrerer godt at det er VIKTIG å tenke framover og sikre seg spillerom og alternativer. Spesielt med land så nær på nedvindssiden.