Kom oss utpå og fikk satt stengene i 09.30-tida. Gikk ut fra Hammerhavnen. Så en del byttefisk og en del fiskebuer på ekkoloddet.
Fikk to lakser av typen på bildet og Tord mistet det som kjentes ut som en ok fisk. Nesten vindstille og fantastisk vær fikk vi ihvertfall nyte. I morgen blåser vi inne. Da blir det sosialt samvær og litt soving på morgenen. Håper på bedre fiske tirsdag.
Båten er spylt, Raymarine Axiom-en er oppdatert med siste programvare, og jeg har sjekket at alt elektronisk i båten fungerer. I tillegg har jeg fått satt på radarreflektor og det er ny sene på snellene. Har også fått gått over og fikset litt på fiskeutstyret. Service på motoren er også gjort.
Pakkingen er ferdig, og dermed er alt klart til turen til Bornholm. Vi setter kursen sørover lørdag morgen. Kjenner at det klør skikkelig etter å fiske igjen nå. Har ikke vært på vannet siden august i fjor. Det har ikke blitt tid siden familien flyttet til Jessheim i høst.
Snakker daglig med fiskemakker Tord Fladeby som skal være med meg i konkurransen. Vi gleder oss som unger. Trolling Master Bornholm arrangeres 2.-5. mai fra Tejn havn og det fiskes etter laks fra båt i Østersjøen. Team Propell har startnummer 127.
HAVETS SØLV: Christian med storlaks. Nå er det bare å stumpe røyken. Foto: Per Sjøstrøm
Fiskeguide Per Sjøstrøm i Verona Sportsfiskeri har igjen vært ute med kunder på jakt etter diger laks ved danske Bornholm. Alle de tre kundene fikk laks, men for en av dem ble det en spesiell tur.
Per Sjøstrøm skriver på Facebook: - Deilig dag på havet med superglade kunder. Claus fikk en flott 6 kgs laks som hugg i overflaten på Toby 30 gram. Kai fikk en laks på 9 kg. Den hugg på 50 fot på en Apex.
Per skriver videre at han gjorde en avtale med den siste kunden Christian at han skulle slutte å røyke om han fikk en laks. Og om han fikk fisk! En laks på hele 16,88 kg tok en laue i en Jackpot-skalle fisket bak en VK-flasher med 10 gram bly i overflaten. Stor lykke i båten.
Fisket nå lover veldig godt før Trolling Master Bornholm hvor Team Propell bestående av Tom
Høgseth og Tor Fladeby skal delta. Nylig ble det tatt en laks på over 20 kg. Vi reiser nedover lørdag 28. april. Konkurransen starter 2. mai og varer til og med 5. mai. Vi gleder oss enormt og håper på lite vind og godt fiske.
Jeg spurte Per Sjøstrøm hvordan han tror fisket blir under Trolling Master Bornholm.
- Jeg tror fisket blir godt. Vanntemperaturen er lav og det mye stor laks i området. Tror uke 18 er perfekt for Trolling Master i år, skriver Per til meg.
Vår = sjøørrettid. Varmen kommer, fisken blir aktiv og fiskesuget melder seg. Det blir ikke bedre av å se denne filmen fra Thorbjørn Molstad (40). Nydelige bilder og veldig godt redigert.
IT-konsulenten Thorbjørn er lidenskapelig fluefisker og bor på Keyserløkka i Oslo.
- Hva slags fiske bedriver du?
- Har kjørt på fluefiske aller helst innenlands, men fisker gjerne i havet når isen ligger i skauen og på fjellet. Tørrfluefiske er favoritten, men kan åpne nymfeboksen uten å få dårlig samvittighet. Fisker aller helst i Hallingdal, enten i en sakteflytende elv eller i vann rundt eller over tregrensa, skrive Thorbjørn til meg.
- Hvor ofte er du ute og fisker:
- Etter å ha prøvd meg på et langt og innviklet svar så fant jeg ut at det eneste riktige er: Så ofte jeg får lov av kona.
- Du lager veldig fine filmer. Har du drevet mye med det?
- Først og fremst takk. Jeg er så heldig å fiske med flere som er veldig flinke på foto/video og har lært masse av dem. Kamera har vært med på tur i lang tid, men før 2016-sesongen bestemte jeg meg for å filme mer aktivt og sette meg noen mål for hva jeg ville lage. Fisken er dog dårlig på å ta regi så det blir ikke alltid som planlagt.
Thorbjørn Molstad ikke bare filmer selv, han redigerer også.
Jeg er glad i å lage fiskefilmer selv, og har du lyst til å ta en kikk så finner du flere på filmsiden og alle videoer på YouTube. Har nok litt å strekke meg etter hvis jeg skal sammenligne med filmen over. Her kan du se flere fiskefilmer laget av Thorbjørn Molstad.
Våren er her og båtlivet står for døra. Vil du ta godt vare på båten din så bør den rubbes og poleres, ifølge Hamnens ekspert. Og du kan fint gjøre det selv.
Det er imidlertid ett stoff du skal holde deg unna. Ta en kikk. Her er det mange gode tips. God båtsesong!
FAR OG SØNN: Team Flaks bestående av Aksel (8) og Tord Fladeby (40) er snart klare for nye eventyr.
Alle foto: Tom Høgseth
og Tord Fladeby
Min makker i Trolling Master, Tord Fladeby, har skaffet seg ny og større båt: En Ørnvik 630. Båten ble kjøpt i Bodø, og ble levert i Fetsund 7. april.
Nå er Tord nesten ferdig med å rigge båten med flere stangholdere og trollingbøyle i rustfritt stål.
Var nylig en tur og kikket på båten, og dette er en veldig fin trollingbåt med god plass. På hekken sitter en 115 HK Mercury. Det er varmer i båten, autopilot, to sjutoms Simrad-skjermer med kart og ekkolodd og to elektriske rigger, Canon Magnum 5 ST.
RIGGING: En kompis av Tord var søndag 8. april i full gang med sveising av targabøyle.
Tord og storfisker-sønnen Aksel bytter navn fra Team Homemade til Team Flaks, og skal etter planen stille i norgesmesterskapet i trolling som går av stabelen 9.-10. juni med utgangshavn i Gjøvik.
SVEIVE-KVELD: Først av med noen tusen meter sene. Så på med noen tusen meter sene.
Fisket etter laks i Østersjøen er helt fantastisk nå. Det rapporteres inn mye - og stor laks. Tom Høgseth og Tord Fladeby skal delta i Trolling Master Bornholm som arrangeres 2.-5. mai 2018 fra Tejn havn hvor det fiskes etter laks fra båt i Østersjøen. Vi har startnummer 127 i år.
Ustyret må være tipp topp når man skal jakte stor laks. Tirsdag skiftet jeg derfor sene på 12 Daiwa-sneller. Det tok sin tid, men det kjennes godt å ha helt fersk sene på snellene. Nye Ismo-sluker er klare, og båtmotoren har fått service hos Axelssons Marin. Nå gjenstår bare litt småfiks og klargjøring før turen går sørover 28. april.
HELT FERSK: I år bruker jeg Platil som jeg har blitt anbefalt av andre trollingfiskere.
Reglene i Trolling Master Bornholm er kort som følger:
Det er kun laks som teller i konkurransen
Det fiskes med maks 10 agn/sluker
Minstemål er 80 cm
Det kan veies inn 4 lakser hver konkurransedag
Det gis 10 poeng per fisk og 10 poeng per kilo. En laks på feks 7,8 kg gir dermed 88 poeng
Maks 370 båter får delta i 2018
Det er 100.000 DKK i førstepremie for største laks i konkurransen
Premien til beste båt i konkurransen er 40.000 DKK
KLARE TIL STORLAKS: Så får vi bare håpe at fiskelykken er med oss i år.
GULLSPÅNGLAKS: Flott ferskvannslaks på 8,1 kg.
Alle foto: Petter Larsson
Fisket i den nordøstlige delen av Vänern - Värmlandssjøen - har vært veldig bra i vår. Fiskeguide Petter Larsson som går ut fra Kristinehamn melder jevnlig om gode fangster. Torsdag var ikke noe unntak.
Petter skriver på Facebook: - I land etter vårens beste dag, hittil. Stefan Lyrevall og hans svigerfar Lennart fikk oppleve drømmefiske. Laksene veide 2,9, 4,3, 5,9 og 8,1 kg. Ørreten veide 6,9 kg.
GIFTIG KOMBINASJON: VK-flasher med laue i Jackpot-skalle. Fungerer ofte bra når det er kaldt i vannet.
Petter skriver også at han fisket med naturlig agn. Blankfiskene falt for laue montert i Jackpot-agnskaller. Dette er til tider en veldig effektiv metode: Sakte trolling med naturlig agn.
Den største laksen lot seg lokke av en laue i en agnskalle i fargen Steenson gull fisket bak en VK-flasher.
- Fikk dere fiskene både i overflaten og på dyprigg?
- Alle i overflaten, skriver Petter til meg.
- Temperatur i vannet og hvor fort kjørte dere?
- Den var 2,4-3 grader i vannet og vi kjørte i 1,3-1,5 knop.
Fiskeguiden Per Lundberg i Wildwater Fishing smiler fra øre til øre. Det er ikke så rart. Onsdag var han ute med gjester på laksejakt med utgang fra Rønne havn på Bornholm. Det endte med kanonfiske - og en laks på over 20 kg.
Lundberg skriver på Facebook: - Storlaks fanget på vestsiden av Bornholm. Dagen begynte med dobbelthugg på laks på 7,5 og 8,5 kg i det fine været. Ismo Magnum Sverige-farge og Lasse Hedbergs spesial-farge. Så ble det rolig en stund, men det så fint ut på ekkoloddet så vi ble i området. Noen enkelthugg og vi landet noen lakser. Siste timen innen gjestene skulle hjem med fergen fikk vi først firedobbelthugg og deretter femdobbelthugg.
Gjestene tok hver sin stang og fightet laks, men Per Lundberg tok den siste laksen som hadde hugget, og det var en kjempe.
- Laksen ble fightet på ca 10 minutter med hardt press og ble håvet av min Trolling Master Bornholm-kompis Jonas Eriksson på beste vis, skriver Lundberg.
- Du fikk den i håven på 10 minutter?
- Ja. Gjestene skulle rekke fergen til Ystad, så det hastet, skriver Per Lundberg til meg.
- Fikk du den i overflaten eller på dypriggen?
- I overflaten med 120 fot slep bak en paravan uten bly.
- Og de andre laksene - bet de også i overflaten?
- Både og, 50/50, svarer Lundberg.
Laksen tok en Toby Magnum 60 gram i fargen svenskeflagget med gullfarget bakside. Kjempen ble veid til 20,34 kg i havn og den var 117 cm lang, ifølge Per Lundberg.
Det er vanskelig å sitte hjemme å se på dette når man skal delta i Trolling Master Bornholm i slutten av april. Fiskefeberen begynner å herje i kroppen. Vi krysser fingrene for at fisket holder seg og at været blir bra.
STØRSTE LAKS I DAG: Denne veide drøyt 13 kg.
Foto: Nina Söderblom
Samboerne Peter Hellgren og Nina Söderblom hadde en knalldag i Østersjøen søndag. Ikke mindre enn 9 lakser var innom båten. Det knallgode trollingfisket i Østersjøen bare fortsetter.
- Hvor store var laksene?
- Den største var drøyt 13 kg. Vi fikk 9 stykker totalt. De fleste mellom 7-9 kg og noen mistet, skriver Peter til meg.
Peter Hellgren og hans kjæreste Nina Söderblom fisker under navnet Team Taking Time og de har båten i Simrishamn. I dag satte de kursen sørover under laksejakten.
- Fikk dere både på dyprigg og i overflaten?
- Vi fant et område med varmere vann på 4,5 grader. Der sirklet vi rundt. Vi fikk tre lakser på dyprigg og resten i overflaten.
Dette er et tips å merke seg om du ikke er erfaren i trollingfiske. Tidlig på året som nå er vannet veldig kaldt, og da gjelder det å finne områder med varmere vann. Fisken søker seg dit og på små flekker kan du oppleve bra fiske.
- Hva fikk dere på?
- Vi fikk de fleste på Ismo magnum i farge svenskeflagget. De andra tog på Northern King MAG S6 og Miralle, samt Toby 60 gram i fargen makrell, skriver Peter til meg.
Alle vet at det går veldig store sjøørreter i Danmark og Sverige, men det er ikke lett å få dem.
Danske Morten Pallesen (35) fra Allerød har klart det kunststykket. Tirsdag hadde han tenkt å ta seg en tur til Isefjorden, men ombestemte seg og dro heller til Sjællands nordkyst. Det var et godt valg, for å si det mildt.
Morten skriver på Facebook: - Etter nesten 3 timers fiske som bare hadde gitt noen etterfølgere valgte et diger beist å ta min Horny Herring. Ny personlig rekord og en dag man nok aldri glemmer.
Den fantastiske sjøørreten ble målt til 82,5 cm og veide hele 7,1 kg.
Fiskejournalen som også har snakket med Morten skriver at han fant seg en vik i le av regn og vind og begynte å kaste. På et av kastene så han kystwobb leren da den kom inn over den lyse sandbunnen, og at noe virkelig stort fulgte etter.
FET ØRRET: Fisken falt for en kystwobbler, Horny Herring.
Foto: Morten Pallesen
- Det var et monster og adrenalinet gikk rett i taket. Jeg hadde omtrent ti meter på meg til å lure den til hugg. Jeg satset på noen veldig raske innsveivinger og fulgte opp med et spinnstopp, sier Morten til Fiskejournalen.
Da gjorde sjøørreten et utfall men bommet. Morten gjorde en ny rask innsveiving, stoppet opp igjen og lot kystwobbleren synke. Da sa det pang og han satte et perfekt mothugg. En beinhard kamp begynte.
- Den gjorde et voldsomt utras langs stranden. Jeg ble overrasket over at den holdt seg på grunt vann og presset på.
Morten forteller at fisken sto stille i noen minutter og ikke kunne rikkes. Da vadet han nærmere og ørreten begynte å velte seg i overflaten.
- Fisken var kroket ytterst. Jeg fikk kjørt håven rundt fisken med hodet først. Da gikk det opp for meg at nettet ikke var stort nok. Halen stakk ut og fisken var vill. Jeg måtte slå begge armene rundt både fisk og håv gikk mot stranden.
- Hva følte du da fisken endelig var sikret?
- Jeg brølte så høyt at jeg tror man kunne høre det i hele Nord-Sjælland, skriver Morten til meg.
I Østersjøen går det digre lakser. Det fikk Niels Andersen erfare mandag. På et speilblankt hav fikk han en fantastisk laks som ifølge Danish Lure ble veid til 22,03 kg. Danish Lure skriver på Facebook at laksen var 116,5 cm lang og hadde en omkrets på 79 cm.
Danske Niels Andersen fra Skovlunde var ute med to kamerater da praktlaksen hugg. Fisken ble ifølge Danish Lure fanget 24 sjømil sør for Ystad. Fisken lot seg lokke av en Hybrid-sluk som ble fisket via dyprigg på 45 fot.
FRISTET TIL HUGG: Det var en Hybrid i fargen Opel, kobber som laksen hugg på.
Foto: Danish Lure
- Fighten varte i 1 time og 10 minutter og de hadde den inne ved håven 15 ganger før de fikk laksen i båten, skriver Einar Pedersen i Danish Lure til meg.
Han forteller også at Niels "krølle" Andersen er ca 50 år og har dyrket trollingfiske i over 20 år.
Da er det bare å gratulere med praktlaksen. Team Propell håper det er mange lakser igjen under Trolling Master Bornholm hvor vi skal delta i slutten av april. Vi gleder oss stort.
CoastKey (elektronisk dødmannsknapp) til valgfri båtmotor selges. Dette er den nye typen som kom på markedet nå i vår.
CoastKeyen er en premie fra en norgesmesterskapet i trolling i 2017 hvor vi kom på en 6. plass. Jeg bestiller til riktig type motor når jeg har en kjøper.
Veiledende pris er ifølge Coastkey kr 3995. Jeg vil gjerne ha 3200 kroner for den. Kjøper betaler ev. frakt. Ring meg gjerne på tlf. 970.66.340 eller send PM på Facebook.
Dette skriver CoastKey på sine hjemmesider: CoastKey trådløs dødmannsknapp er et norskutviklet sikkerhetsprodukt for båt. Systemet består av to forskjellige enheter: En håndholdt CoastKey fjernkontroll med styringsknapper ,og et fastmontert CoastKey-startpanel som enkelt kobles til motorens tenningssystem. CoastKey kan du enkelt henge rundt halsen, feste i beltet eller i svømmevesten.
Dersom føreren av båten skulle falle over bord, vil signalet bli brutt mellom CostKey-fjernkontrollen som du har på deg og CoastKey startpanelet som er fastmontert i båten. Motoren vil stoppe umiddelbart.
Tiden er inne for å si farvel til de tradisjonelle båtnøklene dine. Med den nye CoastKey fjernkontroll kan du starte og stoppe inntil fire motorer. Systemet kan også kobles opp slik at du trådløst kan styre f.eks. ankervinsj, baugthruster motor tilt etc. Batteriet i fjernkontrollen har normalt en levetid på ca. 800 timer motordrift.
KUDU: Vi kom tett på dyr på hver eneste safari-tur. I alt hadde vi 7 kjøringer som enten startet ved daggry eller mot kvelden.
Alle foto: Tom Høgseth
Ville dyr, deilig mat, knallgod vin og gjestfrie mennesker. Jeg snakker om Sør-Afrika.
I påsken var familien på fire på ferie der. Vi startet i Cape Town. Der er kontrastene så store at det er vanskelig å ta inn over seg. Nydelig natur med et hav fullt av liv, fjellene Table Mountain og Lions Head med flott utsikt. Du har også enorm rikdom - og enorm fattigdom. I hvert lyskryss står det folk som forsøker å tjene en slant på å selge noe eller tigge.
Maten er billig og veldig god. Vi nøt både sjømat og deilige biffer, og skylte det ned med sørafrikansk vin. Helt fortreffelig.
Sør-Afrika er farlig tenker du kanskje. Ja, enkelte strøk i Cape Town er det. Men med sunn fornuft, hyggelige Uber-sjåfører, og hvis du unnår å gå ute etter at det er mørkt, så er det ikke noe problem.
Hvordan står det egentlig til med laksen i Østersjøen, hva er gjort og hva kan gjøres? Det får du vite mer om i denne korte filmen laget av Martin Falklind, sjefredaktør i Fiskejournalen og hans medarbeidere.
Av Sveriges opprinnelige 30 villlakselver som renner ut i Østersjøen finnes i dag bare 16 elver med villaks igjen. De fleste har svake eller veldig svake bestander, skriver Fiskejournalen.
Hvordan forvalter Sverige denne unike ressursen? Stiftelsen för Östersjölaksen stiller spørsmål rundt det, og har ifølge Fiskejournalen gjort store innsatser for laksen sammen med elvenes forvaltningsorganisasjoner ved å kjøpe opp fiskeretter utenfor elvemunningene.
Ca kl. 15.30 skrev Johan følgende melding på Facebook: «Blåsigt och tufft väder för delar av mitt tävlings-team. Mathias fick en grym fight med en 16,2 kgs hanlax som i början nästan höll på att tömma rullen. Men till slut kunde jag håva den grymma fisken».
Johan skriver til meg at teamet som skal fiske Trolling Master består av Mathias, Oscar och Mikael Åkesson og Per-Arne Lundberg.
- Men i dag er det bare jeg, Mathias og Oscar som er ute. Vi kaller oss team Nitize Abel Fishing.
- Var det en bra fight?
- Veldig bra fight da fisken tok over 600 fot line etter hugget. Laksen tok i overflaten på sluken Ismo magnum i fargen svenskeflagget med 20 grams lodd foran.
- Hva er temperaturen i vannet og i hvilken fart har dere fisket?
- Det er 2,1 grader i vannet og vi kjørte i 2,2 knop. Nå fikk vi en tredje laks på 5 kg på dypriggen når vi holdt på å plukke opp utstyret, skriver Johan til meg i 17.30-tiden.