Nå er det mye stor ørret i Mjøsa. Det vet Morten Øverby fra Stange godt, for han har fått mange i år.
Onsdag 13. juli vil nok ikke Morten glemme med det første. Da ble det ny personlig rekord på mjøsørret. Kabben ble forsiktig veid til 9,58 kilo og den var 87 cm lang.
- Kan du fortelle litt om fangsten?
- Jeg så den på livesighten og jeg måtte trikse litt med farten før den tok. Den beit på 18 meter og dundret avgårde. Fisken tok seg med en flasher som sto over på 14 meter. Jeg måtte få hjelp av kona Monica slik at jeg klarte å løse opp i surret mens fisken sto i dypet.
Morten forteller at han alltid får fisk når kona er med. Så hun bringer lykke.
- Monica kjørte båten i sirkler mens jeg kjørte fisken. Det tok ca 25 minutter før den lå i håven.
EKSTREM GLEDE: Sånn ser en mjøsfisker ut etter å ha fått en nikilos ørret
Hva følte du da fisken lå i håven?
- Da kom det et skikkelig hurra-brøl. Jeg følte en slags matthet og en deilig følelse av lykke.
Ørreten ble tatt ved Helgøya og den falt for en agnfisk i Herten-skalle.
- Er du skuffet fordi den ikke bikket magiske 10 kilo?
- Nei. Jeg er glad den var over 9 kilo. 10-kilosen får komme neste gang, sier Mjøsa-veteranen med en latter.
Morten satte ørreten pent ut etter et par bilder.
Dette er ikke den første storørreten for Morten i år på Mjøsa. Bare se på denne rekka i tillegg til den på 9.58 kilo: 8.3, 7.2, 6.8 og 6.07 kilo. Det er altså hele fem såkalte pundinger (ørret over 6 kilo). I tillegg har han sju ørreter på mellom 5 og 5.8 kilo.
NATTAS STØRSTE: Tom Høgseth med ørret på 78 centimeter og 5,3 kilo.
Knallhard vind og vanskelige forhold, men vi fant fisken til slutt.
Natt til lørdag gikk Mjøsa Ørretfestival arrangert av Brumunddal Sportsfiskerforening med Trond Bjørnstad i spissen av stabelen. I år var konkurransen for første gang arrangert som fang og slipp av ørret med måling av lengde og poengberegning.
Sønnen min Simen skulle vært med, men han kunne plutselig ikke. Møtte Fredrik Gundersby i havna og han skulle fiske fra en liten båt. Det var ikke tilrådelig i vinden og Fredrik ble med meg isteden.
Vi startet med bølgesurfing nordover med knallhard sønnavind i hekken. Hadde ikke mye tro på fisket da. Fant etter noen timer et område med litt mindre vind og bølger. Og der var det bra med fisk å se.
Ca ved midnatt fikk vi et bra hugg i overflata. Fredrik fightet en skikkelig sprelsk kubbe som hoppet flere ganger. Dette var en ganske stor ørret. Dessverre slo den seg av i et luftig hopp noen meter bak båten.
NEST STØRST: Fredrik Gundersby med ørret på 71 centimeter.
Heldigvis kom det flere hugg. Fra ca kl 24-05 fikk vi 7 ørreter. Tre var over minstemålet på 55 centimeter. Den største var 78 cm og ble forsiktig veid til 5,3 kilo før den fikk svømme videre. I tillegg fikk vi to godkjente ørreter til på 71 og 68 centimeter. Det holdt til totalseier med mest fisk og 4209 poeng. Vi hadde også mange bomhugg. Det som fungerte best var agnfisk i Herten-skaller.
Kompis Tord Fadeby i Team Flaks fikk lengst ørret og vant dermed en flott fisketur til North Cape Nature. Han sikret også andreplassen med to godkjente ørreter totalt. Lars Thomas Pettersen knep tredjeplassen. Gratulerer til begge.
Her er hele poenglista fra arrangøren: Team Propell, Tom Høgseth 4209 poeng Tord Fladeby 3724 (størst fisk) Lars Thomas Pettersen 2258 Monica Grove 2080 Svein Haugland 1994 Jan Tore Høgberg 1925 Team Stenvold Roy Arne Stenvold 1704 Stig Ove Johannessen 1632 Team TJALEA 1561 (junior) Rune Hagen 1513 Lars Hanssen 1406 Team Falken, Arild Falkfjell 1360 Olav Løvli 1257 Espen Knai 1255 Marius Hagen 1184 Vidar Pettersen 1022 Jens Edgar Haugen 924 Stig Ove Gjelseth 837 Team Golfish, Ivar L. Eldstad og Kai Listøen 717 Jon Sandum 680 Jonas G Jakobsen 680 Kent Evenrud 680 Team Folden, Martin Folden 610 Team Brothers 610 (junior) Stig Sørensen 577
Det var 47 senior- og 6 junior-team med, ifølge Trond Bjørnstad.
Takk til makker Fredrik Gundersby. Det var en stor fordel å ha med en rutinert fisker i den vinden som var i natt. Takk også til arrangøren som gjør det mulig for oss fiskerne å bare stille opp. Det ligger mye arbeid bak.
PERSONLIG REKORD: Sønnen min Simen med ørret på 6,5 kilo.
Fredag kveld var det sesongdebut med Team Propell-båten. Den gikk over all forventning.
Hadde med sønnen min Simen og kompisen hans Lasse Cederkvist. Vi kom igang med fisket ca kl. 21.30. Vannet var kaldt, vinden hard og vi hadde ett klart mål. Ny ørretrekord til Lasse.
Lasse hadde fått ørret på ca 1 kilo før. Ca kl 23 ble det jubel i båten da en ørret på 65 cm og 3,4 kilo lå i håven. Lasse smilte hele veien rundt.
Forholdene var fine og det var bra med byttefisk, så vi fortsatte å fiske i samme området. Lasse fulgte opp med ørret på 45 cm, og så var det Simen sin tur med en fin ørret på 63 cm.
Det ble to rekorder til på Lasse i mørket. Han sikret to ørreter på 68 cm og 3,6 kilo og 70 cm, veid til 4 kilo. Nå var smilet så bredt som jeg aldri har sett det.
PERSONLIGE REKORDER: Lasse satte flere perser. Denne ørreten var den fineste og veide 3,6 kilo.
Toppen av kransekaka kom rett etter kl 03.30 da jeg så en utløser i overflata bli dratt hardt bakover. Fast fisk. Denne var det mer trøkk og tyngde i. Simen tok stanga og ørreten kom tungt, men greit nærmere båten. På kort line derimot ble det mer fart, med stanging i motorstrømmen og full fart fra side til side. Til slutt fikk vi fisken i håven.
Jammen ble det ikke ny personlig rekord på Simen også. Ørreten var 82 cm lang og ble veid til 6,5 kilo. Det var den 10. pundingen (ørret over 6 kilo) til Team Propell. Samtlige ørreter ble satt ut igjen.
Kompis Tord Fladeby i Team Flaks har hatt veldig bra fiske i sesongstarten, og lørdag kveld fikk jeg telefon. «Skal du være med ut?». Jeg er jo ikke vond og be, og rundt kl 21.30 var snørene i vannet igjen.
5,5 KILO: Jeg (Tom Høgseth) med ørret på 82 cm.
72 CENTIMETER: Tord Fladeby med fin villfisk.
67 CENTIMETER: Tord med nattas siste fisk kl. 02.30.
Vi fiska til ca kl 04 og fikk bra uttelling: Ørret på 82 cm, 5,5 kilo som størst. I tillegg 72, 67 og 49 cm. Alle fiskene svømmer videre.
Mjøsa er en fantastisk sjø å fiske i, og det ser ut til å bli en veldig bra sesong. Det er tatt mange store ørreter. Skitt fiske til alle.
7,07 KG: Jan Egil med nattas første og største ørret. Alle foto: Ronny Pedersen
Natt til 22. mai 2022 fikk Jan Egil Andresen og kompis Ronny Pedersen en opplevelse de seint vil glemme.
Jan Egil som bor på Elverum hadde endelig fått satt ut sin gamle 18 fots Nordan på Mjøsa. Målet var klart som vanlig: Storørret.
De hadde fisket i et område i Hamarfjorden med mye byttefisk i et par timer da det første hugget kom i mørket rundt midnatt.
- Jeg skjønte at den var stor siden den sto dypt. Det var kompisen som kjørte den først, men vi byttet på underveis. Da den brøt overflata så vi at den var skikkelig stor. Det var vanskelig å få den inn til båten, og den sto og stanget i strømmen fra motoren. Vi lyktes til slutt, sier Jan Egil til meg med et stort smil på Facetime.
Ørreten ble lagt ei diger balje med vann og ble forsiktig veid til 7,07 kg og målt til 91 centimeters lengde. Full jubel i båten.
Storfiskhugg nummer 2
Gutta satte ut igjen og fisket gjennom samme området gang på gang. Ca en time seinere skrek det i ei snelle igjen.
- Da smalt det ordentlig. Vi skjønte den måtte være like stor. Fisken tok med seg to andre snører og lagde et salig kaos, forteller Jan Egil.
Dette klarte de to å få løst opp siden ørreten utrolig nok sto ganske i ro.
- Hadde et skikkelig kjerv med snører og agn i motorbrønnen etterpå. Det skal ikke være mulig å få inn fisken når sånt skjer, sier Jan Egil.
7,03 KG: Jan Egil med nattas andre storørret.
Denne kabben veide de to til 7,03 kg og målte den til 83 centimeter lengde. Fisken ble sendt ned i det kalde mjøsvannet, og jubel og skrik fra båten tok seg opp til nye høyder.
Hvordan var det å få oppleve dette?
- Nå er sesongen redda og jeg kan selge båten, sier Jan Egil at han tenkte.
- Dette er en drøm som gikk i oppfyllelse. En lykkerus.
De to kameratene var nå - selvfølgelig - godt fornøyde, men fortsatte å gnu på samme plassen. De skulle få betalt - med renter.
Storfiskhugg nummer 3
- Det begynte å lysne da det smalt i overflata for 3. gang på samme plassen. Da så vi bare på hverandre. Jeg sa til kompisen at denne er like tung. Er det mulig!?
Den tredje ørreten var også en punding (mjøsuttrykk for ørret over 6 kg). Den ble veid til 6,08 kg og 79 centimeter før den fikk svømme videre.
PUNDING: Ørret på rett over 6 kilo. En såkalt punding.
Jan Egil forteller at han skalv da han kom på land etter opplevelsen, og at det har gått i ett med meldinger og telefoner. Også Hamar Arbeiderblad har skrevet om fiskelykken.
Team Propell bøyer seg i støvet og gratulerer med en fantastisk fangst og opplevelse. Det er tatt mange store ørreter i Mjøsa allerede både fra båt og land, så dette lover godt.
EKSTREM GLEDE: Ronny Pedersen (foran) og Jan Egil Andresen
Selv har jeg vært ute sammen med kompis Tord Fladeby i Team Flaks et par turer. Den første kvelden fikk vi én ørret på 45 centimeter. Natt til 22. mai fikk vi fire ørreter på 46-58 centimeter. Tord har vært ute flere turer og har hatt veldig bra fiske. Team Propell-båten kommer endelig på Mjøsa i løpet av uka siden vannstanden nå begynner å bli litt bedre.
Noen har fiskelykke. Andre har ekstrem fiskelykke. Svenske Robert Folkstrand hører til den siste kategorien.
I 2015 fikk han en laks på 20,5 kilo under trollingfiske. Lørdag 26. februar smalt det på nytt. Robert fisket som i 2015 utenfor Simrishamn i Østersjøen. Denne gangen sammen med kameratene Micke Dahlgren og Mawill Lüdenbach da en ny kjempe lot seg lokke til hugg.
– Da vi hadde 10 minutter igjen av fisket bet laksen på, sier Robert Folkstrand til Fiskejournalen.
Det tok omtrent en time før kameratene fikk laksen i håven og jubelen kunne bryte løs. I videoen over kan du se deler av kampen.
– Hvordan var følelsen da kjempen var landet?
– Oj, så vanskelig å beskrive, men jeg var enormt glad og sliten, skriver Robert til meg.
Laksen var fettfinneklippet og kunne derfor tas med i land. Det gjorde kameratene for å få veid fisken nøyaktig og ta bilder. Kjempen ble veid til 24,1 kilo og den var 125 centimeter lang.
– Du har jo fått laks over 20 kilo før. Var det annerledes å fighte denne siste kjempen?
– De oppførte seg omtrent likt, men den siste hadde et lengre utras.
– Hva fikk du laksen på?
– En Trophy-skjesluk i fargen popcorn med 120 gram bly foran, sier Robert Folkstrand i Team Break-Time Trolling.
Team Propell gratulerer så mye, og det er ikke fritt for at fiskesjuken øker på.