PRAKTØRRET: Storfiskeren Johnny Braata med en hunderørret på 10,4 kilo tatt 8. juli 2009. Den tok en grønn 5,5 toms Apex på 36 fot og ble satt pent ut igjen. Foto: JOHNNY BRAATA |
De to meget erfarne Mjøsa-fiskerne Einar Finstuen og Atle Knapp gir deg gode tips for å fange drømmeørreten.
Fikk du med deg del 1 og del 2?
Atle Knapp:
- Start med forskjellig farge på wobblerne og bytt til farger som ligner på det du får fisk på.
- Ikke vær redd for å kjøre tett på land.
- Bruk øynene og se etter blanke felt og striper som indikerer strømmer. Se også etter ansamling av småfisk på ekkolodd og i overflata og måker som jager.
- Varier lengden på snøret bak båten både i overflata og på dypriggen.
- Tro på deg selv og det du gjør.
- Bruk tid og ha masse tålmodighet.
- Bytt alltid ut kroker på wobblerne og kjør en treblekrok med lenke. Kroken bør ligge mellom midtre og bakerste krokfeste.
- Hvis du vil kjøre fortere enn Apex-en tåler, så sett på et lite splitthaggel på sena nede ved kroken. Det demper bevegelsene.
- Tasmanieren kan snus. Da tåler den mer fart.
- Kjør agnfisk i 1,6-1,8 knop. Varier størrelsen på sirkelen agnfisken går i. Det kan også være lurt å kjøre en Apex eller ei mindre skje foran agnfisken. Jeg bruker agnfisk vår og høst når temperaturen er under 10 grader i vannet.
- Agnfisk gir nok noe høyere snittvekt på ørreten du får, men fart er også en faktor. Lavere fart øker snittstørrelsen på ørreten du får.
PUNDING: Ørreten veide 6,2 kilo og tok en Tasmanier i blå/gull på dyprigg i august. Foto. ATLE KNAPP |
Einar Finstuen:
- Tør å kjøre grunt nok spesielt under krøklegytinga.
- Lær deg å kjenne sluka du har og hvilke hastigheter de fisker i. Ikke bland sluker som ikke har samme hastighetsvindu.
- Bruk sluker som tåler forskjellig fart i dårlig vær. Det vil si ikke Tasmanier og Cobra, Apex, lette devoner og sære skjeer og wobblere som ikke tåler mye fart. Det er bedre med en sluk som ikke er optimal som fisker hele tida enn en "supersluk" som bare fisker 10 prosent av tida.
- De slukene som fanger stor fisk fanger ikke nødvendigvis småfisk hele tida. Ha tålmodighet med sluker du har fått stor fisk på.
- Ikke flytt deg med en gang hvis det slutter å bite i et bra område. Det kan lønne seg å "gnu" i området.
- Fisk mye og noter deg hva som gir resultater og ikke.
- Tør å prøve ut nye ting. Ha litt tålmodighet før du lærer deg å bruke disse. Skulle jeg fulgt det jeg følte om tasmanier og dyprigg ut fra det jeg erfarte i begynnelsen jeg brukte dette burde begge deler ligget på 400 meters dyp ved Skreiberga.
PUNDING: Einar Finstuen med mjøsørret på over 6 kilo. Den tok en 5 toms Tomic like nord for Mjøsbrua 20. desember 2014. Foto: EINAR FINSTUEN |
Lær deg trolling fra A til Å | Slik fisker du på Vänern | Fiskeguide: Trollingtips for Østersjøen | Sjekk også Alt om fiskes trollingguide for Mjøsa
Lyst til å se film av stor mjøsørret, sjøørret, kveite og blue marlin? Sjekk ut filmsiden
Innspill? Kommenter gjerne under eller på Facebook-siden.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar