torsdag 28. september 2017

Aksel (8) er allerede en storfisker

LITEN GUTT - STOR FISKER: 
Aksel Fladeby og Ole Morten Pettersen
 med gjedde på 11,5 kg.
 Alle foto: Tord Fladeby

Da jeg var liten var jeg fiskegal - og det er ikke blitt noe bedre med alderen. Fiskegal må også Aksel Fladeby fra Fetsund sies å være. Aksel er sønnen til Team Propell-medlem Tord Fladeby.

Tord og Aksel fisker også ofte sammen under navnet Team Homemade og de legger turene til blant annet Øyeren, Femunden og Storsjøen i Rendalen.

ØRRET: Aksel med en 
fin ørret på 52 cm fra 
Storsjøen i Rendalen. 

Lørdag 9. september var far og sønn ute for å fiske asp. De satte baugen på den gamle Askeladden-båten sørover mot Øyeren fra Fetsund i et forferdelig regnvær. Pappa Tord var litt i tvil om de skulle dra ut, men det var ikke Aksel.

Målet var å få asp. Team Homemade liker i likhet med Team Propell å fiske med agnfisk. Aksel rigget til ei laue i en Jackpot-skalle med tannpirkere, sjekket gangen på fisken nøye, og satte ut. Agnfisk kan han tydligvis rigge til perfekt, for jammen ble det ikke en liten asp. Stor jubel i båten.

ASP: Aksel rigger lauene 
selv når han fisker med agn. 

Aspen er langt fra den største fisken Aksel har fått. I sommer var Tord, Aksel, Ole Morten Pettersen og Oliver Pettersen (8) ute etter gjedde på Øyeren. Det ble helt bonanza og Aksel fikk gjedder på 10,4 og 11,5 kg. Oliver fikk gjedde på 7,5 kg. Til sammen fikk de to sønnene og fedrene 11 gjedder. Alle bortsett fra én som var for skadet ble satt ut igjen.

- Hvorfor er du så glad i å fiske, spør jeg Aksel Fladeby. 

- Fordi det er morsomt å få fisk.

- Hvilken er den morsomste fisken du har fått?

- Det er den største gjedda jeg fikk på Øyeren. Den var sterk, sier Aksel.



mandag 25. september 2017

Stekt kveite med risotto og limesmør


Kveite er en eksklusiv og nydelig matfisk. Er så heldig å ha litt i fryseren og da må forskjellige oppskrifter prøves. Nylig lagde jeg kveite med hvit risotto og det ble veldig bra.

Risottoen kjøpte jeg på Coop Extra. Ferdig oppskrift på baksiden av pakka.

Kort fortalt: Til 3-4 personer. Lagde 1 liter grønnsaksbuljong. En løk og et fedd hvitløk ble stekt blanke i panna. Risottoen ble så stekt kort før jeg hadde i buljongen i to omganger. Dette ble så kokt inn til risottoen var passe myk. Tar 15-20 minutter totalt. Blandet inn kokte grønne erter og små gulrøtter som ble kjøpt frosne. Det finnes mange risotto-oppskrifter. En annen som kan passe ser du her.

Les også: Den største kveita fra årets tur

LIMESMØR:
Legges oppå den ferdig stekte kveita.
Anbefaler å ha i litt hakket rød chili.

Vi lagde også limesmør, som er deilig tilbehør til fisk (dette kan droppes). Legg smøret oppå de stekte fiskestykkene før servering. Limesmøret må lages først - gjerne dagen før. Oppskriften finner du på bloggen til Morgan Lewin og dette kan fint brukes til annen fisk også.

Kveita stekte jeg i stekepanne. Krydre med salt og pepper. Stek fiskefileten med en nøytral olje på ganske høy varme for å få stekeskorpe på begge sider. Deretter skrur du ned varmen, har i deilig meierismør eller kviteseidsmør og steker videre mens du hele tiden øser smøret over fiskefiletene. Pass på så du ikke steker kveita for mye. Da blir den tørr.

En annen mulighet er å bake kveitefiletene i ovnen. 150 grader og ca 15 minutter er et godt utgangspunkt avhengig av størrelsen på filetene.

Server med risotto i bunn som du strør revet parmesanost over. Legg kveitefiletene oppå med et par skiver limesmør på toppen. Nam!

Disse må du få med deg: Her sluker kjempekveita torsken | Ekspertens kveitetips Lurer kveitene med wobbler | Slik finner du kveita

lørdag 23. september 2017

Se film av laksefisket i Akerselva



Det er fortsatt veldig bra oppgang av laks i Akerselva midt i Oslo ifølge Oslomarkas fiskeadministrasjon på Faceboook. Fisket er så bra at jeg tipset min arbeidsgiver om laksebonanzaen og VGTV har nå laget en fin reportasje. Ta en kikk over.

Det er imponerende hva de frivillige i Oslomarkas fiskeadministrasjon har fått til med utallige dugnadstimer. Les mer om det her.

Fikk laks på nesten 7 kilo midt i Oslo
Laksefisket i Akerselva: - Formidabelt

Under kan du se en stor hunnlaks som passerer fisketelleren i Akerselva natt til lørdag. Les mer hos Oslomarkas fiskeadministrasjon.



Fiskekort og fisketid i Akerselva
Følg oppgangen av laks og sjørret
Se fluer egnet for Akerselva-fiske

torsdag 21. september 2017

Laksefisket i Akerselva: - Formidabelt



Laksen strømmer opp i Akerselva midt i Oslo om dagen. Torsdag skriver Oslomarkas fiskeadministrasjon på Facebook: «I går passerte det utrolige 74 laks og 4 sjøørret gjennom laksetrappa. Her er video av den aller største laksen fra i går. Denne solide hannen fyller nesten hele telleren. For en kraftig fisk! Det fosser opp med laks midt i byen. De siste 2 dagene har det blitt filmet 160 laks og 7 sjøørret i trappa. Men det er litt "ketchup-effekt", siden det har vært så hard strøm lenge og vannføringen ble redusert litt. Da går resten av fiskene som har samlet seg opp i fossen og venta i en uke.»

Hvordan er det mulig å få til dette eventyret midt i en storby? Grunnen er mye frivillig arbeid over mange år. Jeg tok en prat med Olav Løvli, ansvarlig for område 7 i Oslomarkas fiskeadministrasjon. Det vil si fra Lutvann til Børtevann og bare han har ansvar for over 50 vann.

- Det er 28 personer bare i mitt område. Vi rydder gytebekker og driver med stamfiske. Det er mange frivillige i sving, sier Løvli.

Han forteller at i tillegg til alle de frivillige er det tre fulltidsansatte. En daglig leder, en fiskestellkonsulent og en assistent som jobber med hele Oslomarka. 

- Er dette et spesielt godt år i Akerselva?

- Det er formidabelt. Vi må helt tilbake til 1993 for å se fangster å snakke om. Det var et klorutslipp for noen år siden og da døde all fisk. Etter det har vi produsert fisk i anlegget vårt i Sørkedalen. Vi måtte stryke fisk fra Sandvikselva i tillegg for å få opp bestanden igjen.

Det katastrofale klorutslippet skjedde i mars 2011 og det endte med at Vann- og avløpsetaten i Oslo fikk en gigantbot. Det kan du lese mer om her.

- Den største laksen som er tatt i år?

- Det tror jeg var en på 6,8 kg som ble tatt tirsdag.

Denne laksen kan du lese om og se bilde av her. Det ble tatt en laks til på 6,8 kg onsdag. Den kan du se bilde av på Facebook.

- Hvor mange fiskekort selges?

- Jeg er usikker på antallet, men i fjor solgte vi bare for 10.000 kroner. I år har vi solgt for 80.000 kroner, sier Løvli. 

Alle inntektene går til dugnadsarbeid for å bedre fiskeforholdene og fiskekort og fiskeregler finner du her

- Hvordan er vannkvaliteten i Akerselva?

- Den er bra. Elva kommer fra Maridalsvannet som er drikkevann for Oslo. Ved stor vannføring som nå så kan det være litt grumsete.

FIN MATFISK:
Den største var 720 gram og tok på harving.

Foto: Olav Løvli

Olav Løvli forteller også at de har fått dispensasjon til å produsere røye, og at det ble satt ut fisk i blant annet Elvannet i Nittedal kommune i år. Han er selv ivrig fisker og natt til torsdag var han ute på såkalt harvefiske

- Hvor fisket du?

- Jeg var i Børtervannet. Jeg og en kompis fikk til sammen 6 ørret. Den største var 720 gram. Vi tok med 4 fine matfisk hjem, sier Løvli.

Han forteller at en kompis fikk en ørret på over 2 kg i Børtervann på harving 10. september. Han brukte en 5,5 fots stang, og det ble en bra kamp på det lette utstyret. 

- Jeg må understreke at Oslo kommune gir veldig god støtte til arbeidet vårt, sier Olav Løvli til slutt.

Fiskekort og fisketid i Akerselva
Følg oppgangen av laks og sjørret
Se fluer egnet for Akerselva-fiske
Følg Oslomarkas fiskeadministrasjon på Facebook

onsdag 20. september 2017

Fisker laks i Akerselva - midt i Oslo

AKERSELVA-LAKS: Fangstmann 
Jørn Mortensen (t.v.) fikk denne laksen 
på 6,7 kg på flue tirsdag.
Foto: Eirik Ballo



Vi har en utrolig hovedstad i Norge. Du kan bade i sjøen. Blir du lei av det så kan du fiske laks, sjøørret og ørret i Akerselva. I tillegg har vi flotte turområder for å gå på ski, sykle og gå på beina rett ved Oslo.

Er du fisker så er tiden inne for å finne frem fiskestanga nå. Oslomarkas fiskeadministrasjon skriver følgende på Facebook onsdag: «I går gikk det altså opp 86 laks og 3 sjøørret gjennom fisketelleren i laksetrappa. I Akerselva (!) Legger med en video av nok en utrolig dobbelpassering fra i går. Det er vilt mye brisling i fjorden nå. Vi tror sjøørreten beiter der ute fortsatt, men den kommer nok opp snart den også.»

Amund Bakke Foss fra Oslo var og fisket noen meter opp elva fra Grünerbroa tirsdag ettermiddag.

- Det var 4-5 stykker som fisket på samme strekket. Litt lenger over der jeg sto fikk Jørn Mortensen, napp på fluestanga si. Flere kom til og hjalp ham trekke i land en laks på 6,7 kilo.

Har du fått med deg tunfisket i Sverige og Danmark? - Verdens sterkeste

Her kan du kjøpe fiskekort til Akerselva
Her kan du følge oppgangen av laks og sjørret
Se fluer egnet for Akerselva-fiske
Følg Oslomarkas fiskeadministrasjon på Facebook for fiskenyheter

søndag 17. september 2017

Se nydelig sølvblank høstlaks



Fremdeles kommer det sølvblanke laksetorpedoer opp i elvene. Nylig la Skandinavisk naturovervåking ut dette klippet fra Bjerkreimselva. Det viser en veldig flott hannlaks i toppkondisjon som skal spre sine gener.

Dette lover godt for kommende sesonger.

Les også: Ser du forskjell på laks og sjøørret?

Skandinavisk naturovervåking skriver følgende på Facebook: Sammensetningen av en laksebestand varierer mye fra elv til elv. Kjønnsandel er allikevel mer stabil enn fordeling mellom de tre ulike størrelsesklassene fra år til år. I de elvene hvor vi beskatter av laksebestandene er det lett å forstyrre denne fordelingen. I tillegg til å fastsette totalantall ved drivtellinger er sikker kjennskap til kjønnsfordeling i bestanden verdifull kunnskap for forvaltingen av elva.

Oppsummering etter disse tellingene viser at det som regel er høyere andel hunnlaks blant mellom- og storlaks i gytebestanden, men i betydelig mindre grad enn tidlig i oppvandringssesongen. Er det slik at hunnlaksene vandrer tidligere opp enn hannene, eller er det mange flere hunnlaks enn hannlaks i elvene i fiskesesongen? Det varierer nok fra elv til elv, men i juni ser vi ofte en mye høyere andel hunnlaks i bestandene. Dessuten ser vi en del større hannlakser som kommer opp i elva seint på året.

Sugen på laksefiske hele året? Lær deg trollingfiske i Østersjøen

lørdag 16. september 2017

Ny film av tunfisk i Sverige: - Verdens sterkeste



Det tas tunfisk etter tunfisk i svenske og danske farvann om dagen. Nylig fikk Richard Waje, Dennis Kollberg, Staffan Jorup og Peter Boman i Team Rubby Dubby en flott fisk.

Det var faktisk den aller første tunfisken som er tatt på stangfiske i Sverige siden 1964, ifølge Markus Lundgren, fiskevärdchef hos Sportsfiskarna.  Den  var 225 cm lang og ble anslått til over 200 kg av den spanske merkingseksperten som var om bord. Fisken lot seg lure av en hel makrell fisket på 25-30 meter, ble merket med radiosender og sluppet pent tilbake igjen.

Over kan du se filmklipp av fangsten med nye klipp og intervju som VGTV har redigert. Vel verdt en titt.

Les også: Hadde på to tunfisk samtidig

Fiskejournalen skriver at fisket er et forskningsprosjekt som ledes av lantbruksuniversitetet og at 40 tunfisk fra svensk og dansk farvann skal fanges på sportsfiskeredskap av sportsfiskere som samarbeider med forskere. Fisken skal merkes med elektroniske sendere og settes levende tilbake.

Dansker fanget tunfisk: Se film
Les også: Flere tunfisker fanget på stang

Dette skal være første gang tunfisk merkes i nordiske farvann og prosjektet er finansiert av ICCAT og utføres i samarbeid med Sportsfiskarna. De svenske og danske sportsfiskerne har fått dispensasjon fra forbudet om å fange tunfisk.

Fiskerne bruker to teknikker for å fange tunfisken. Den ene er driftende meitefiske med makrell eller sild festet i en sirkelkrok under en ballong som dupp. Ved bruk av denne teknikken kastes det stadig ut fiskeslo og -biter for å lage luktspor som lokker til seg tunfisk. Den andre metoden er trolling der båtene sleper plastagn etter seg, skriver Gøteborgposten.

Lest denne? Fantastisk blue marlin-fiske for norsk båt

I Norge er det kun en båt som får fiske industrielt etter tunfisken. MS «Bluefin» fra Nekkøy i Flora vant loddtrekning mot 8 andre båter og får fiske 42 tonn med tunfisk, skriver NRK. Sportsfiske etter arten er ikke tillatt - heller ikke i forskningsøyemed.

Sugen på fiskenyheter? Lik og følg vår Facebook-side



fredag 15. september 2017

Tunfisken hugger igjen i Sverige

TUNFISK: 235 cm og ca 250 kg.
 Foto: Martin Sethman

I dag var nye sjanser i tunfiskprosjektet i Sverige og Danmark, og tunfisk ble det igjen. I Pelle Karlssons båt var foruten Pelle også Martin Sethman, Johan Pettersson, David Lunquist og Olle Boussenius med på tunfiskjakten. Litt utpå dagen dro det til på en av stengene og en knallhard kamp begynte.

Martin Sethman skrev følgende på Facebook i ettermiddag: «Sooo awesome!! Garmin Sweden has delivered a 250 kg and 235 cm bluefin tuna to märkningsprojektet who swam back nicely after tagging!»

MERKING: Den spanske
merkingseksperten setter radiosender i fisken.

 Foto: Martin Sethman

- Hvordan var fighten?

- 2 timer, fullt press og vi kjørte båten i sirkler rundt fisken. Vi byttet på å kjøre den, sier Martin til meg.

Under kan du se film av tunfisk-kampen som Sethman har lagt ut på Facebook:



Det var flere av de svenske båtene som fikk kjenne på tunfisk i dag. Et team hadde dobbelthugg. Peter Cernold, Stefan Trumstedt, Lars Hedberg, Klas Östlund, Leif Collin og Mika Aitio i Cernolds båt «4 reel» var de heldige.

Dennis om tunfisk-fight: - Kan ikke beskrives med ord

Stefan Trumstedt skriver følgende på Facebook: «Completely crazy fishing. Dubbelhugg direct. One fish rushed in the surface as an express train the other fish went right down. After about 2,5 hours of fighting, we land a cruel bluefin 2,35 m long. Estimated weight about 250 kg. She's now swimming with a radio transmitter attached to the ryggfenan. Peter Cernold, the captain of the boat '4 reel' has ball. Even Lars Hedberg is in. Thanks guys for a cruel experience. Totally crazy»

Fått med deg danskenes tunfiskfilm? Se den her

Martin Sethman forteller at gjengen i «4 reel»-båten fikk opp den ene tunfisken i dobbelthugget, og at de mistet den andre. Han forteller også at de seinere mistet en tunfisk til som rett og slett knakk stangen før den skulle merkes.

- Hvor mange fisk totalt ble tatt av de svenske båtene?

- 6 stykker, tror jeg og 5-6 mistet, sier Sethman.

Les mer om sportsfiskeprosjektet etter tunfisk i Sverige og Danmark her

torsdag 14. september 2017

Førstepremien i Trolling Master er økt til 100.000 kr



I dag kom de nye reviderte reglene i Trolling Master Bornholm. Dette gjelder for 2018: 
  • Førstepremien for størst laks er økt til 100.000 danske kr.
  • Premie for å treffe et bestemt antall kilo forsvinner
  • Uendret deltagerbetaling
  • Uendret antall stenger (10)
  • Maks 350 deltagende båter
Påmeldingen åpner 1. oktober kl. 08.00. Allerede to dager før åpner Færgen for bookinger av fergebilletter. I år går Trolling Master av stabelen fra 2.-5. mai.
Team Propell bestående av Tom Høgseth og Tord Fladeby er klare. Vi skal bo på Hotel Verona også i år og håper vi treffer mange fiskevenner. 


2017: Slik gikk Trolling Master for nordmennene
Skal du være med? Husk at du må kjøpe fisketegn

Slik trollingfisker du i Østersjøen: Se Johan Abelssons tips

Her kan du melde deg på Trolling Master fra 1. oktober 
Fergebilletter | Resultater fra alle år

tirsdag 12. september 2017

Tørrflue-bonanza: 10 ørreter over 2 kg samme dag


Fiskesugen? Da anbefaler jeg ikke å se denne filmen. Feberen vil i så fall bare gå opp.

I sommer tok Vebjørn Kielland og Erlend Solberg turen til elven Svartá i Skagafirði på Island. Det angrer de garantert ikke på. De opplevde et helt fantastisk fiske etter stor brunørret, skriver Hooked.

– Det var helt ekstremt. Det går nesten ikke an å forklare hvor sykt det var. Vi fikk 13 fisker over to kilo i løpet av noen timer, sier Kielland til Hooked.

Unik film: Stor ørret vaker på Mjøsa
Vil du ha fiskenyheter? Lik og følg vår Facebook-side

Det er lenge siden fluestanga har vært ute av boden. Får nok vurdere å tørke støvet av utstyret. Se og nyt!

Se flere filmer av Vebjørn Kielland her

Selv fisker jeg mest fra båt. Det gir også diger ørret. Ta en kikk under:

mandag 11. september 2017

Se film av tunfisk fanget av dansker i nordisk farvann



Det ble fanget totalt fem tunfisk av dansker og svensker mellom Måseskär og Skagen lørdag.

Over kan du se film av den første blåfinnede tunfisken som har blitt landet, tagget og sluppet ut igjen av fiskere som gikk ut fra en dansk havn.

Dette skriver Westin på Facebook: «First Danish Bluefin Tuna has successfully been caught, tagged and released by TEAM WESTIN! Here's a short video of the historical catch!
Westin CEO and angler Thomas Petersen Eldor, Jesper Petersen and Jesper’s son Alexander Petersen wrote themselves into the record books by being the first team to successfully land, tag and release a giant bluefin tuna from Danish port».

Dennis fikk tunfisk i Sverige: - Kan ikke beskrives med ord
Les flott tunfiskreportasje hos Edgesportfishing

Sugen på fiskenyheter? Lik og følg vår Facebook-side

Dennis fikk tunfisk i Sverige: - Kan ikke beskrives med ord

Foto: Jonas Nordigårds

Lørdag ble det ifølge Jonas Nordigårds som fisker med Team Viagra tatt 3 blåfinnede tunfisker av de svenske teamene og 2 av de danske. Team Viagra fikk ikke fisk lørdag, men de så mye tunfisk og Jonas sikret blinkskuddet av tunfisken på bildet over.

Les også flott reportasje hos Edgesportfishing

Heldigere var Richard Waje, Dennis Kollberg, Staffan Jorup og Peter Boman i Team Rubby Dubby. De fikk den aller første tunfisken som er tatt på stangfiske i Sverige siden 1964, ifølge Markus Lundgren, fiskevärdchef hos Sportsfiskarna.  Den  var 225 cm lang og ble anslått til over 200 kg av den spanske merkingseksperten som var om bord. Fisken lot seg lure av en hel makrell fisket på 25-30 meter, ble merket med radiosender og sluppet pent tilbake igjen. Se filmklipp under.



Jeg kontaktet Dennis Kollberg lørdag kveld for informasjon om fangsten og fikk følgende melding:

- Hej Tom. Vi är på väg in till kaj efter en fight på 3 timmar och 45 minuter med vår andra fisk!

Gutta hadde altså klart å kroke enda en tunfisk seint på ettermiddagen. Denne gangen et skikkelig monster. Den ble anslått til ca 400 kg av den spanske eksperten om bord. Denne fisken ble dessverre ikke merket da fortommen røyk ved båtsiden etter slitasje mot tennene til tunfisken.

Under kan du se tre filmklipp av fighten med kjempefisken.  Alle videoene er publisert av Dennis Kollberg.







- Hvordan var det å kjøre tunfisk?

- Går inte riktigt att beskriva med ord, aldrig mött en fisk med sådan styrka! Helt obeskrivligt stark och övermäktig! Den sista fisken som vi fightade i 3 tim. och 45 min. simmade tillbaka precis som ingenting hade hänt, sier Dennis Kollberg til meg.

Dennis forteller også at nesten alle båtene gikk ut fra Mollösund, men at de gikk ut fra Marstrand sammen med en annen båt. Alle båtene fisket mellom Måseskär og Skagen.

- Hvor mange båter var ute?

- Totalt 18 båtar. 3 fiskar märkta. Sedan tre andra båtar som missade var sin fisk, sier Dennis Kollberg som driver fiskahummer.nu. Du kan følge Dennis' fiskeeventyr på instagram her.

I tillegg til svenskenes 3 fangede tunfisker fikk og merket også danske fiskere minst to tunfisk.

Se også: Dansker fanger tunfisk i Norden

- På slutten av 90-tallet og begynnelsen av 2000-tallet var bestanden dårlig. Siden 2007 har tiltak gikk positive resultater for bestanden og i dag er det mer fisk, sier Andreas Sundelöf, fiskeforsker på havsfiskelaboratoriet ved Sveriges Lantbruksuniversitet, til Gøteborgposten.

Sundelöf var med ut på havet og merket tunfisk på lørdag.

Fiskejournalen skriver at fisket er et forskningsprosjekt som ledes av lantbruksuniversitetet og at 40 tunfisk fra svensk og dansk farvann skal fanges på sportsfiskeredskap av sportsfiskere som samarbeider med forskere. Fisken skal merkes med elektroniske sendere og målet er å lære mer om fiskenes vandringsmønster.

Les også: Flere tunfisker fanget på stang

Dette skal være første gang tunfisk merkes i nordiske farvann og prosjektet er finansiert av ICCAT og utføres i samarbeid med Sportsfiskarna.

Fiskerne bruker to teknikker for å fange tunfisken. Den ene er driftende meitefiske med makrell eller sild festet i en sirkelkrok under en ballong som dupp. Ved bruk av denne teknikken kastes det stadig ut fiskeslo og -biter for å lage luktspor som lokker til seg tunfisk. Den andre metoden er trolling der båtene sleper plastagn etter seg, skriver Gøteborgposten.

Lest denne? Fantastisk blue marlin-fiske for norsk båt

I Norge er det kun en båt som får fiske industrielt etter tunfisken. MS «Bluefin» fra Nekkøy i Flora vant loddtrekning mot 8 andre båter og får fiske 42 tonn med tunfisk, skriver NRK. Sportsfiske etter arten er ikke tillatt. De svenske og danske sportsfiskerne som er med på fisket har fått dispensasjon fra forbudet etter tunfisk og må fiske i samme området som merkingsekspertene befinner seg. Da kan fisken raskt merkes og slippes tilbake i god kondisjon.

Sugen på fiskenyheter? Lik og følg vår Facebook-side
Fått med deg denne? Svenske svømte med blue marlin

lørdag 9. september 2017

Flere tunfisker fanget på stang i Sverige



Det er tunfiskfeber i Norden - ihvertfall i Sverige og Danmark. I dag satte flere svenske og danske båter kursen ut på havet i svensk og dansk farvann for å jakte blåfinnet tunfisk, eller makrellstørje som den også kalles. Over kan du se Dennis Kolberg kjøre tunfisk i dag 9. september.

På formiddagen meldte FishEcho at en tunfisk var fanget, merket og sluppet løs igjen. FishEcho skriver følgende:

«Hvilken fantastisk fisk! Stort grattis Richard Waje, Dennis Kollberg, Staffan Jorup och Peter Boman till en av de första spöfångade svenska tonfiskarna på mycket lång tid.»

200-225 kilo

De skriver videre at guttene byttet på å drille fisken for å få den inn til merking så fort som mulig og at fisken svømmer videre for å hjelpe forskerne med å lære mer om denne praktfulle skapningen.

Ifølge FishEcho anslo de spanske merkingsekspertene som hjelper til under fisket at tunfisken veide 200-225 kg.

Jonas Nordigårs som fisker med Team Viagra meldte lørdag kveld til meg at de svenske teamene fikk 3 tunfisk og de danske 2. Team Viagra fikk ikke fisk lørdag, men de så mye tunfisk og planen er å fiske også søndag.

TUNFISK-JAKT: Her er Pelle Karlsson,
Olle Bussenius, David Lundqvist, Johan
Petterson og Martin Sethman
ute etter tunfisk.
 Foto: Martin Sethman

Den kjente allroundfiskeren Martin Sethman fisket i dag sammen med Pelle Karlsson, Olle Bussenius, David Lundqvist och Johan Pettersson mellom Måseskär og Skagen.

Heftig fiske

Sethman skriver følgende på Facebook: «Sjukaste och häftigaste fiskedagen är slut. 3-4 fiskar märkta i projektet, samma antal tappade. Vi hade en stor fisk som högg på en teaser utan krok, tror jag fick det på film! Fisk runt båten mer eller mindre hela dagen. Helt jävla otroligt vilken upplevelse!!! Nya tag imorgon.»

Her kan du se film på Facebook av hugg som Sethman og co hadde i dag.

Fiskejournalen skriver at fisket er et forskningsprosjekt som ledes av Statens lantbruksuniversitet og at 40 tunfisk fra svensk og dansk farvann skal fanges på sportsfiskeredskap av sportsfiskere som samarbeider med forskere. Fisken skal merkes med elektroniske sendere og målet er å lære mer om fiskenes vandringsmønster.

Ikke sportsfiske i Norge

Dette skal være første gang tunfisk merkes i våre farvann og prosjektet er finansiert av ICCAT og utføres i samarbeid med Sportsfiskarna.

Lest denne? Fantastisk blue marlin-fiske

Det er ikke fritt for at det rykker kraftig i kroppen av fiskelyst her nå, og jeg kan ikke fatte at vi ikke skal få lov til å drive sportsfiske etter tunfisk i Norge også under kontrollerte forhold.

I Norge er det kun en båt som får fiske industrielt etter tunfisken. MS «Bluefin» fra Nekkøy i Flora vant loddtrekning mot 8 andre båter og får fiske 42 tonn med tunfisk, skriver NRK.

Her kan du følge MS «Bluefin» og se hvor de fisker


onsdag 6. september 2017

Nye Team Propell-wobblere

GIFTIGE VÅPEN: Storauren-mønster
i wobblerne Troll 92s og 110s.

Foto: Tord Fladeby

Da har Team Propell-bloggen passert 500.000 sidevisninger og vi feirer det med noen nye spesialwobblere til teamet. Makker Tord Fladeby hadde en gammel Storauren-sluk med et mønster vi har stor tro på. Denne sluken er Tord så redd for at den ikke fiskes med.
Vi kontaktet Terje Thon i Snekkerbua som laget noen fine eksemplarer helt fra bunnen. Skulle jo være et hemmelig våpen, men vi klarer som vanlig ikke å holde på hemmeligheter. 

Både Tord og jeg ble veldig godt fornøyde med resultatet og disse vil få fisketid.

Tusen takk til dere som leser bloggen. Lik og følg gjerne vår Facebook-side. Da får du fiskenyheter rett i feeden din.


FEMUND SPESIAL:
Tord fisker også noe på Femunden
og fikk laget opp noen Femund
spesial i Troll 92s og 110s (øverst).
  
Foto: Tord Fladeby

søndag 3. september 2017

Fantastisk blue marlin-fiske for Offshore Hunter



Alle foto: Morten Ruud, Dag Christer Rathke

Norske Morten Ruud med mannskap på Offshore Hunter fortsetter sin fiskende jordomseiling som skal vare i fem år. Og for noen opplevelser gutta har. Nå ligger de for anker ved Los Sueños i Costa Rica og målet er blue marlin. Masse blue marlin.

Lørdag la Morten ut følgende rapport på Facebook (redigert): «FAD FANTASTIC!!!!! 
6 days fishing, lots of fish lost and a couple of slow days, but we ended up with 25 blues out of around 80 raised. Most on pitch, the guys did around 70%, not bad to be the first time!

Vi dro ut fra Golfito for ca 1 uke siden for å prøve oss på FADs fiske, dvs kunstig "rev" satt ut for å lokke fisk 60-120 nm utenfor kysten. Dette går for å være det beste blue marlin-fisket i verden når det kommer til antall. Det er litt utenfor sesongen, men etter vår målestokk har fisket vært fantastisk!

25 marlin

Vi har fått 25 marlin på 6 dager, alle mellom 150 og 400 pund. De to beste dagene hadde vi 7 av 12 og så 5 til. Siste dagen var helt rå med flatt hav, ingen andre båter og vi fikk 6 av 10 og så 17 totalt. Gutta har gjort en kjempejobb med pitch bait, dvs vi kjører uten krok i agnet, men slipper ut naturlig agn når vi ser fisken komme opp på de krokløse lokkeagnene (vanlige trolling lures uten krok). Agnet slippes ut ca 10m bak båten, og fiskeren holder agnet med frikoblet spole til fisken tar, venter ca 5 sekunder før bremsen dras sakte på. 7 av 10 ganger har Owner sirkelkroken sittet perfekt!

Vi fisker kun med lett 50 lb utstyr og Talica 20 og 25, dette gir mye mindre motstand når det gis frispole før vi setter kroken. Dette var første turen av 3-4, så vi er ikke ferdige enda!»

BÅTEN: En ombygd Lagoon 410 fra 2002.
Båten er spesialtilpasset storviltfiske.

Foto: Offshore Hunter

Litt av et fiske: Til sammen hadde skipper Morten Ruud og nåværende mannskap Petter Baarstad og Dag Christer Rathke ca 80 marlin etter agnene på 6 dager.

Her kan du følge Offshore Hunters seilas på kartet
Les mer om fiskeeventyret
Les om Offshore Hunter

For ordens skyld: FAD står for "fish aggregating device" og er som Morten skriver kunstige rev som skal lokke til seg fisk.

Veldig kostbart

Jeg spør Morten hva som er hans beste tips for folk som vil reise til Costa Rica for å oppleve dette eventyret?

- Beste tips er MYE penger!!! Det er flere som kjører charter her, men fiskeplassene ligger 60-120 nautiske mil ut så kun turer over flere dager. Det vanlige er 4-5 dager med 3-4 dagers fiske. Pris for båten ca 2500 US dollar pr dag!

- Hvordan gikk turen til Costa Rica?

- Turen har gått veldig greit, men lite og ustabil vind så seilene har ikke vært oppe siden i juni. Har blitt ca 500 timer på motorene i stedet.

- Hvor lenge blir dere, og hvor er neste stopp?

- Jeg reiser hjem en tur i oktober, men båten (og Petter) blir til etter jul. Da setter vi baugen mot Galapagos og seinere i januar mot Gambier, Tuamotu og Marquesas. 3 uker over stillehavet, sier Morten Ruud.

Team Propell ønsker Offshore Hunter skitt fiske videre på ferden. Har du som meg ikke råd til Costa Rica-fiske, kanskje? Det er mulig å oppleve blue marlin-fiske rimeligere feks på Kapp Verde-øyene. Ta en kikk under på en tur jeg var med på.