torsdag 19. oktober 2017

Tunfiskmerkingen ble en suksess
I høst har det pågått et tunfiskmerkingsprosjekt i svenske og danske farvann. Det gikk veldig bra. Ifølge Sportsfiskarna ble 18 blåfinnede tunfisk merket i Kattegat og Skagerrak. 14 av fiskene ble merket i Sverige og 4 i Danmark.

Fiskene ble tatt på sportfiskeredskap og hadde anslått vekt på 130-350 kg.  De svømmer nå rundt med satellittsendere. Etter ca 12 måneder vil senderne løsne fra fiskene og informasjonen om vandringen etter merkingen kan samles inn slik at vi kan lære mer om denne havets blå juvel. Det ble også tatt DNA-prøver av tunfiskene.

Dennis fikk tunfisk i Sverige: - Kan ikke beskrives med ord

Foto: Jonas Nordigårs, Edgesportfishing
- Prosjektet er ekstremt vellykket. De merkede fiskene kommer til å gi informasjon om vandringsmønster og genetikk, sier forsker Andreas Sundelöf til Sportsfiskarna.

Han tilføyer at bestanden har vokst og at sjansen for at vi får se tunfisk i nordiske farvann fremover er gode.

Sportsfiske etter tunfisk i Norden er forbudt, men det ble gitt tillatelse til dette prosjektet i Sverige og Danmark som ble gjennomført i september.

Martin Sethman: - To timer, fullt press. Vi kjørte i sirkler

I Norge var det kun en båt som fikk fiske industrielt etter tunfisken i år. MS «Bluefin» fra Nekkøy i Flora vant loddtrekning mot 8 andre båter og fikk ta 42 tonn med tunfisk, skriver NRK.

Ifølge Sportsfiskarna som bisto med organiseringen av prosjektet ble det på svensk side fisket i 9 dager. Det var til sammen 113 båtdager (samlet antall fiskedager på alle båter), 476 persondager og over 3000 kroktimer. Fisket ble gjennomført med erfarne sportsfiskere med spesialutstyrte båter. De fikk støtte av en båt som hadde med merker og forskere som gjennomførte merkingen av tunfisken.

Les alle våre saker om tunfisket
Les flott tunfiskreportasje hos Edgesportfishing

Ingen kommentarer: